/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Putin nu recunoaște atacul de la Kremenciuk. Zelenski rupe relațiile cu Siria

politic

Deputați bogați: Mașini de lux fac parada în parcarea din curtea Legislativului

02 aprilie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Aproape zilnic, mai mulți aleși ai poporului intră pe poarta Parlamentului la volanul unor mașini care valorează milioane de lei. Branduri de clasa lux ca Mercedes, Porsche sau Lexus fac parada în parcarea din curtea Legislativului. Potrivit declarațiilor de avere, depuse la validarea mandatelor, cu cele mai scumpe mașini însă se laudă deputatul fugar, Ilan Șor. Automobilele, vorbim de cele pe care familia sa le declară, valorează peste 7 milioane de lei. Acesta este urmat în top de deputatul PAS, Ion Șpac și de Ala Dolința, de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Cum arată mașinile aleșilor poporului și ce spun despre ele, vedeți în investigația realizată de echipa proiectului media „Cu Sens”.

Cu o mașină scumpă vine la muncă deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman. Acesta coboară de la volanul unui Mercedes, fabricat în 2019, care valorează peste un milion de lei, echivalentul a circa 55 de mii de euro, potrivit declarației sale de avere, depusă la validarea mandatului. 

„Și ce dacă? Este singura de acest fel aici?”

Un Porsche Macan negru, cumpărat în 2019 nou-nouț, conduce deputata PAS, Olesea Stamate. Mașina a costat puțin peste un milion de lei, conform declarației sale de avere.

„Este mașina pe care a ales-o soțul acum câțiva ani. Este predilecția soțului pentru asemenea mașini”.  

Preferă mașinile Porsche și Alla Dolință, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Aproape un milion de lei costă Cayenne-ul la volanul căruia a surprins-o echipa de la „Cu Sens”. 

„Conduceți mașina care, în documente, aparține fiicei dvs. Nu vă aparține dvs. sau de ce o conduceți dvs?”

Intră în parcarea Parlamentului la înălțimea unui Lexus de 35.000 de euro, adică peste 600 de mii de lei, Doina Gherman, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Iar dintr-o Toyota Land Cruiser iese Radu Mudreac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 600 de mii de lei este valoarea declarată a acestei mașini. 

Se poate lăuda cu o mașină de lux și deputatul PAS, Ion Șpac, aflat la primul mandat. Spune că și-a cumpărat-o după ce a revenit în țară din Irlanda, pentru a-și ocupa fotoliul din Parlament. 

„Vreo 610 mii lei. Are un motor adăugător electric de 116 cai, consumul mediu vreo…mai puțin de 8 litri la suta de kilometri, în rest - nu știu. Ceea ce e legat de siguranță, dacă marcajul este pe carosabil, conduce singură, să spunem așa”.

Ca să-și cumpere această bijuterie pe patru roți, Șpac susține că a vândut un alt Mercedes Benz de 47.000 de euro, pe care l-a condus în Irlanda, unde a locuit împreună cu familia în ultimii 20 de ani. Mai deține un minivan al aceluiași brand, cumpărat anul trecut cu 56.000 de euro direct de la producător. 

Dar cel care conduce detașat topul deputaților cu cele mai scumpe mașini de lux este, însă, deputatul fugar Ilan Șor, cercetat penal și condamnat în primă instanță pentru implicare în „Furtul miliardului”. Și asta datorită soției sale, interpreta de muzică ușoară din Federația Rusă - Jasmine, care deține din 2018 un Bentley Mulsanne cumpărat cu peste 25 de milioane de ruble, adică peste 300.000 de euro. 

În top 10 deputați cu cele mai scumpe mașini se mai regăsesc deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov și deputații de la PAS, Andrian Cheptonar și Adrian Belîi. Fie că dețin un autoturism sau mai multe, valoarea totală a mașinilor pe care le conduc cei din top, împreună cu partenerul sau partenera de viață, începe de la câteva sute de mii de lei și se ridică până la câteva milioane. 

„Chiar vă mulțumesc pentru această întrebare. Veniturile le-am obținut din cercetarea științifică pe care, apropo, am avut o plăcere extraordinară să o fac împreună cu partenerii australieni. Remunerarea pentru această cercetare mi-a permis să-mi achiziționez această mașină”.

Sunt și deputați care declară că au mașini de doar 10.000 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de 500 de euro. Printre ei este și deputata PAS, Iulia Dascălu. Deține un Volvo din 2010. Pe piață un astfel de autoturism se vinde cu mii de euro.

„Când am perfectat actele la biroul de înmatriculare, acolo mi s-a propus un contract pe care eu l-am semnat și mai apoi am văzut că acolo valorează suma de 10 mii, că așa probabil toată lumea făcea. Chiar n-am citit cu atenție. Am pus  o semnătură și asta a fost, după care mi-am dat seama că a fost o greșeală. Dar ea nu costa mii de euro. Eu pot să vă spun sincer, noi am cumpărat-o cu 17 mii de euro”.

Iar acest Ford Focus l-a costat tot 10 000 de lei și pe deputatul PAS, Igor Chiriac, deși valorează minim dublu. În discuția cu jurnaliștii, parlamentarul a invocat faptul că a indicat în declarația de avere valoarea de piață a automobilului.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram