/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „Am reușit să întegrăm certificatele de vaccinare COVID-19 emise în România”

missing
04 noiembrie 2021, ora 22:53

Certificatele de vaccinare COVID-19 emise în România au fost integrate în sistemul de imunizare al Republicii Moldova. Despre asta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

„Vom anunța care sunt pașii pentru a înregistra certificatele. Acest lucru este foarte important, deoarece persoanele care au realizat schema completă de vaccinare în România ar putea, de exemplu, dacă o să ajungem la rapelul trei, să-l administreze aici”, a declarat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra Sănătății a mai spus că a fost efectuat un calcul al populației imunizate împotriva COVID-19, conform datelor Biroului Național de Statistică, care arată că Republica Moldova are o acoperire vaccinală de circa 31%. Ala Nemerenco a subliniat faptul că ministerul a anunțat o cifră mai mică a persoanelor imunizate, circa 25%, deoarece s-a raportat la recensământul din 2014.

„Din păcate, noi nu ne raportăm la populația reală, dar la recensământul din 2014. Acestea sunt statisticile oficiale și nu avem dreptul să declarăm alte cifre”, a spus Nemerenco.

Totodată, Ala Nemerenco a mai amintit că, săptămâna trecută, certificatul moldovenesc COVID-19 a trecut cu succes toate testările Comisiei Europene și acum se află în procedura de echivalare. În momentul în care certificatul va obține aprobarea, nu se va deosebi cu nimic de cele emise de țările membre ale Uniunii Europene. Ministra Sănătății a subliniat că acestă echivalare ar putea dura câteva săptămâni.

Precizăm că autoritățile din R. Moldova au modificat certificatul COVID – 19, astfel încât acesta să fie compatibil cu cel european. În acest sens, a fost creată o platformă prin intermediul căreia certificatele să poată fi descărcate și, respectiv, verificate, iar din 15 octombrie acest proces este deja disponibil.

De la sfârșitul lunii septembrie, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a decis că certificatele de vaccinare împotriva COVID – 19 trebuie să devină obligatorii pentru majoritatea activităților publice din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram