/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Teodor Cârnaț, critici dure la adresa lui Spînu. „Vorbește bine pentru presă, dar pentru a negocia un contract este departe”

26 noiembrie 2021, ora 07:40

Doctorul în drept constituțional, Teodor Cârnaț îl critică pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Acesta susține că vinovat de situația în care se află la ora actuală Republica Moldova se face Spînu, care a dat dovadă de neglijență la capitolul negocierii contractului dintre federația Rusă și Republica Moldova privind livrarea gazelor naturale.

În cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, invitatul a declarat că s-a ajuns la acest impas din cauza incapacității autorităților de a gestiona problema gazelor, dar și din cauza ministrului care nu a negociat un contract favorabil pentru țara noastră.

„S-a ajuns la acest impas din cauza incapacității de a gestiona această problemă a autorităților statele, inclusiv a ministrului Spînu. Spînu nu și-a făcut tema pentru acasă. Este o persoană care a dat dovadă de neglijență la capitolul negocierii acestui contract. Pentru că nu s-a pregătit cu toate probele, nu a negociat un contract favorabil pentru Republica Moldova”, a declarat Teodor Cârnaț.

Invitatul susține că, contractul privind livrarea gazelor naturale a fost semnat în condiții netransparente, iar în negocieri ar fi trebuit implicați experții care au negociat contractele precedente.

„Referitor la semnarea contractului, nu știu din ce cauză în condiții netransparente. Când pleci la negocieri, chemi reprezentanții întregii societăți care se numește Republica Moldova și care au mai negociat contracte precedente și cunosc foarte bine dedesupturile. Ce experți au fost implicați din partea guvernării la capitolul negocierii acestui contract? Spînu? Spînu vorbește bine pentru presă, dar pentru a negocia un contract este departe. De aceea, era nevoie de specialiști în domeniu pentru a negocia cu Federația Rusă”.

Doctorul în drept, invocă reprezentanții Procuraturii pentru a investiga modul în care a fost semnat acest contract. Ba mai mult, acesta consideră că procurorul general interimar, Dumitru Robu ar trebui să ofere explicații referitor la faptul că Republicii Moldova i-au fost invocate unele datorii în baza unui contract care încă nu era semnat.

„Referitor la negocierea acestui contract care s-a semnat în Rusia și la care au participat doi vicepremieri, unul este Kulminski, iar al doilea Spînu. Nu știu din ce cauză după ce s-a semnat în mod brusc, parcă peste noapte, în condiții netransparente, domnul Kulminski își dă demisia. Eu invoc aici că procuratura are ce investiga, pentru că are legătură directă cu semnarea contractului de furnizare a gazelor din partea Federației Ruse pentru Republica Moldova. Ulterior, nu s-a semnat un contract, dar s-a schimbat formula de livrare a gazelor naturale, la fel și aici domnul Robu are de dat niște explicații, din ce cauză nouă ne invocă unele datorii în baza unui contract care nu era semnat. Cine a schimbat această formulă și cine de la Moldovagaz și-a pus semnătura trebuie să dea răspuns, pentru că aici este vorba despre banii publici”, a subliniat acesta.

În timpul discuțiilor referitor la acest subiect, Teodor Cârnaț a menționat că „ceea ce a făcut guvernul este o a treia lovitură de stat, al treilea furt din buzunarul public”

Amintim că luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Prin urmare, deputații din Parlament au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” , în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus „Gazprom”.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că banii pentru achitarea consumului de gaz pentru luna octombrie și noiembrie vor ajunge vineri, 26 noiembrie, la Moldovagaz, care trebuie să achite datoria către Gazprom.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram