/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Tot mai mulți moldoveni optează pentru mașini electrice. Tendința, și mai accentuată în contextul creșterii galopante a prețurilor la carburanți

missing
23 octombrie 2021, ora 21:10

Tot mai mulți moldoveni optează pentru mașini electrice, iar tendința este și mai accentuată în contextul creșterii galopante a prețurilor la carburanți, așa că numărul acestora crește simțitor. Dacă acum 7 ani, în țara noastră, erau doar două mașini de acest fel, în prezent, conform datelor statistice, sunt aproape 600. Un astfel de autoturism are și Olesea Cember, care spune că nu l-ar schimba pentru nimic în lume. Pe lângă faptul că este comod și ușor de condus, prețul pentru alimentare este de 10 ori mai mic decât pentru o mașină dotată cu motor cu ardere internă.

Olesea Cember conduce o mașină electrică de mai bine de 6 luni. Este primul ei automobil și l-a ales cu mare grijă, după discuții lungi cu un prieten specialist în domeniu, spune ea. Dacă la început i-a fost greu să se acomodeze, acum crede că nu s-ar mai vedea la volanul unei mașini echipate cu motor cu ardere internă. Și asta pentru că automobilul său este lejer de condus, silențios și, în plus, e mai econom, se laudă femeia.

– Dacă ar fi să alimentez mașina mea acasă, m-ar costa 18 bani per kilometru, dacă ar fi să o încarc la una din stațiile din oraș, ar fi 33 de bani per kilometru, vs automobilul pe care-l avem acasă, care ne costă în jur de 2 lei pentru un kilometru. Respectiv da, este o sumă de aproximativ 10 ori, este de 10 ori mai convenabil să ai o mașină electrică.

Mașina merge ca unsă, chiar dacă în realitate nu are nevoie de ulei sau alte lichide. Olesea spune că de când și-a cumpărat-o, încă nu a fost niciodată la un autoservice.

„Pentru că ea nu necesită tu să faci schimbul de uleiuri sau alte lucruri. Unicul lucru ce pot să mai pun este doar apă ca să spăl geamul din față”.

Considerată drept una din cele mai ieftine mașini electrice din lume are o autonomie de 300 de kilometri. Viteza maximă atinsă este de 105 km. Nu a ajuns niciodată, însă, la o asemenea viteză, susține ea. În schimb de fiecare dată atrage privirile șoferilor, nu femeia, ci mașina, care deocamdată ar fi unicul model în țara noastră.

„ – Atrage foarte multe priviri în trafic. Lumea se uită la ea, zâmbește, nu înțelege ce-i cu mașina asta pentru că n-au mai văzut anterior”.

Mașinile electrice pot fi încărcate atât acasă, la priză, cu ajutorul unui cablu cu mufă specială, cât și la stații electrice. În țara noastră există în jur de 100 de stații de încărcare. Un șofer ”își face plinul”, cum s-ar spune, în șapte-opt ore. Specialiștii în domeniu susțin însă că deocamdată avem mult prea puține stații de alimentare, iar infrastructura noastră nu ar face față unei majorări bruște de automobile electrice.

„ Se lucrează în paralel cu popularitatea acestor mașini. Iată în Europa spre exemplu în ultimile luni avem între 10 și 15 % din automobilele noi vândute fiind deja cu propulsie electrică. Asta pune presiune asupra rețelelor de electricitate din oricare țară și asta înseamnă că trebuie să producem mai multă electricitate, dar cheia este să o producem într-un mod regenerabil pentru că altfel riscăm să ne facem mai mult rău”.

Nu este singurul minus. Specialiștii spun că bateriile acestora, dacă nu sunt stocate corespunzător după uzare, pot dăuna mediului.

„Ele conțin multe metale care trebuie procesate corect ca să nu aducă impact negativ ecologiei. Și dacă asta se face în mod corespunzător atunci impactul este mai mic, dacă se aruncă pur și simplu la gunoi atunci este devastator acest impact.

În prezent, în Republica Moldova există aproape 600 de mașini electrice. Numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, dacă ținem cont de faptul că, în 2014, în țara noastră erau numai două mașini electrice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram