/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Analiști politici: Prețul la gaz este geopolitic, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să ofere mai multă transparența privind negocierile cu Gazprom

missing
16 octombrie 2021, ora 21:00

Prețul la gaz este geopolitic, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să ofere mai multă transparența privind negocierile cu Gazprom, mai ales că suntem în prag de iarna. O spun unii analiști politici, care insistă că țara noastră trebuie să găsească și soluții de alternativă, întrucât suntem dependenți de Moscova. Declarațiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii, Întreabă Ghețu.

„Prețul la gaze și toată problematica gazului este geopolitică curată. În circumstanțele actuale, pe piața internațională, în situația actuală din țară astăzi Chișinăul are șanse să negocieze un preț bun cu GazPromul? Foarte simplu, opinia mea cu GazPromul, nu există nicio șansă pentru că GazPromul aplică gazele ca armă politică și geopolitică și noi suntem azi priviți de Federația Rusă și de ministrul de Externe, Lavrov, ca fiind asociați cu Ucraina împotriva intereselor Federației Ruse, pe Crimeaa și pe alte subiecte”.

„Republica Moldova trebuie să negocieze în primul rând la nivel de primministru, sau de președinte. În al doilea rând, cum și a spus dl Mihăieș, să nu să se implice în unele conflicte internaționale. Este a doua variantă despre care dl Mihăieș vorbește,ca să cumpărăm gazul din România. Cu cât ne va costa acest gaz să-l luăm prin România? Va costa cu mult mai mult decât 700, pentru că iarăși, sunt negocierile România cu GazPromul. România s-a oferit să ne ajute și noi nu trebuie să refuzăm propunerea României și apelez la Maia Sandu să accepte oferta României pentru că e unica variantă posibilă, pragmatică. Nu că există o ofertă, este vorba despre deschiderea acestei țări, împreună cu Guvernul României în ajutor R. Moldova”.

„Noi avem o capacitate de a negocia și a veni cu argumente în partea părții ruse. Important ca acest dialog să meargă nu doar cu Federația Rusă, dar în același timp cu România, și UE, iată să înțelegem complexitatea dialogului care trebuie să aibă loc. Sper foarte mult că o să le ajungă și cunoștințe și caracter pentru că de asta depinde viitorul Republicii Moldova. Pentru prima dată în istoria R. Moldova e o echipă care nu poate fi penetrată sper eu, nu poate fi penetrată de la spate cu mită, așa cum au fost toate guvernările fără excepție până acum. Toată problema gaz se lămureau prin culioace și cheisuri și prin conturi în offshore”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram