/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

Avocații Marinei Tauber recunosc că tergiversează intenționat ședința de judecată. „O să avem ședință de 48 de ore...”

missing
03 decembrie 2021, ora 21:13

update: După 17 ore de confruntări în cadrul procesului, Judecătoarea Natalia Costaș a emis o încheiere asupra cererii privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a cauzei.  Cerearea avocaților Tauber a fost respinsă.  Încheierea separat nu se supune căilor de atac.  Ședința continuă și după ora 04.00.

Imediat după pronunțarea încheierii, avocații din partea Partidului „ȘOR” anunțau că mai au o cerere de recuzare a judecătorului.  Examinarea în fond a cauzei a continuat cu ușile închise.

update:  La Judecătoria Bălți, continuă procesul în contencios administrativ în cadrul căruia se examinează solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a o exclude din cursa electorală pe candidata partidului „Șor”, Marina Tauberla la funcția de primar al municipiului Bălți.  Decizia instanței ar urma să fie pronunțată în această noapte.

update: Unul dintre avocații Marinei Tauber a fost amendat cu 50 de u.c. pentru comportament inadecvat în instanță.  Avocatul a adus mai multe acuzații la adresa instanței, după ce  judecătoarea a respins cererea de audiere a alegătorilor și a refuzat să mai accepte alte cereri din partea apărării.

Instanța a trecut la examinarea cauzei în fond.

update: „Ce faceți este sofistică. Dacă știți ce faceți,  pentru ce tergiversați procesul, unde este logica acțiunilor voastre? Eu nu am văzut-o. Dacă aveți o poziție puternică, demonstrați că aveți dreptate, dar nu tergiversați procesul”, s-a revoltat reprezentantul contracandidatului Marinei Tauber în cursa electorală de la Bălți.

update: Apărarea a înaintat o cerere cu privire la atragerea persoanelor în proce și anume – audierea a 15 918 de  bălțeni, care au votat pentru Marina Tauber în primul tur de scrutin. Cererea a fost respinsă.

Avocatul spune că mai are o cerere.

update:  După o pauză de 15 minute, instanța a propune trecerea  la examinarea în fond a cauzei. După ce au înaintat o mulțime de cereri și demersuri, apărarea susține că mai are și altele.

update: Avocații Marinei Tauber recunosc că tergiversează intenționat ședința de judecată. „O să avem ședință de 24 de ore, dar avocații o să facă așa ca ea să dureze 48 de ore”, a spus unul dintre avocații Marinei Tauber. Asta  după ce instanța a respins cererea de audiere a martorilor și cererea de amânare a ședinței până mâine dimineață.

„Suntem într-un litigiu electoral, iar în acest caz, programul se organizează în așa fel încât cauza să fie examinată fără intirziere”, a dispus magistrata Costaș.

Ulterior, avocații au înaintat o nouă cerere de anulare a solicitării CEC. După care au cerut pauză de 15 minute. Solicitarea a fost acceptată.

update: Avocații Marinei Tauber cer amânarea ședinței de judecată până mâine dimineață. Avocații invocă necesitatea audierii martorilor.  Instanța a considerat că șesdința poate să fie continuată, iar cererile avocaților – neîntemeiate.

update:  Scântei în sala de judecată. Avocații înaintează o nouă cerere de recuzare. 

După mai bine de 13 ore de la inițierea procesului, în sala de ședințe a Judecătorie Bălți s-au încins spiritele.  După ce prima cerere de recuzare a fost respinsă, abia intrați în ședință, avocații Marinei Tauber au înaintat o nouă cerere de recuzare a magistratei Natalia Costaș.

Asta după ce au considerat că acțiunile instanței sunt  părtinitoare pentru neadmiterea unei alte cereri privind inadmisibilitatea  în instanță a cauzei examinate.

„Nu se admite recuzarea repetată a aceluiași judecător”, a dispus magistrata.

Judecătoria Bălți a respins, ca fiind neîntemeiată, cererea de recuzare a magistratului Natalia Costaș, care a fost  depusă de avocații  Marinei Tauber. Ședința de judecată continuă și la această oră. 

După ce a fost remisă spre examinare la Judecătoria Bălți, avocații Marinei Tauber au solicitat transferarea cauzei la Curtea de Apel Bălți, invocând că ar exista riscul de imparțialitate din partea magistratului, care ar fi în grad de rudenie cu avocatul contracandidatului Marinei Tauber în alegeri.

La câteva ore, Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea și a declarat drept inadmisibil demersul avocaților, iar dosarul a fost trimis din nou la Judecătoria Bălți. Ședința, însă a fost întreruptă. Avocații Marinei Tauber au cerut, din nou, recuzarea judecătorului.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți să anuleze înregistrarea lui Tauber în cursa electorală pentru Primăria Bălți. CEC a constatat că Marina Tauber, candidatul din partea Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar al municipiului Bălți, ar fi încălcat legislația electorală și a cheltuit în campanie cel puțin 34 de mii de lei pe care nu i-a declarat, depășind plafonul stabilit de CEC cu 9 mii de lei.

În cadrul primului tur al alegerilor locale anticipate din Bălți, Tauber  a obținut 47,93% din sufragii, contracandidatul ei – candidatul independent Nicolai Grigorișin – a obținut 20,93% din voturile alegătorilor.

Duminică, 5 decembrie, va fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram