Dezinfectanții, amplasați în troleibuze, sunt goliți de unii călători. Despre asta spun și taxatorii din troleibuze, care se plâng că, cel puțin de două ori pe săptămână, observă că recipientul dispare. Unele situații au fost chiar filmate și distribuite pe rețelele sociale. În imagini, persoanele fie consumă soluția, fie fură sticla. La rândul lor, medicii toxicologi spun că, pe lângă etanol, substanțele care se conțin în soluție sunt nocive pentru sistemul digestiv.
Filmulețe video de acest fel apar tot mai des pe rețelele de socializare. Deși, la prima vedere, acestea trezesc amuzamentul, consecințele pot fi dintre cele mai grave. Un asemena caz a fost filmat, recent, într-un troleibuz de pe ruta cu numărul 22. Din imagini se vede cum un tânăr, care ar fi în stare de ebrietate, bea soluția pentru dezinfectarea mâinilor, pe care a găsit-o în transportul public.
Despre astfel de cazuri ne-au povestit și șoferii, dar și taxatorii de troleibuz. Spre exemplu, Vladimir este șofer, în timp ce soția sa – taxatoare de troleibuz. Cuplul spune că a fost martorul unui furt de dezinfectant, acum două zile.
Și nu a fost unicul caz. Bărbatul ne-a mai povestit că în fiecare lună se găsește câte un șmecher de acest fel.
Am urcat în câteva vehicule, ca să vedem care este situația și am observat că oamenii nu prea își dezinfectează mâinile în transportul public. Din zeci de pasageri intrați, doar unul sau doi se opreau pentru a aplica soluția.
Consumul de soluție dezinfectantă pentru mâini poate fi periculos pentru organismul omului. Potrivit experților, nu este nociv spirtul din această soluție, ci substanțe care mențin efectul de dezinfectare al etanolului. În lipsa acestora, spirtul se evaporă foarte ușor. Vestea și mai proastă este că acest lichid, odată ingerat, poate provoca boli grave.
„Probleme legate la nivelul porții de intrare. Galandele, gura și la nivelul esofagului și a stomacului ca, gastrite sau esofagite chimice, după cazul dat. Și aici vin vomele. Uneori poți să pui în pericol sănătatea și poate fi nevoie de intervenția spitalului.”
Mai mult, medicul toxitolog ne-a povestit că, pentru a atrage atenția asupra pericolului, producătorii adaugă și coloranți, pentru a da culoare lichidului.
„Albastru de obicei. Câteodată – roșu deschis sau roz deschis. Pentru a atrage atenția că nu se folosește pe cale a mânca sau a bea, a-l folosi în interior.”
În contextul pandemiei, autoritățile din sănătate recomandă oamenilor să folosească un dezinfectant de mâini, care are în compoziție cel puțin 60% de alcool. Soluția trebuie dispersată pe toată suprafața mâinilor și masată ușor timp de 20-30 de secunde, până se usucă. Totuși, se mai recomandă și spălarea mâinilor cu săpun.