Acordarea pazei din bugetul de stat pentru Dumitru Robu a fost discutată astăzi în plenul parlamentului. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a solicitat audierea în plen a conducerii Serviciului Protecție și Pază de Stat. Deputatul Grigore Novac a declarat că fracțiunea din care face parte vrea să afle din ce motive i-a fost acordată protecție lui Robu. „Atunci dar să aflăm și pentru necesitatea de a asigura paza în vie” , le-a răspuns Lilian Carp, făcând referință la Ștefan Gațcan, fost deputat socialist.

Până la urmă, inițiativa nu a fost susținută, din lipsă de voturi, așa că șeful interimar al SPPS nu va fi audiat în plen pe acest subiect. Nu a fost inclusă pe ordinea de zi nici solicitarea privind audierea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Deputatul Grigore Novac a cerut ca Robu să vină cu explicații în plen după ce, la începutul acestei săptămâni, în stațiul public a apărut un fulmuleț în care acesta numără o sumă mare de bani. Ulterior, procuratura a venit cu o reacție și a declarat că acest caz este unul mai vechi, iar banii ar fi fost obținuți în urma vânzării unei mașini. Echipa TV8 l-a surprins pe Dumitru Robu, cu paza după el, la un eveniment public, vinerea trecută, în timp ce era ajutat de un agent de pază să urce în BMW-ul de serviciu. Mașina a fost însoțită și de un automobil, ce aparține Serviciului Protecție și Pază de Stat. Am cerut instituției să ne confirme, dacă procurorul general interimar beneficiază de protecție din partea statului. Am vrut să aflăm răspuns la următoarele întrebări: de ce a fost nevoie, de cât timp beneficiază de pază și cine a cerut acest lucru. În răspunsul oferit astăzi, SPPS a precizat că „Dumitru Robu beneficiază de protecție de stat în baza articolului 6, aliniatul 3 al Legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat.”

Articolul la care se face trimitere arată că Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei şi altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni, prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor. Echipa noastră de filmare a surprins, astăzi, ofițeri de pază și acasă la Dumitru Robu.

„Procurorul General interimar, Dumitru Robu, are nu doar garda de corp, din partea statului, dar si o cabina de paza, instalata chiar in fata casei. Ofiterii SPPS se afla aici 24 din 24 de ore.”

Dumitru Robu deține interimatul funcției de procuror general de o lună și jumătate. El nu este singurul procuror general care beneficiază de pază din partea statului, chiar dacă această funcție nu intră în categoria celor ce pot beneficia de astfel de servicii. În toamna anului trecut, s-a aflat că și Alexandr Stoianoglo era păzit de ofițerii SPPS. La jumătate de an distanță, paza de stat i-a fost retrasă, fără a fi anunțate public motivele care au stat la baza deciziei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!