Apel repetat! Mai mulți magistrați de la mai multe instanțe de judecată din țară solicită din Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu legea prin care le-au fost anulate garanțiile sociale. Aceștia au asemnat adresări colective către CSM. 

„Prin prezenta, solicităm depunerea la Curtea Constituțională a RM a sesizării privind excepția de neconstituționalitate a prevederilor articolelor 1 și 2 din Legea din 04.12.2020 pentru modificarea art. 32 din Legea nr 544/195 cu privire la statutul judecătorului”, se menționează în adresare.

De asemenea, judecătorii „solicită CSM, ca organ de administrare a puterii judecătorești, să sesizeze Organizațiile Internaționale de specialitate în vederea emiterii unui Amicus Curiaecu privire la neconstituționalitatea legii contestate, reieșind din principiul independenței sistemului judecătoresc”.

Acum o lună, magistrații și-au exprimat regretul față de adoptarea legii prin care le-au fost anulate garanțiile sociale.

În decembrie 2020, Parlamentul a încuviințat majorarea vârstei de pensionare pentru judecători.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători s-a stabilit vârsta de pensionare de 50 de ani  și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Potrivit prevederilor proiectului, cuantumul pensiei va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar. Pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din salariul mediu lunar.

CSM a depus o contestație la Curtea Constituțională, prin care a cerut să fie declarate neconstituționale modificările făcute de Parlament în decembrie 2020. Sesizarea declarată inadmisibilă de magistrații Înaltei Curți.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!