Marii corupți care au reușit, între timp, să fugă din Republica Moldova continuă să se hrănească din schemele ilegale pe care le-au clădit cu anii în țară. Despre aceasta a declarat premierul Natalia Gavrilița, în platoul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Evident că mai au influență în Republica Moldova și cetățenii au înțeles metodele prin care ei operează. Ei finanțează troli în spațiul online pe rețelele de socializare, continuă să încerce să mituiască oameni din sectorul public, încearcă să mențină influenta economică în unele sectoare, este un război adevărat contra luptei împotriva corupției”, a declarat Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului nu a dat nume făcând trimitere la secretul anchetei, dar a dat asigurări că membrii Guvernului fac tot ce le stă în putere pentru a deconspira toate schemele și toate persoanele implicate, inclusiv în rândul funcționarilor publici.
„Sunt mulți care au beneficiat de aceste scheme. Sunt mulți care au primit salarii în plic, noi știm. Mulți dintre acești funcționari publici sunt încă în funcții. Sunt singură că mulți sunt angajați și în procuratură. Încă urmează luni și ani de curățare a sistemului”, a menționat Gavrilița.
Șefa Executivului a făcut aceste declarații în contextul discuțiilor despre situația Aeroportului Internațional Chișinău, care, în opinia ei, trebuie să fie întors în proprietate publică.
„Aeroportul este un bun al statului și trebuie să fie întors statului. Acolo sunt multe ilegalități, aceste așa numite investiții sunt insuficiente conform contractelor. Acolo sunt scheme, reinvestiții, activități financiare suspicioase. Pe acest caz sunt mai multe procese de judecată la nivel național și internațional. Sa sesizat Procuratura pe cazuri mari de corupție”, a specificat Gavrilița.
În ceea ce privește complexul sportiv „Arena Chișinău”, proiect inițiat la insistența lui Plahotniuc – unul dintre marii fugari, Natalia Gavrilița consideră că statul trebuie să continue să investească în acest bun. Cu atât mai mult că există contracte, care responsabilizează Guvernul în fața companiilor private, care și-au asumat investițiile.
„Este un bun în care s-a investit și nu trebuie să lăsăm acest bun să degradeze. Federațiile de sport, artiștii, cetățenii așteaptă ca obiectivul să fie valorificat la maxim. În cazul Arenei ca și în cazul altor obiecte de infrastructură, despre care s-a scris, există contracte obligatorii pentru Guvern și încălcarea lor duce la costuri mari în instanțele de judecată de peste hotare”.
Potrivit primului ministru, dosarele penale inițiate vizează, în special, deciziile autorităților publice în detrimentul intereselor statului, dar nu și activitatea companiei investitoare.