Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Atacuri cu drone, tensiune pe front și declarație UE blocată. Zelenski anunță când ar putea fi pace

Prognoze bune privind situația hidrologică din țară. Ministra Mediului: „Situația s-a îmbunătățit semnificativ”

missing
Foto simbol
01 septembrie 2022, ora 18:15

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, anunță că situația hidrologică din țară se îmbunătățește. Potrivit acesteia, dacă în luna iulie, se atesta cod roșu de scurgere scăzută, în prezent, majoritatea râurilor, inclusiv Nistru și Prut se află sub cod portocaliu sau galben.

„Situația ușor se îmbunătățește. Dacă în luna iulie se atesta cod roșu pentru câteva bazine hidrografice, ceea ce înseamnă un deficit de apă alarmant, iar practic tot teritoriul țării sub cod portocaliu, astăzi, la o distanță de o lună și jumătate avem o situație mai bună. Astăzi, nu avem cod roșu, practic situația s-a îmbunătățit semnificativ.

Si dacă avem săptămâna aceasta prognoze de ploi înseamnă că se îmbunătățește situația hidrologică și pe râuri și umiditatea solului crește. Sperăm foarte mult să avem o toamnă cu ploi moderate. Ceea ce nu prea ne bucură este că aceste averse sunt bruște, iar cantitatea care trebuie să cadă pe o perioadă îndelungată, cade pe o perioadă foarte scurtă și duce la anumite consecințe”, a precizat Ministra Mediului.

Cu toate acestea, Iuliana Cantaragiu precizează că în urma ploilor a crescut umiditatea solului, ceea ce este foarte important pentru agricultură.

Potrivit specialiștilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, avertizarea hidrologică este valabilă până pe șase septembrie, însă cod roșu de scurgere scăzută nu se atestă.

 

TV8.md reamintește că specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat au prognozat pentru vineri, 2 august, ploi pe tot teritoriul țării, iar temperaturile vor oscila între +18 și +23 de grade.

Nu vom scăpa de ploi nici sâmbătă când temperaturile vor scădea și mai mult, până la +11 grade în nord.

Duminică, cerul va fi variabil, iar temperaturile nu vor atinge valori mai mari de +20 de grade. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat
/VIDEO/ Iluminat stradal și grădinițe eficiente energetic, datorită panourilor fotovoltaice! Exemplul Primăriei Sireți, bun de preluat
/VIDEO/ Familia Botgros intenționează să se mărească? Ce spun Corneliu și Angela despre apariția unui nou copil
/VIDEO/ Familia Botgros intenționează să se mărească? Ce spun Corneliu și Angela despre apariția unui nou copil
/VIDEO/ O mașină distrusă și un bărbat la spital. Accident violent în stânga Nistrului
/VIDEO/ O mașină distrusă și un bărbat la spital. Accident violent în stânga Nistrului

/VIDEO/ Tot mai multe turbine eoliene pe dealurile din țară! „Un proiect de acest gen poate ajunge la 700.000 de euro”

missing
27 ianuarie 2025, ora 10:00

Nu doar panourile solare aduc beneficii, când vorbim de energie verde, dar și turbinele eoliene. Sunt mai puține, într-adevăr, dar au capacități mari de generare. Nu depind de soare, dar au nevoie de vânt pentru a genera energie electrică. Investitorii testează și această piață și „plantează” tot mai multe turbine pe câmpurile țării. O instalație poate ajunge la 700 de mii de euro, dar vorbim de turbine de mâna a doua.

„Povestea a început foarte demult, să zicem așa, sunt în domeniul energetic din anul 2000. Nemijlocit, căutam și noi ceva tehnologii noi, moderne. Totodată nu avem producere de energie în țară, practic mai nimic în afară de două hidro și atât. Regenerabil. La moment au început să investească în parcurile fotovoltaice. Fiind în domeniul de atâta timp, am ajuns la concluzie că n-ar fi rău să investim într-o turbină eoliană”, a spus antreprenor Constantin Mușețanu.

Investiția în turbine eoliene este una mai mare, la fel sunt și costurile de întreținere. În schimb, puterea generată este una mult mai impresionantă, deoarece poate produce energie și noaptea. 

„Inițial a fost și un risc, până la urmă. Nu aveai unde vinde energia, piața energetică nu era pusă la punct legislativ, multe lacune. Până la urmă, implicându-le și noi, s-au eliminat și unele lacune legislative și mergem înainte. Mare aport din partea statului nu avem și noi nici nu cerem un aport oarecare din partea statului, decât să nu ne încurce. Unul a fost instalat în anul 2021, al doilea a fost instalat recent, în anul 2024, la sfârșit de an. Proiectul final de genul dat a costat până la 700.000 euro. În dependență deja de locații, drumuri de acces.

Nemijlocit la ziua de azi, nu putem spune că aveam specialiști foarte mulți, cunoștințe în turbine eoliene. În primul an când am achiziționat turbina, am achiziționat un pic cu ochii închiși. Neavând specialiști în domeniu, ne-am implicat de la A până la Z, am văzut toate lacunele și așa mai departe. Cu a doua achiziție, ne-am dus în piața Europei, am căutat, ne-am uitat la ea când era în funcție. Din toată piața ne-am ales un model cât de cât bun”.

Pentru că turbinele sunt cumpărate la mâna a două, producătorul a semnalat câteva dezavantaje, ce-i limitează profitul. 

„La nivel legislativ, au vrut prin 2022 să interzică importul turbinelor eoliene la mâna a doua. Noi avem o lege ce ține de producătorii eligibili, unde în lege scrie că echipamentul nu trebuie să fie mai vechi, de 36 de luni. Astea care au statut de producători eligibil, nemijlocit statul, le garantează procurarea energiei, abia pe o durată de 15 ani, dacă nu mă greșesc. La preț fix, independență deja de fluxul dolarului, fluxul pieței, să zicem așa până la urmă. 

Capacitatea de 1,5 MW, puterea instalată, într-un an de zile, ai putea produce de la 2,5 milioane, 3 milioane de kW. În dependență de cumpărătorul pe care îl găsești pe piață liberă, că noi suntem producători pe piață liberă, evaluăm și calculăm suma de bani. Am avut și perioade când am exportat, la moment suntem în situație excepțională, exportul e interzis. În anumite ore e interzis exportul, întâi acoperim consumul necesar intern a țării, dacă avem surplus de producere, se permite în orele nocturne de a exporta oarecare cantitate.

Dacă vorbim de producători eligibili, ăștia garantați de stat, ei au și o marjă de eroare la parcurile fotovoltaice 4%, marja de eroare, la eoliană până în 8%. Noi ca producători pe piață liberă nu avem această marjă de eroare. Normal că avem și niște dezechilibre și niște penalizări mult mai dure”.

Investiția în asemenea echipamente se recuperează, dar într-o perioadă mai lungă decât cea într-un parc fotovoltaic. Totul depinde de prețul energiei, pe o piață și așa volatilă. 

„Îmi vine foarte greu să răspund la ziua de azi, cam în cât timp ar fi răscumpărarea, din considerentul că avem o piață care fluctuează foarte mult, foarte rapid ca preț. Estimativ până în jur de șapte ani. Este foarte greu să prezici ziua de mâine, la ce preț să vindem energia. Întreținerea este în jur de 200.000 lei, dacă luăm în calcul și o marjă de defecțiuni, anume investiții noi.

Statul ar putea să ne ajute să ne procure energie nemijlocit produsă în țară, să nu ajungem la nuanțele de export. Ar fi un ajutor foarte mare din partea statului. Aici beneficiem toți. Noi achităm impozite aici, forță de muncă, până la urmă, și putem să ne dezvoltăm”.

Chiar dacă turbina este una second hand, sistemele operaționale și de producție sunt de ultimă generație. 

„Așa este viteza vântului la moment, turațiile generatorului și puterea generată. - Cât a fost puterea maximă generată într-o zi cu vânt? - Puterea maximă e de 2 MW. Într-o zi cu vânt la 13 metri, ea intră în sarcină maximă. La 13 metri pe secundă generăm 2 MW pe oră. Vântul are o putere mai mare, o viteză mai mare și generează 2 MW. Frânează singură, se întoarce după vânt, absolut toate sistemele sunt automate, intervenția omului nu are nimic, are sisteme de protecție. În caz de creștere de vânt după 30 de metri, ea se oprește automat, închide palele, se pune pe stop. Pornește de la 2 metri pe secundă vânt, până în 25 de metri vânt maxim lucrează.

Dacă dispare tensiunea, automat palele se închid ca să nu capteze vântul, și respectiv, el se pune pe stop. Ca să între în generare, trebuie vântul să fie de la 2 metri jumate în sus, tipul dat de turbină, tipul dat nordic, să fie de la 3 metri jumate. Respectiv, ca să între în generare maximă, el trebuie undeva viteza vântului, 12-13 metri. El intră în generare maximală și de linie dreaptă generează 2000 kW. Dar când avem vânt mai mare decât 13-14 metri, el trebuie să mențină turațiile ei. Și ca să menție turațiile, ce face? Închide din pale. Închide puțin din pale, ca turațiile să le micșoreze. Și nu poate la infinit. Poate undeva până la 25 de metri pe secundă. Când e mai mult de 25 de metri pe secundă, el transmită niște date că deja e storm. Deja e pericol, prezintă pericol”.

Conform unui studiu finanțat de USAID, în Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat. La finele anului trecut, puterea eoliană, instalată pe teritoriul Republicii Moldova, a fost de aproximativ 160 de MW, ceea ce înseamnă circa 30 la sută din totalul de energie regenerabilă.

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae

Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Secretul banilor: Cât de scumpe sunt RCA și CASCO? Explicația șefului unei companii de asigurări auto Vladimir Știrbu
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei
Copila de 14 ani, dispărută acum o lună, a fost găsită! Starea adolescentei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.