Arena Chișinău ar putea fi deschisă în primăvara anului 2022. Despre asta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă de după ședința Executivului.
„Conform estimărilor noastre, imediat ce ieșim din iarnă se vor începe lucrările la căile de acces pentru Arena Chișinău și sperăm ca în primăvară să putem da în exploatare acest obiectiv”, a declarat Spînu.
În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au aprobat achitarea următoarei tranșe pentru acest proiect. Astfel, au fost alocate peste trei milioane de euro, care reprezintă tranșa anuală conform parteneriatului public privat. Oficialul a mai precizat că neachitarea tranșelor ar duce la mai multe penalități pentru R. Moldova și alocarea unor sume mai mari din bugetul de stat.
„Știm că subiectul este unul de interes sporit. Totuși, trebuie să luăm în calcul că acest parteneriat public privat a fost semnat într-o perioadă în care la guvernare era regimul Plahotniuc. Contractul semnat este unul care protejează, în mod special, partenerul privat. Noi credem în continuare că organele de drept trebuie să facă claritate despre modul cum a fost semnat acest parteneriat și cine este responsabil”, a mai punctat ministrul Infrastructurii.
Andrei Spînu a spus că proiectul trebuie dus până la capăt, întrucât au fost investiți mulți bani.
Proiectul Chișinău Arena a fost lansat în anul 2018, de către democrați, care anunțau atunci că va aceasta va fi deschisă în toamna anului 2019, lucru care nu s-a mai întâmplat, însă, nici până astăzi. La începutul toamnei trecute, premierul Natalia Gavrilița a declarat că proiectul trebuie dus până la capăt. Costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro.
De proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. Mai mulți specialiști au criticat acest proiect, menționând că a fost aprobat în grabă și netransparent. În plus, au indicat că proiectul presupune și mai multe riscuri economice.
În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a decis că proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” trece din gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Anul trecut, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. 66 de milioane de lei au fost alocate pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei – pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.