Echipamentele militare pe care le are în dotare Republica Moldova, provin încă din perioada Uniunii Sovietice și pot fi folosite ca exponate într-un muzeu. Sunt declarațiile făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Totodată, ministrul a precizat că la moment, Republica Moldova nu este vizată de război, dar dacă s-ar întâmpla, toate forțele armate se vor mobiliza.
„Nivelul de echipare reiese din nivelul de asigurare financiară. Cu regret, la acest capitol, nu stăm bine și acest domeniu necesită o abordare serioasă și schimbarea lucrurilor. Actualmente, Armata Națională este dotată cu ceea ce a moștenit de la armata Uniunii Sovietice. Când vorbim despre tehnică, trebuie să ne închipuim acele unități de tehnică care au fost produse în anii 60, 70, 80. Dacă facem un mic calcul așa, unitățile acestea ar avea un loc foarte bun undeva la un muzeu al istoriei militare. Cel mai noi piese, care chiar au venit în dotarea armatei la finele anilor 90, deja au aproape 30 de ani”, a menționat ministrul.
„Totodată, vreau să menționez că pe parcursul anilor, am beneficiat de ceva asistență din partea partenerilor și în primul rând, mă refer la SUA. Prin câteva programe, am obținut câteva zeci de unități de tehnică, niște modele mai noi de camioane”, a mai adăugat acesta.
El a mai punctat că RM nu are o armată numeroasă, suficientă pentru a asigura „răspunsul adecvat la orice schimbare și într-un timp scurt”.
„Când vorbim despre cifre, trebuie să luăm în considerație că în lume nu sunt țări care au posibilitatea să mențină o armată cu număr suficient pentru îndeplinirea întregului spectru de misiune. De obicei, o țară își menține așa o armată care-i permite să desfășoare primele acțiuni ale unui conflict sau ale unei crize. Ulterior, clar că țara mobilizează atât efectiv cât este nevoie penru îndeplinirea misiunilor care reies din pericolele și amenințările la securitatea statului.
Noi nu putem cu bugetul nostru pe care-l avem, să menținem o armată numeroasă care, într-adevăr, ne-ar asigura nouă răspunsul adecvat la orice schimbare și într-un timp scurt. Noi menținem forțele operaționale, cele care sunt destinate pe timp de pace pentru a ajuta administrația publică locală, MAI sau alte structuri pentru gestionarea crizelor, ceea ce, pe parcursul anilor, Armata Națională a demonstrat-o pe deplin”, a spus Anatolie Nosatîi.
Potrivit ministrului, pe timp de pace, Armata Națională numără „6.500 efectiv și 2.000 de persoane civile. Armata Națională este construită pe bază mixtă. Avem militari în termen, în jur de 2.200-2.400 și avem militari profesioniști”.
Ministrul Apărării a declarat că nu există un pericol iminent pentru securitatea Republicii Moldova.
„Haideți să nu exagerăm că-i armata (a Rusiei) cea mai mare și așa mai departe. E clar că n-o să vină toată armata dacă și o să decidă, în direcția Republicii Moldova. După câte vedem, forțele armate ale Federației Ruse sunt dispersate pe un front destul de larg. În primul rând, Republica Moldova nu este vizată, dar dacă va fi vizată, toate forțele și mijloacele ale sistemului național de apărare, mă refer la toate structurile, vor fi implicate pentru apărarea statului.
Eu cred că noi trebuie să urmărim atent și dacă vor fi indicii referitor la redirecționarea misiunii în direcția aceasta, să schimbăm puțin din acțiunile noastre și să fim mai activi referitor la răspuns pentru potențiale scenarii care ar afecta și teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Nosatîi.
„Actualmente, reieșind din analizele și realitatea care este în Ucraina, nu este un oarecare pericol eminent pentru securitatea RM, pentru a face așa declarații sau de a merge în discuție ce se va întâmpla sau cum vom acționa. Această perioadă trebuie s-o folosim pentru a menține o situație calmă în cadrul țării noastre, să ne facem treaba bine pe fiecare sector și eu ca ministru decât să fac declarații, mai bine să mă concentrez să pregătesc armata ca să-și îndeplinească misiunea sa de bază”, a conchis ministrul Apărării.
TV8.md reamintește că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că „cât de mici sau mari suntem, trebuie să ne apărăm țara în caz de invazie”. Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova nu este pregătită să facă față unui atac militar, armata noastră fiind slab dotată, iar infrastructura necesară - nedezvoltată. Întrebat despre gradul de pregătire a Armatei Naționale, Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a răspuns că armata noastră este pregătită... pentru pace.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md