Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

Experții internaționali urmează să realizeze o evaluare a impactului construcției Complexului Hidroenergetic pe Nistru. Detalii de la Ministra Mediului

missing
17 decembrie 2021, ora 08:20

Experții internaționali urmează să realizeze o evaluare a impactului construcției Complexului Hidroenergetic de pe Nistru pentru a fi recunoscută și de către Ucraina, în contextul în care autoritățile vecine nu recunosc studiile deja realizate. Despre acest lucru a anunțat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit ministrei, studiile care au fost realizate și care arată că, Complexul Hidroenergetic pe care îl construiește Ucraina în albia râului Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului, nu sunt recunoscute de către parte Ucraineană, astfel se va apela la experții internționali.

Iuliana Canataragiu susține că președinta țării a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene, iar bugetul oferit de către Comisie include, inclusiv asistența acordată pentru problema Nistrului.

„Ceea ce pe noi ne interesează este să se facă valoarea impactului Complexului Hidroenergetic asupra Nistrului, dar o evaluare făcută de experții internaționali, care să fie recunoscută de către ambele țări, atât de Ucraina cât și de Moldova. Evaluări au mai fost făcute, dar este un material informațional pentru noi, iar Ucraina nu îl recunoaște. Din acest motiv și a fost solicitată asistența Comisiei Europene, venind din logica ca și Republica Moldova și Ucraina au acorduri de asociere. Experiența în gestionarea resurselor de apă o are mult mai mare Uniunea Europeană decât oricare din țările noastre și atunci bineînțeles dacă noi avem disonanțe pe acest subiect este bine”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Potrivit ministrei, în cadrul Comisiei Nistrene care a avut loc toamna trecută unde au fost prezentate concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al Centralei Hidroelectrice de Acumulare, realizate de PNUD Moldova, care au arătat efectele dăunătoare asupra calității apei în țara noastră și efectele negative ale faunei și florei râului, autoritățile Ucrainene „au primit această informație destul de bolnăvicios”.

Prin urmare, autoritățile de la Chișinău urmează să solicite acest studiu, realizat de către experții din afara țării pentru a pune punct acestui subiect, însă până atunci „urmează o nouă rundă de negocieri cu autoritățile din Ucraina referitor la acest subiect”.

„Așteptările noastre sunt ca acest studiu de fapt să ne demonstreze ceva ca să putem pune punct acestui subiect”.

Întreabată dacă este adevărat că Ucraina solicită Republicii Moldova să recunoască încă o dată documentul prin care în anul 2010 guvernul Filat a cedat printr-un protocol secret, dreptul de control al Ucrainei asupra barajului de la Naslavcea, ministra a declarat că „Republica Moldova tacit l-a cedat încă din anii 90”, iar acesta este un alt „obiect al negocierilor, ca toate celelalte proprietăți”.

Amintim că, ultimele studii realizate arată că Complexul Hidroenergetic pe care îl construiește Ucraina în albia râului Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului – principala sursă de apă potabilă pentru aproape opt milioane de oameni din Ucraina și Moldova. Cu toate acestea, Kievul intenționează să continue extinderea complexului, căutând să-și asigure independența energetică.

La aproximativ 30 de kilometri în aval de Vasilivka, în satul moldovenesc Naslavcea, populat în principal de etnici ucraineni, localnicii își exprimă furia față de Ukrhydroenergo pentru volumul redus de apă deversat din Complexul Hidroenergetic Nistrean și problemele de mediu cauzate de cele trei hidrocentrale. Oamenii se plâng că nu se mai pot scălda, pescui și adăpa vitele în Nistru, dar par mai mult deranjați de mirosul emanat de planctonul care putrezește la suprafață. Mai mult, calitatea apei din Nistru aici este acum atât de proastă încât nici vaca lui Valentin nu vrea să bea apă din fluviu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.