În sectorul Buiucani al capitalei, a început instalarea camerelor video în preajma tuturor platformele de depozitare a deșeurilor. Este un proiect care, cu timpul, va fi extins în toate cartierele municipiului Chișinău. Astfel, persoanele care vor arunca gunoi în preajma platformelor de acumulare, vor fi identificate și sancționate conform legii. Unii deja au fost prinși, aruncând resturile menajere ori cele de construcție lângă locurile special amenajate.

Mulți localnici, care habar nu aveau că s-au instalat camere de supraveghere în preajma tomberoanelor, salută această inițiativă. Ei speră că, poate în așa mod, vecinii lor de cartier vor fi mai responsabili.

„M-am uitat așa și zic, parcă văd eu așa un pic și zic de când pus așa cameri.”

„Aruncă pachete acolo, dincolo, și poate i-ar mai trace un pic.”

„- În ziua de azi oamenii nu prea știu că gunoiul este alături, dar nu se pune alături.

– Și credeți că se va schimba ceva dacă se va pune camere de supraveghere?

– În ziua de astăzi, cu gândirea asta, nu știu.”

„- Trăiesc alături, aici au fost deja de vreo șase ori și au luat gunoiul, dar la noi iaca, următoarea ogradă, nu vine nimeni să-l ia. Au strâns frunzele, au venit copii s-au jucat și le-au împrăștiat.

– Dar nu știți că au fost camere puse aici? – Nu. Pe cuvânt de cinste.”

Unii oamenii cred, însă că asta nu va ajuta la nimic, pentru că cei care aruncau gunoiul la întâmplare, așa și vor continua să facă.

„- Se va schimba ceva că au pus camere?

– Nu prea cred.

– De ce?

– Oamenii aruncă cum aruncau.”

„O grămadă de gunoi stă aruncat aici și cutii și sticle, și flori.

– Și credeți că camera nu va ajuta la nimic?

– Pe cine să-l prindă, tot Durleștiul vine încoace și tot aruncă, cu mașinele vin, Nu cred că va ajuta. Lumea deja s-a deprins așa.”

„Eu nici nu atrag atenția, ce pun, ce nu pun. Merg și gata, mai ales că eu văd slab.”

„- Ce folos că chiar că au pus? Nu-i niciun folos.

– Credeți că dacă se vor pune camere nu se va schimba nimic?

– Și normal că oamenii și așa aruncă prin alte părți.

– Așa dacă va fi camera el va fi amendat.

– Da nu va fi nimic, cred eu așa.”

„Deseori vii la gunoiște, îndeosebi aici, iaca partea aceasta este total în mizerie. Dacă ar arunca toți la tomberon, aici ar fi mult mai curat.”

Potrivit pretorului sectorului Buiucani, decizia de a instala camere de supraveghere a fost luată încă de la începutul lunii noiembrie. Asta, potrivit funcționarului, ar putea ajuta la sancționarea celor care aruncă gunoiul în locuri neautorizate.

„Fiecare rută de gunoi evacuată din preajma platformelor de gunoi ne costă nu mai puțin de o mie de lei. Prin urmare, ideea de a încerca să responsabilizăm oamenii, noi am decis să instalăm camere video. Am instalat și anunțuri ca oamenii să cunoască.”

Vadim Brînzaniuc spune că toate persoanele care vor arunca gunoi în preajma platformelor de acumulare a deșeurilor, vor fi identificate și sancționate conform legii.

„Poliția de sector, or, ei sunt primii care pot interveni, iar noi, ca autoritate publică locală, acolo unde vom stabili că au aruncat gunoi, vom stabili persoana, vom cita-o în mod legal, și vom aplica sancțiuni pentru nerespectarea normelor de curățenie.”

Deocamdată, sunt instalate doar cinci camere de supraveghere, lângă platformele de gunoi din sectorul Buiucani, dar, potrivit pretorului vadim Brînzaniuc, pe viitor se vor instala în toate sectoarele din municipiul Chișinău. Amenzile pentru încălcarea normelor de salubrizare sunt de până la 1800 lei pentru persoanele fizice și până la 9000 lei, pentru persoanele juridice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!