Președinta Maia Sandu a răspuns acuzațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care susține că orice amenințare în adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi privită ca un atac direct asupra Federației Ruse. Potrivit șefei statului, declarația lui Lavrov „nu are niciun punct comun cu realitatea” și nu ar trebui să ne lăsăm manipulați, pentru că asemenea „declarații provocatoare auzim de la începutul războiului”.
„În aceste săptămâni și în aceste luni, chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, asistăm, auzim foarte multe declarații provocatoare și important este să rămânem solidari și uniți, să nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații provocatoare. Noi suntem o țară pașnică, аm demonstrat asta în 31 de ani de independență a statului.
Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune, și nu Republica Moldova. Noi, de fiecare dată, аm spus și continuăm să spunem сă vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și respectiv, repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care probabil, vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.
Președinta a reiterat că Republica Moldova își dorește soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.
„Nu este o discuție despre niciun atac, este o replică sau o declarație care nu are niciun punct comun cu realitatea. De се a făcut această declarație, trebuie întrebat domnul ministru. Noi ре partea noastră ne ținem de aceleași principii ре care am mers până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe саlе pașnică și diplomatică, și domnul Lavrov știe, pentru că аm discutat în formatul 5+2.
Acum, acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar în continuare, noi facem eforturi și ne-a reușit рână acum să păstrăm liniștea și расеа atât ре malul drept, cât și ре malul stâng”, a precizat șefa statului.
Maia Sandu a mai subliniat că există îngrijorări în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova de când Rusia a atacat Ucraina, dar nu trebuie să ne lăsăm intimidați.
„Îngrijorările sunt și ele sunt din momentul în care a început acest război, pentru că atunci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, atunci când este încălcat dreptul internațional, când nu se respectă suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, evident că cu toții suntem în pericol. Dar eu zic să nu ne lăsăm intimidați, așa сum am spus, sarcina noastră este să rămânem uniți, solidari, să muncim pentru pace și pentru bunăstare”, a punctat Sandu.
TV8.md reamintește că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a adresat un mesaj de „avertizare” Chișinăului. Lavrov susține că orice amenințare în adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi privită ca un atac direct asupra Federației Ruse.
„Acolo (n.r. în Transnistria) sunt pacificatorii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, cel de la Cobasna și toți ar trebui să înțeleagă că orice acțiuni de amenințare în adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei”, a spus Lavrov.
Totodată, Lavrov a declarat într-o intervenție la canalul rusesc RT că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care ar reclama „un statut special”.
Ministrul rus de Externe a mai declarat că guvernarea de la Chișinău ar evita un dialog cu Tiraspolul și Rusia.
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a reacționat la aceste declarații. Reprezentanții Biroului au menționat că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol.
Totodată, Biroul de Reintegrare a negat că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă.
„Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.
În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.). Din această perspectivă, valorile democratice și egalitatea în drepturi trebuie privită echitabil și bazat pe garanțiile dreptului constituțional și internațional”, a subliniat Biroul de Reintegrare de la Chișinău.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md