Premieră în Republica Moldova: nouă bloggeri din țara noastră și-au declarat benevol veniturile. Cumulat, suma totală pe care aceștia au câștigat-o din activitatea pe internet este de 5,5 milioane de lei. Pentru că, în ultimul timp, crește numărul persoanelor active pe online, cei de la Serviciul Fiscal de Stat spun că intenționează să monitorizeze tot mai atent acest domeniu, dat fiind că, potrivit lor, toți cetățenii, care obțin venituri, trebuie să achite taxele de stat. Pe de altă parte, influencerii se arată dezamăgiți și solicită mai multă claritate cu privire la procesul de verificare a activității lor.
Acum o săptămână, Serviciul Fiscal de Stat anunța că a luat la puricat persoanele fizice, care au venituri din diverse surse, dar nu le declară. La raport au fost chemați și cei activi pe online. Astfel, bloggerii, vloggerii și influencerii au aflat că sunt monitorizați și, totodată – îndemnați să-și declare câștigul. Pentru TV8, cei de la Serviciul Fiscal au declarat că verificarea activității pe online a început în 2020.
„Inițial, a fost examinată activitatea acestora pe rețelele de socializare.”
Respectiv, se evaluează nivelul de conformare prin raportarea venitului declarat cu cheltuielile individuale efectuate de către acesta.”
Asta mai presupune compararea sumelor bănești care au intrat în conturile bancare ale unei persoane cu informația oferită de birourile notariale cu privire la contractele de vânzare/cumpărare, contractele de împrumut, dar și informațiile prezentate de agențiile de turism. În acest fel, se evaluează cheltuielile individuale efectuate.
„De către Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 23 de persoane fizice – bloggeri, vloggeri, persoane influente, activitatea cărora a fost examinată și analizată.”
Ca urmare, au fost trimise scrisori către 15 persoane, cu îndemnul de a-și declara venitul obținut. Totodată, 9 bloggeri și-au declarat veniturile benevol, suma totală fiind de 5,5 milioane de lei. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, venitul obținut din activitatea de blogger se impozitează cu 12%, ca și în cazul persoanelor fizice. Bloggerul Dan Ioniță crede că este normal ca persoanele care au un venituri să achite impozite la stat.
„Mulți dintre noi deja plătim impozite la stat. Eu când am vândut un curs online în calitate de blogger pe internet, eu nici nu puteam să-l vând fără ca să plătesc impozite, fiindcă tranzacțiile pe card se fac printr-un sistem de plăți care compania și, automat, se duc pe impozite la stat.”
Totuși, Dan Ioniță crede că este nevoie ca autoritățile să facă mai multă claritate cu privire la monitorizarea celor de pe online. El mai spune că, neoficial cei care activează pe internet plătesc deja o taxă de 10% unor persoane anonime, care îi șantajează prin anumite metode, iar dacă s-ar implica FISC-ul, acești bani ar ajunge la stat.
„Eu plătesc impozite la sta din 2014, din venitul meu, din compania mea. Să vă spun acum că se declară tot, că nu se declară tot, asta nu pot să vă spun.”
Și bloggerul Doina Danielean spune că demult achită taxele. Din 2018, ea are o activitate pe instagram și spune că a fost imposibil să activeze fără achitarea impozitelor pentru că, în caz contrar, companiile mari nu semnează contracte.
„Mă gândeam că vine momentul în care voi fi recompensată pentru respectul meu față de stat și corectitudine prin susținerea din partea statului deja pentru mine, pentru că, de curând, în câteva săptămâni urmează să iau un concediu de maternitate.”
Doina Danielean spune că s-a înșelat, atunci când a crezut că banii pentru concediul de maternitate i se vor calcula ținând cont de taxa de 12 la sută achitată la FISC. În context, și ea este de părere că autoritățile trebuie să ajusteze legislația la acest capitol.
„Când am început să achit impozitele, prin 2018, toate contabilele companiilor cu care colaboram, se sunau între ele, sunau cunoștințe de la Inspectoratul Fiscal să se consulte în baza la ce să achităm noi impozite, cum să se denumească serviciul nostru, fiindcă ele nu puteau să înțeleagă ce înseamnă promovare pe instagram.”
Săptămâna trecută, Serviciul Fiscal de Stat anunța că va examina activitatea bloggerilor, vloggerilor și influencerilor, dar și a veniturilor obținute din prestarea serviciilor de companiile IT nerezidente. Astfel, în rezultatul verificărilor fiscale efectuate la persoane fizice, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe, penalități și amenzi în sumă totală de 63 de milioane de lei.