/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

CSM nu poate decide la discreția sa numirea judecătorilor în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. CC s-a expus pe marginea sesizării unui fost magistrat

07 decembrie 2021, ora 15:13

Magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea fostului magistrat Nicolae Pasecinic, care a sesizat Înalta Curte după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat repetat să-l reconfirme în funcție până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani. În acest sens, CC a decis că CSM nu poate decide aprobarea sau respingerea reconfirmării în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă.

„În exercițiul competenței de numire în funcția de judecător până atingerea plafonului de vârstă, CSM va întreprinde măsurile legale pentru numirea judecătorilor în funcție până la atingerea plafonului de vârstă fără nicio evaluare suplimentară din partea sa”, se menționează în decizia CC.

Totuși, în cazul existenței unor suspiciuni rezonabile, care pun la îndoială integritatea judecătorului sau de încălcare de către acesta a legislației, CSM va sesiza inspecția judiciară în vederea desfășurării unui control suplimentar al candidatului. Iar în cazul în care suspiciunile nu sunt confirmate, CSM va asigura numirea în funcție a judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, Înalta Curte a recunoscut constituționalitatea Art. 11 (1) din Legea cu privire la statutul judecătorului, care a fost contestată de autorul sesizării, în măsura în care „după expirarea termenului de cinci ani, judecătorul care întrunește condițiile prevăzute de lege și care a fost evaluat pozitiv de colegiul de evaluare este numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă”.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Sesizarea a fost depusă la CC de către fostul magistrat Nicolae Pasecinic, care susține că a fost exclus din sistem în baza articolului legislativ contestat și care oferă spațiu de manevră factorilor de decizie. Fostul magistrat spune că nu ar fi fost reconfirmat în funcție după ce, în practica sa judiciară a avut tangență cu „rude ale unor membri ai CSM”.

„S-a intervenit în activitatea mea cu sunete, intimidări. Iar atunci când am ajuns în fața CSM, acești membri nu și-au motivat votul. Consider că în acest fel au decis să acționeze împotriva mea”, a declarat fostul judecător Nicolae Pasecinic.

Reamintim că, încă la începutul anului, Nicolae Pasecinic a solicitat reconfirmarea lui în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. Un membru al CSM a invocat, atunci, existența unor plângeri pe numele fostului magistrat. Potrivit lui Pasecinic, toate pretinsele petiții și plângeri pe numele său au fost examinate și negate de structurile de evaluare a activității magistratului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram