O investiție de peste patru milioane de lei într-un parc fotovoltaic din satul Egorovca, raionul Fălești, nu poate fi valorificată și rămâne să se prăfuiască pe câmp din cauza unui conflict. Compania care a executat lucrările se arată nemulțumită de faptul că magistrații de la Bălți au amendat-o cu 5 milioane de lei și l-au scutit pe investitor de plata lucrarilor de construcție. Aceștia afirmă că decizia este ilegală și că proiectul nu poate fi lansat din vina beneficiarului care nu ar fi perfectat toate autorizațiile necesare. Investitorul respinge acuzațiile și afirmă că s-a adresat în instanță deoarece lucrările nu ar fi fost duse până la capăt și ar fi fost prost executate.
Antreprenorul care a construit parcul fotovoltaic din satul Egorovca, raionul Fălești susține că Judecătoria Bălți a decis că instalația nu poate fi pusă în funcțiune, deoarece la dosar nu a fost anexat actul de corespundere a instalației, emis de către ANRE. Deși instituția susține că o cerere în acest sens o poate depune doar proprietarul, instanța de la Balți l-a taxat pe anterprenor pentru aceasta scăpare și i-a emis și o amendă în valoare de peste cinci milioane de lei.
Compania, care spune că are realizate până acum peste 80 de proiecte, acuză magistrații de la Judecătoria și Curtea de Apel Bălți că ar fi luat decizia ilegal, în favoarea beneficiarului, fără a analiza legislația.
„ Oricare investitor vine, care citește o astfel de hotărâre de judecată înțelege că este un risc enorm pentru sine, construiește, investește și rămâne fără bani, mai stă vreo doi ani de zile prin judecăți și judecătorul îi aplică amenda, mai mare decât construcția parcului, este o problemă gravă”.
Reprezentanții companiei susțin că instanța i-a mai obligat să pună în funcțiune parcul fotovoltaic în cel mult două luni, tot în urma unei plângeri depuse de proprietar. Asta însă nu ar depinde de ei.
„ Cum fac asta, proprietarul a construit linia de tensiune de 10 kilovolți, nici măcar nu noi am făcut-o și postul de transformare tot el l-a construit vine și îl deconectează”.
De cealaltă parte, compania beneficiară afirmă că acuzațiile antreprenorului care a construit parcul fotovoltaic sunt false. Proprietarul susține că motivul pentru care s-a adresat în judecată este calitatea proastă a lucrărilor care nici măcar nu ar fi fost duse la bun sfârșit.
Reprezentatnții companiei care a realizat lucrările cred că acest caz ar putea duce la un precedent periculos pe piața energiei regenerabile și sustine că v-a ajunge până la CEDO pentru a-și face dreptate. Până atunci însă a depus o sesizare la CSM, Procuratură și Guvern.