/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ 37 de organizații condamnă șantajul energetic din partea Rusiei și face apel către Guvernul R. Moldova în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale

missing
18 octombrie 2021, ora 18:15

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au semnat o declarație prin care condamnă șantajul energetic din partea Federației Ruse și face apel către Guvernul Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale.

Organizațiile care și-au oferit semnătura în susținerea declarației consideră inadmisibilă tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată la livrarea gazelor naturale.

„Comportamentul părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj, deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivație economică sau tehnică”, se arată în declarație.

Prin intermediul acestei declarații publice membrii platformei fac apel la guvernarea țării să nu accepte nici o condiționalitate politică cu partea rusească, în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom. Mai mult, acestea consideră că acesta este momentul oportun ca Republica Moldova să examineze alte opțiuni de asigurare cu gaze naturale.

„Considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurarea a Republicii Moldova cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași- Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul țării. Chiar dacă sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă poate fi incomensurabil mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale”.

În acest context, organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, fac apel la partenerii de dezvoltare a țării noatre pentru a sprijini  financiar, tehnic și politic procesul de consolidare a securității energetice a țării. Cu un apel vin și către politicieni pentru a evita speculațiile pe marginea crizei energetice, unindu-și eforturile pentru a promova dreptul de a avea libertatea de a procura gaze naturale din diverse surse.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram