Prelungirea cu încă o săptămână a vacanței de toamnă a pus greutate pe umerii elevilor. Deși ministrul Educației și Cercetării a semnat un ordin de recuperare a orelor până la sfârșitul anului de studii 2021 – 2022, majoritatea instituțiilor de învățământ a decis să facă acest lucru într-un timp cât mai scurt. Din această cauză, orarul elevilor a fost completat cu încă 2 lecții pe zi. Un simplu calcul arată că, dacă până la vacanța de toamnă elevii aveau câte șase lecții, după vacanță, ei sunt nevoiți să asiste la câte opt ore pe zi.
Am mers, astăzi, la unele instituții de învățământ din capitală ca să vedem cum are loc recuperarea orelor, care nu s-au predat din cauza zilelor suplimentare de vacanță, care au fost acordate. Cu toate că Ministerul Educației și Cercetării a extins termenul de recuperare până la sfârșitul anului de studii, orarul elevilor s-a schimbat chiar din prima săptămână. Astfel, elevii de la Liceul „Gheorghe Asachi” ne-au sus că, deși au revenit la școală de doar două zile, deja se simt surmenați. Și ieri, și astăzi, ei au avut câte 7 – 8 lecții pe zi, iar în orarul de mâine sunt programate tot 8 ore de studii.
„ – Ieri am avut 7 lecții jumătate. – Până la ce oră înseamnă 7 lecții și jumătate? – Până la 3.”
„- Ai reușit să mănânci? – Nu, doar acasă.”
„Ieri, la fel, două lecții s-au adăugat și avem deja orarul pe toată săptămâna și, la fel, au fost adăugate în fiecare zi câte două lecții.”
„Profesorii observă că noi suntem epuizați și chiar nu le place ultimele lecții, a 7-a, a 8-a. Sunt clasele a 10-a, care au câte 8 sau 9 pe zi.”
„Și se presupune că vom termina așa până la 31 mai, câte 7 lecții în fiecare zi.”
Și părinții sunt nemulțumiți. Ei confirmă că mai mult de jumătate de zi copiii se află la școală, nu reușesc nici să se alimenteze corect, nici să însușească bine materia.
„Deci, ca părinte, pot să zic că nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acuma. Copiii, normal trebuia să aibă ore săptămâna trecută.”
„Se trezește la ora 6:00 și termină orele la ora 3:00. Nu este OK.”
„La 8:20 începe orele și la ora 3:15 am luat copilul de la școală. Personal, subiectiv vă spun că este un proces de sabotare și de decădere a procesului de învățământ, din păcate.”
Am încercat să obținem o reacție și din partea administrației instituției, dar nu ni s-a permis accesul în liceu și nimeni nu a dorit să discute cu noi, deși am așteptat la poartă timp de două ore. Am insistat și la numărul de telefon afișat pe ușa liceului, unde ni s-a răspuns următoarele:
„Da, dvs. ați revenit, eu o să vă comunic la telefon. Doar săptămâna aceasta vor fi lecțiile a câte 7, dar de săptămâna viitoare o să revină la normal, pentru că perioada de recuperare s-a extins până la sfârșitul anului școlar.”
“- Dvs. cum vă numiți? Aaaaa, să rămână anonim…”
Și la liceul „Mihail Berezovschi”, orele se recuperează în regim alert. Ieri, astăzi și mâine, în orarul obișnuit al elevilor a mai apărut câte o lecție.
„Recuperăm orele din această perioadă la lecția zero, începând lecțiile în fiecare zi cu o jumătate de oră mai înainte, adică la ora 8:00. În așa fel, credem că este mai eficient, decât dacă am recupera după lecții.”
Amintim că, pe 4 noiembrie, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a emis un Ordin, potrivit căruia perioada de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului de studii 2021-2022. Responsabili de recuperarea orelor sunt conducătorii instituțiilor de învățământ, care urmau să elaboreze un orar, pe care să-l coordoneze cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului.