Biroul Politici de Reintegrare răspunde acuzațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind evitarea dialogului direct dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova. Reprezentanții Biroului menționează că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol.
„În anul curent au avut loc 6 întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici și 12 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale”, se precizează într-o declarație a Biroului de Reintegrare.
Reprezentanții Biroului mai subliniază că promovează în continuare soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.
„În partea ce ține de abordarea Chișinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean aceasta a rămas neschimbată și vizează promovarea exclusiv pe căi pașnice și politice a conflictului, cu identificarea unei soluții durabile și atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran și teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spațiile unice și completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul țării”, menționează Biroul de Reintegrare.
Biroul de Reintegrare neagă că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă.
„Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.
În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.). Din această perspectivă, valorile democratice și egalitatea în drepturi trebuie privită echitabil și bazat pe garanțiile dreptului constituțional și internațional”, mai subliniază Biroul de Reintegrare de la Chișinău.
Amintim că Serghei Lavrov a declarat într-o intervenție la canalul rusesc RT că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care ar reclama „un statut special”. Ministrul rus de Externe a mai declarat că guvernarea de la Chișinău ar evita un dialog cu Tiraspolul și Rusia.