/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În prag de iarnă, autoritățile municipale s-au apucat să marcheze piste pentru bicicliști

06 decembrie 2021, ora 21:32

În prag de iarnă, autoritățile municipale s-au apucat să marcheze piste pentru… bicicliști. Prima de acest fel a început să fie amenajată pe bulevardul Dacia, iar pe unele porțiuni, de regulă, sunt parcate automobilele celor care locuiesc în preajmă. Proiectul nu este finalizat și va conține, atunci când va fi gata, lângă marcaj, și delimitatoare de trafic. Deocamdată, pista este blocată de mașinile care sunt parcate pe ea și, practic, o fac invizibilă și impracticabilă.

Ttrecătorii salută ideea creării unei piste pentru bicicliști. Astfel, ei speră că orașul va fi mai liber.

„Dacă este loc și dacă permite toată lățimea asta să meargă și banda pentru biciclete, poftim. Încă-i bine, dar dacă nu încurcă la mașini, iar dacă încurcă la mașini…”

Eu cred că este foarte bine, pentru că va fi mai liber și pentru bicicliști va fi mai comod. Eu sunt pentru.”

„Parcarea este cea mai mare problemă, dar și o pistă de bicicliști n-ar strica să fie, asta-i părerea mea.”

„Eu socot că pentru bicicliști trebuie să fie pistă, numaidecât.”

Totuși, unii oameni cred că, în oraș, nu prea avem bicicliști, așa că o pistă dedicată doar lor nu prea ar avea sens, spun ei.

„Eu cred că ei n-au făcut corect că au marcat o linie pentru bicicliști care nu-s, iar acum nu poți parca automobilul în acel loc, unde ție îți trebuie. Iarăși avem duble standarte: chipurile noi luăm în calcul drepturile bicicliștilor, dar nu luăm în calcul drepturile automobiliștilor.”

Și șoferii spun că pista pentru bicicliști pe un singur drum este inutilă, atât timp cât nu este prin tot orașul. În așa fel, aceasta ar creea doar probleme, care și așa sunt destule în trafic.

„Se întâmplă că ei apar de undeva. Se înghesuie acolo, unde este marcată linia, adică pe Hristo Botev nu este linie pentru bicicliști, pe pod nu este linie pentru bicicliști, de unde ei se iau. Apoi merg puțin și mai departe, iar până la sfârșitul bulevardului Păcii și gata ei dispar undeva. Unde ei dispar, prin curți, pe Trăian, eu nu știu. De aceea, pentru mine asta este straniu, sau faceți prin tot orașul, măcar un metru pentru bicicliști sau eu nu știu…”

„Aici nici n-ai niciun loc unde să parchezi mașina, ca să dai jos pasagerul noi navem dreptul și vom fi nevoiți să-i ducem pe pasageri ori în capătul cela, ori în capătul cela. Așa că aici va fi foarte problematic o să fie.”

„- Bicicliștii tot au dreptul să meargă și ei pe undeva. – Au dreptul, dar asta trebuie de gândit întâi. La noi doar mai întâi se face și apoi se gândește. Așa este primit la noi. Ca atare, trebuie de gândit, normal că trebuie de făcut.”

Potrivit lui Vitalie Mihalache, șeful interimar al Direcției Transport, aplicarea marcajului pentru bicicliști a fost anevoios din cauza mașinilor parcate. Iar amenajarea benzii-pilot este cu caracter temporar, una de testare. Acest lucru se face pentru a preveni accidentele la trecerile de pietoni și pentru a crește siguranța utilizatorilor de transport alternativ.

„Avem chiar cazuri când, în procesul aplicării nu se ține cont că vopseaua este proaspăt aplicată și se deplasează pe această bandă cu marcajul proaspăt aplicat, modificând sau distrugând chiar lucrările efectuate de specialiști.”

Anterior, au mai fost tentative de a amenaja piste pentru bicicliști pe unele străzi din capitală. Acum doi ani, pe bulevardul Ștefan cel Mare a apărut o alee de culoare roz, care, deși nemarcată, era considerată ca fiind pentru deplasarea bicicletelor. Și mai devreme, în 2017, Chișinăul a ajuns motiv de glume, după ce pistele de culoare galbenă, trasate haotic, dădeau fie în gropi, fie în panourile publicitare. La sfârșitul lunii noiembrie, zeci de bicicliști au protestat în fața Primăriei, la Inspectoratul General al Poliției și la Ministerul Afacerilor Interne și au cerut de la autorități dreptul de a circula pe benzile dedicate transportului public.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram