/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Fotoliul de primar rămâne încă liber la Bălți, iar lupta continuă. Peste o săptămână, locuitorii orașului vor avea de ales dintre doi Nicolai

12 decembrie 2021, ora 20:23

După întorsătura neașteptată a alegerilor locale de la Bălți, fotoliul de primar rămâne încă liber, iar lupta continuă. Nicolai Grigorișin, candidatul independent, care era al doilea în topul voturilor, se va duela nu cu adversarul următor de pe listă și nici cu celălalt, ci tocmai cu al cincilea în ierarhia voturilor, adică cu Nicolae Chirilciuc, de la Partidul Patrioții Moldovei. Și asta pentru că cei doi oponenți din față s-au retras, fiecare invocând motivele sale. Astfel, pe 19 decembrie, când ar urma să aibă loc turul doi de scrutin, bălțenii vor avea de ales dintre doi Nicolai, asta în cazul în care nici unul dintre ei nu se retrage până atunci.

Decizia a fost anunțată luni la ședința Comisiei Electorale Centrale. Astfel, candidatul independent, Nicolae Grigorișin urma să se dueleze cu următorul pe listă, adică… cu Boris Marcoci, candidatul PAS. Surpriză însă, la nicio oră de la pronunțarea deciziei CEC, Marcoci își anunță public retragerea din cursă. Asta deși, acum câteva saptamâni, Boris Marcoci le promitea bălțenilor un oraș… (cum n-au mai văzut).

„Modern, prosper…”.

După retragerea subită a candidatului PAS, potrivit legislației, în lupta pentru fotoliul de primar urma să intre candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandru Nesterovschi, el fiind următorul cu cele mai multe voturi. Însă, și acesta ne surprinde… cu decizia de a abandona cursa electorală. A recunoscut pe pagina sa de facebook că a fost călăuzit în acest sens de Igor Dodon, dar și de colegii din PSRM.

„Așa rușine și înjosire bălțenii n-au trăit niciodată în istoria lor. Noi, cei din Bălți, vom da răspunsul nostru, ferm și dur, puterii de la Chișinău.”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

La fel ca Marcoci, și Nesterovschi a fost darnic în promisiuni înainte de alegeri.

„Diferența, față de alți concurenți, este că eu nu merg singur. Este o echipă mare. Vreau ca viața bălțenilor să fie mai bună. O prioritatea este să oprim corupția și care acum iese la iveală”.

Și pentru că cei doi au abandonat, i se oferă o nouă șansă, în turul doi, lui Nicolae Chirilciuc, de pe listele Partidului Patrioții Moldovei, care a acumulat puțin peste 400 de voturi. În cazul în care nu se va retrage, bătălia se va da între el și candidatul independent Nicolai Grigorișin. Cu zâmbetul pe buze, într-un live pe Facebook, Grigorișin a spus că este hotărât să meargă până la capăt, indiferent cine îi va fi adversarul.

„Eu sunt gata pentru turul doi, așa putem să spunem. Indiferent cine e oponentul meu, noi suntem gata de orice întorsătură.”

Între timp, candidata Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, continuă și ea lupta, doar că… în instanțe. Aceasta a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit lui Tauber, hotărârea este ilegală, deoarece Codul Electoral nu prevede vreo procedură privind suspendarea alegerilor.

Comisia Electorală a suspendat desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălți, stabilit pentru 5 decembrie, constatând imposibilitatea organizării scrutinului cu participarea unui singur candidat. S-a întâmplat după ce Judecătoria Bălți a hotărât anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel și de Curtea Supremă de Justiție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram