/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Le-ar goli cu totul buzunarele! Ce spun locuitorii Capitalei despre propunerea Termoelectrica de a majora tarifele la căldură

16 noiembrie 2021, ora 18:15

Propunerea Întreprinderii Termoelectrica de a majora cu 50 la sută prețul pentru căldură și apa caldă i-a pus pe gânduri pe locuitorii capitalei. Aceștia spun că, și până acum, abia de reușeau să achite facturile, iar noile scumpiri le-ar goli cu totul buzunarele și nu ar avea altă soluție, decât să intre în datorii. Cei mai vulnerabili în aceste condiții sunt, totuși, pensionarii. Deși achită tarifele la energia termică anul împrejur, ei spun că și așa bani pentru medicamente nu le mai ajung.

Doamna Marina locuiește împreună cu soțul și cei doi fii ai lor într-un apartament cu trei camere din sectorul Ciocana al capitalei. Femeia spune că în perioada rece a anului ei achită pentru căldură și apă caldă în jur de 2000 de lei. De câțiva ani este la pensie împreună cu soțul, iar singurele venituri din casă sunt aduse de copii. Sunt, însă, bani care abia dacă le ajung să supraviețuiască. Mai mult, ultimele facturile sunt foarte mari și nu au reușit să le achite, iar acum sunt nevoiți să plătească și penalități. Cu lacrimi în ochi, femeia spune că, dacă va trebui să achite peste 3000 de lei pentru căldură, așa cum se zvonește, se va îngloda și mai mult în datorii.

– De unde deja mai mult?! Dacă noi avem datorii și va trebui să le achităm. Înseamnă că va trebui să intrăm iar în datorii.

Pentru a economisi, doamna Marina a renunțat la apa caldă în bucătărie, iar caloriferul din cameră este foarte mic și abia dacă încălzește. Problema cu caloriferele este în toată casa, dar nu au bani să le schimbe. Așa ajung să plătească o sumă mare de bani, dar și penalități, pentru frugul din casă.

– Vedeți că e un calorifer mic și vedeți că e abia dezmorțit. Și bine că acum e mai cald. Dar iarna?

Din cauza facturilor mari nu-și găsește liniștea nici doamna Elena, care spune că, deși primește compensații de la stat, pentru că este pensionară, banii nu-i ajung nici pe departe pentru toate cheltuielile. Pentru a se descurca, femeia spune că plătește facturile pentru căldură și apă caldă anul împrejur. Abia acum le-a terminat pe cele din anul trecut și așteaptă cu frică noile facturi.

– Eu acum am terminat de achitat facturile pentru anul trecut. Eu am pensia până la trei mii de lei și nu am de unde să primesc ajutor și mi-e frică.

Locuitorii capitalei spun că noile tarife i-ar goli până la ultimul ban. Și așa abia de reușesc să achite facturile, dar majorarea cu 50 la sută a plăților pentru energia termică și apa caldă ar fi pentru ei o povară prea mare. Chiar și pensionari care primesc compensații de 40 la sută din factura de căldură și apă caldă spun că pensiile mici nu le ajung pentru strictul necesar de alimente, medicamente și facturi.

„Foarte greu pentru noi. E foarte greu pentru că sunt mamă cu copii mici, stau acasă, nu lucrez. Mama e pensionară, adică bunica, și este foarte greu să achităm și asta.”

„ – 1700 că eu am trei camere. Și toate trei camere, cu bucătărie, de acum știți. Dar e foarte scump. – Cunoașteți că cei de la Termoelectrica au venit cu propunerea să mai majoreze prețurile. – Da, noi toată ziua stăm cu ochii în televizor. Se aude că ne așteaptă bine.”

„1600 am pensia. Mi-a mărit doar 60 de lei în loc de cum a spus până la 2000. Și așa că nu știu ce o să fac, o să rămân pe vară cu căldura.”

„1600 cu mâncarea și cu medicamentele și chitanțele nu pot.”

Întreprinderea „Termoelectrica” a cerut, ieri, de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru o gicacalorie consumată. Respectiv, căldura și apa caldă din apartamente ar putea să coste cu 50 la sută mai mult decât până acum. Conform calculelor făcute de responsabilii de la Termoelectrica, prețul ar urma să fie de 1772 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă cu 650 de lei mai mult. Și costul energiei electrice, produsă de întreprindere, ar putea să se dubleze – de la 1 leu și 21 de bani – la 2 lei și 37 bani, pentru fiecare kilowatt/oră. Responsabilii spun că tarifele ar trebui să fie modificate, pentru a nu admite acumularea datoriilor. Asta în condițiile în care Termoelectrica procură peste 30 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de Moldovagaz. Decizia finală va fi luată de ANRE, după ce va analiza explicațiile celor de la Termoelectrica. Anterior, Guvernul a declarat că va oferi compensații și pentru agentul termic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram