Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că potrivit unor surse apropiate, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo ar fi vrut să plece din funcție, dar nu a fost lăsat de către un personaj din afara țării. Invitat la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, ministrul a făcut mai multe declarații după ce s-a anunțat că procurorul general suspendat va fi investigat pentru modul în care Procuratura a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară în urmă cu trei ani.
„Este o opinie personală și nu știu dacă este adevărat, dar domnul Stoianoglo ar fi vrut să plece, dar nu i se permitea de către un personaj care nu este la moment în Republica Moldova, dar este într-o altă țară”, a declarat ministrul Justiției, menționând că este o versiune pe care a auzit-o.
Referitor la când vor putea fi văzute rezultatele evaluării activității procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Sergiu Litvinenco susține că până la sfârșitul anului 2021 sau cel târziu în prima lună a noului an vom ști cum se va finaliza cazul dat.
„Conform legii, evaluarea trebuie finalizată în decurs de 30 de zile din momentul în care se contituie Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general. Eu sper Comisia să fie constituită luni, respectiv după 30 de zile, adică în a doua parte a luni decembrie sau la începutul anului viitor vom ști cum se va finaliza cazul procurorului”.
Totodată, ministrul a reiterat că din momentul în care funcția va deveni vacantă, Consiliul Superior al Magistraturii poate iniția concursul pentru funcția dată, sau poate decide cine va asigura interimatul, ambele opțiunii fiind valabile și legale.
Sergiu Litvinenco a mai declarat în cazul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că, ministerul lucrează la un proiect de lege care privește procuratura generală și procuratura specializată, însă încă nu a fost definitivat.
Potrivit acestuia, proietul de lege vine să extindă cercul de persoane care ar putea fi eligibile pentru aceste funcții, astfel persoanele care sunt din afara sistemului procuraturii, însă care au experiență în alte state ar avea posibilitatea de a accede în funcția de procuror șef în cadrul acestor două intituții.
„Eu cred că este un proiect de lege binevenit. Dacă concursul se deschide, ar putea permite ca și cetățenii Republicii Moldova care au experiență în domeniu în alte state, în funcție de procuror, judecător sau avocat să concureze la una din acele funcții”, a menționat ministrul Justiției.