S-a născut în ziua în care este sărbătorită iubirea. Marele poet, Grigore Vieru, ar fi împlinit astăzi 87 de ani. Zeci de elevi și profesori au mers, astăzi, la mormântul poetului, să-i aducă un omagiu, în ziua sa de naștere. Inima lui Vieru a încetat să mai bată în 2009, în urma unui accident rutier produs în apropiere de Ialoveni. La 13 ani de la acea tragedie, fiul lui a povestit, într-un interviu, cum s-a produs accidentul. Totodată, autoritățile municipale împreună cu familia lui Grigore Vieru vor să creeze un Centru de Cultură dedicat poetului.
Dis-de-dimineață, un grup de elevi din capitală a mers să depună flori și să recite poezii la mormântul poetului Grigore Vieru. Elevii spun că acestea sunt și unele dintre primele poezii, pe care le-au învățat în școală.
„Pentru noi, Grigorie Vieru înseamnă un poet care ne-a dăruit multe poezii. Primele versuri au fost tot ai lui, „Tu iarbă tot ai mamă? Putem învăța și niște lecții și multe dintre acestea pot fi spuse și la oamenii din viitor. Este poetul care m-a învățat iubirea de mamă, este poetul poeziile căruia le-am recitat eu pentru prima oară.”
Veronica Oleinic, profesoară de limba română, spune că cel mai autentic omagiu, care poate să fie adus unui poet, este să-i fie recitate poeziile.
Am venit cu un grup de copii să aducem un omagiu poetului, or un autentic omagiu este a recita poezii scrise de Grigorie Vieru, aici unde se regăsesc rămășițele lui pământești.”
Fosta deputată în Parlament, Maria Ciobanu, care a venit de dimineață cu flori pentru poetul Grigorie Vieru, spune că poeziile mareului nostru înaintaș trebuie cunoscute și apreciate de toate generațiile.
„Eu cred că acei care au înțeles ce înseamnă Grigorie Vieru, l-au apreciat și-l vor aprecia atât cât vor trăi, inclusiv și urmașii lor. Grigore Vieru s-a bucurat și în viață de ceea ce era, de ceea ce a scris.”
La 13 ani de la tragedia care a provocat moartea poetului, fiul acestuia a povestit, în premieră, cum s-a produs accidentul.
„ - Nu era prinsă centura de siguranță.
- La nimeni?
- La nimeni, fiind că tata s-a lovit cu capul de parbriz, iar șoferul a intrat ci pieptul de volan.”
Călin Vieru, fiul regretatului poet a povestit că lovitura nu a fost foarte puternică. Imediat după impact, tatăl său a fost conștient și chiar a cerut ajutor. La fața locului, în doar câteva minute a intervenit un echipaj de pe ambulanță care l-a preluat pe el și șoferul mașinii și i-a transportat la spitalul de urgență din capitală. Poetul a fost internat în secția de reanimare, unde medicii au încercat să-i salveze viața, însă eforturile lor au fost în zadar.
A intrat în comă în aceeași noapte. A cedat inima. Tata suportase două infarcte până la acest accident și a cedat inima în urma acestui accident.”
Inima poetului a încetat să mai bată după trei zile, timp în care o armată de medici, inclusiv din România, în frunte cu Raed Arafat au depus eforturi ca săl salveze. Totul s-a întâmplat din cauza că Grigore Vieru suferise alte două infarcte, iar accidentul, aparent, nu foarte grav, i-a fost fatal. Marele poet a decedat pe data de 18 ianuarie 2009. Post-mortem, autoritățile locale au decis să redenumească un bulevard din Chișinău în memoria poetului, iar pe Aleea Clasicilor a fost instalat bustul lui Grigore Vieru.