Război în Ucraina, ziua 281: Starea de urgență, prelungită în R. Moldova. Zelenski anunță când se va încheia războiul

Președinta, după acuzațiile lui Lavrov: „Să nu ne lăsăm manipulați de declarații provocatoare. Nu au punct comun cu realitatea”

01 septembrie 2022, ora 22:03

Președinta Maia Sandu a răspuns acuzațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care susține că orice amenințare în adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi privită ca un atac direct asupra Federației Ruse. Potrivit șefei statului, declarația lui Lavrov „nu are niciun punct comun cu realitatea” și nu ar trebui să ne lăsăm manipulați, pentru că asemenea „declarații provocatoare auzim de la începutul războiului”. 

„În aceste săptămâni și în aceste luni, chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, asistăm, auzim foarte multe declarații provocatoare și important este să rămânem solidari și uniți, să nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații provocatoare. Noi suntem o țară pașnică, аm demonstrat asta în 31 de ani de independență a statului. 

Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune, și nu Republica Moldova. Noi, de fiecare dată, аm spus și continuăm să spunem сă vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și respectiv, repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care probabil, vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.

Președinta a reiterat că Republica Moldova își dorește soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

„Nu este o discuție despre niciun atac, este o replică sau o declarație care nu are niciun punct comun cu realitatea. De се a făcut această declarație, trebuie întrebat domnul ministru. Noi ре partea noastră ne ținem de aceleași principii ре care am mers până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe саlе pașnică și diplomatică, și domnul Lavrov știe, pentru că аm discutat în formatul 5+2. 

Acum, acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar în continuare, noi facem eforturi și ne-a reușit рână acum să păstrăm liniștea și расеа atât ре malul drept, cât și ре malul stâng”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a mai subliniat că există îngrijorări în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova de când Rusia a atacat Ucraina, dar nu trebuie să ne lăsăm intimidați.

„Îngrijorările sunt și ele sunt din momentul în care a început acest război, pentru că atunci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, atunci când este încălcat dreptul internațional, când nu se respectă suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, evident că cu toții suntem în pericol. Dar eu zic să nu ne lăsăm intimidați, așa сum am spus, sarcina noastră este să rămânem uniți, solidari, să muncim pentru pace și pentru bunăstare”, a punctat Sandu.

TV8.md reamintește că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a adresat un mesaj de „avertizare” Chișinăului. Lavrov susține că orice amenințare în adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi privită ca un atac direct asupra Federației Ruse. 

„Acolo (n.r. în Transnistria) sunt pacificatorii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, cel de la Cobasna și toți ar trebui să înțeleagă că orice acțiuni de amenințare în adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei”, a spus Lavrov.

Totodată, Lavrov a declarat într-o intervenție la canalul rusesc RT că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care ar reclama „un statut special”. 

Ministrul rus de Externe a mai declarat că guvernarea de la Chișinău ar evita un dialog cu Tiraspolul și Rusia. 

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a reacționat la aceste declarații. Reprezentanții Biroului au menționat că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol. 

Totodată, Biroul de Reintegrare a negat că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă. 

„Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.

În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.). Din această perspectivă, valorile democratice și egalitatea în drepturi trebuie privită echitabil și bazat pe garanțiile dreptului constituțional și internațional”, a subliniat Biroul de Reintegrare de la Chișinău. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Lavrov avertizează din nou: Orice amenințare în adresa forțelor de menținere a păcii în Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei
Lavrov acuză Chișinăul că evită dialogul direct cu Tiraspolul și Moscova. Ce a declarat despre vorbitorii de rusă din Moldova
Popescu îl convoacă la MAEIE pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei la Chișinău, în contextul declarațiilor lui Lavrov
Război în Ucraina, ziua 281: Starea de urgență, prelungită în R. Moldova. Zelenski anunță când se va încheia războiul
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 281: Starea de urgență, prelungită în R. Moldova. Zelenski anunță când se va încheia războiul
/METEO/ Va ninge sau nu în prima zi de iarnă din acest an? Începem dimineața cu ceață, iar temperaturile vor scădea noaptea
/METEO/ Va ninge sau nu în prima zi de iarnă din acest an? Începem dimineața cu ceață, iar temperaturile vor scădea noaptea
FOTO/VIDEO Un TIR cu numere de înmatriculare ucrainene s-a răsturnat în raionul Căușeni
FOTO/VIDEO Un TIR cu numere de înmatriculare ucrainene s-a răsturnat în raionul Căușeni
Primul concert anunțat la Chișinău Arena: Trupa ucraineană Okean Elzy va cânta în ajunul Crăciunului pe stil nou
Primul concert anunțat la Chișinău Arena: Trupa ucraineană Okean Elzy va cânta în ajunul Crăciunului pe stil nou
/VIDEO/ Un automobil a rămas fără bara de protecție, după ce a derapat de pe traseu: Accident la intrarea în Opaci
/VIDEO/ Un automobil a rămas fără bara de protecție, după ce a derapat de pe traseu: Accident la intrarea în Opaci

/VIDEO/ Țăranu: „Republica Moldova este astăzi o societate profund dezbinată pe interior”: Cele 3 căi pe care ar putea merge țara noastră

01 decembrie 2022, ora 22:50

Republica Moldova este „astăzi o societate profund dezbinată pe interior”, consideră analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit acestuia, există trei căi pe care ar putea merge țara noastră, „îmbrățișate de diverse segmente ale societății moldovenești”: integrarea europeană, unirea cu România și orientarea spre piețele tradiționale. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 1 decembrie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Există trei căi, soluții care este îmbrățișate de diverse segmente ale societății moldovenești. O soluție este cea pe care o prezintă actuala guvernare: noi de sine stătător putem să devenim membru al Uniunii Europene și într-o perioadă relativ istorică, noi vom ajunge la un nivel de civilizație conform ceea ce înseamnă UE”, a menționat Țăranu.

O altă opțiune ar fi unirea cu România, însă aceasta nu este susținută de majoritatea cetățenilor.

„Este opțiunea unionistă, care spune stați o clipă, noi suntem parte a unui spațiu etnocultural din care am fost rupți cu forța armelor și în conformitate cu Declarația de Independență, documentul fondator al statului nostru, acolo s-a produs devenirea noastră națională. Întoarcerea în acest spațiu înseamnă rezolvarea problemelor Republicii Moldova într-un termen foarte scurt, dar cu condiția că majoritatea cetățenilor vor accepta acest lucru. Deocamdată, majoritatea nu este de acord cu aceasta”, a precizat analistul politic.

„Există și a treia opțiune, pe care o prezintă opoziția de astăzi, da, UE este bine, unirea nu ne place, dar dacă ne vom orienta spre piețele, partenerii noștri tradiționali, atunci totul se va așeza foarte bine”, a adăugat Anatol Țăranu.

„Republica Moldova se consumă în această polemică despre căile de rezultare civilizațională și practic, ne epuizăm energiile interne”, a subliniat acesta.

Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Din 1 decembrie, vor fi comercializați brazi în toate sectoarele Capitalei: Locurile stabilite de autorități
Din 1 decembrie, vor fi comercializați brazi în toate sectoarele Capitalei: Locurile stabilite de autorități
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram