Vicepremierul Andrei Spînu confirmă că există riscul ca rușii să nu recunoască auditul datoriei Moldovagaz față de gigantul rus Gazprom. Totodată acesta a precizat că Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procedura de selectare a companiei care va realiza auditul, iar în timpul apropiat urmează să fie purtate mai multe discuții în cadrul Comisiei mixte moldo-ruse privind subiectul dat.
Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a afirmat că regretă faptul că în ultimele luni Gazprom „are un comportament mai puțin prietenos”, iar între timp autoritățile sunt în căutare de noi surse alternative.
„Vom știm mai exact cât va dura auditul în momentul în care vom selecta compania care ne va spune de cât timp este nevoie pentru a face auditul. Dacă va fi nevoie de un termen mai mare de 1 mai, vom discuta subiectul și în cadrul Comisiei mixte moldo-ruse, inclusiv și cu Gazprom. Obiectivul nostru este să vedem care este această datorie, cum s-a format și după aceasta să vedem cum ea poate fi reglementată”, a precizat ministrul.
Întrebat dacă autoritățile de resort au găsit potențiale surse alternative, Andrei Spînu a declarat că acest fapt depinde foarte mult de conjunctura europeană, deoarece, potrivit lui, criza gazelor nu este criza Republicii Moldova, ci este o criză la nivel european sau chiar mondial.
„Consider regretabil faptul că în ultimele luni Gazprom are un comportament mai puțin prietenos în aces sens. Noi suntem în continuare în căutarea altor surse alternative, inclusiv lucrăm la modificările la legea gazului ca să putem face rezerve și să nu mai fim în situația în care să fim amenințați cu deconectarea gazului”.
Tot în cadrul emisiunii, Spînu a declarat că Moldovagaz ar trebui să fie capabilă să-și achite nota de plată pentru luna ianuarie și pentru jumătatea lunii februarie, iar acest lucru, potrivit lui, s-ar putea întâmpla chiar zilele următoare.
„Chiar astăzi am discutat, în zilele următoare vom închide plata pentru luna ianuarie și pentru jumătatea lui ferbuarie”, a mai spus ministrul care a precizat că nu există riscul ca până pe data de 20 februarie, Republica Moldova să primească o nouă scrisoare din partea Gazprom, prin care este amenințată cu deconectarea gazului în cazul neachitării plății.
Riscul de problemă în ceea ce privește deficitul de casă, nu ține de modalitatea de plată, ci de rezoluția prețului și a formulei de calcul a tarifului de achiziționate a gazului pentru țara noastră, a mai spus ministrul.