Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1134: Atac mortal, tancuri înglodate și omul lui Putin în SUA. Zelenski cere răspunsuri concrete

Separatiștii din Donbas sărbătoresc cu focuri de artificii recunoașterea independenței

missing
21 februarie 2022, ora 22:54

Astăzi, Donbas-ul își sărbătorește independența. Președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru recunoașterea regiunilor separatiste, notează antena3.ro.

Astăzi, Vladimir Putin a semnat crearea a două noi țări. 

„Oamenii din aceste teritorii (n.r. Lugansk şi Doneţk) se numesc ruși și ortodocși; lucrurile sunt așa din sec. XVII, chiar și după aceea. O mare parte din Ucraina, încă de la începuturile, ei a fost creată de Rusia”, a spus astăzi președintele Rusiei, adresându-se națiunii. 

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni decrete de recunoaștere a două regiuni controversate controlate de separatiști, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, într-o ceremonie difuzată de televiziunea de stat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis anterior „un răspuns rapid și ferm” din partea SUA și a aliaților, și partenerilor dacă Rusia va recunoaște regiunile separatiste ale Ucrainei ca parte a teritoriului rus, numind o astfel de mișcare o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

Iată de ce recunoașterea regiunilor deținute de separatiști este semnificativă:

Războiul a izbucnit în 2014, după ce rebelii susținuți de ruși au confiscat clădirile guvernamentale din orașele din estul Ucrainei. Luptele intense au lăsat în mâinile separatiștilor susținuți de ruși porțiuni din estul regiunii Donbas, Lugansk și Donețk. De asemenea, Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, într-o mișcare care a stârnit revoltă globală.

Zonele controlate de separatiștii din Donbas au devenit cunoscute drept Republica Populară Lugansk (LPR) și Republica Populară Donețk (DPR).

Guvernul ucrainean de la Kiev afirmă că cele două regiuni sunt de fapt ocupate de ruși. Republicile autodeclarate nu sunt recunoscute de niciun guvern, inclusiv de Rusia. Guvernul ucrainean refuză să discute direct cu oricare dintre republicile separatiste.

Acordul de la Minsk II din 2015 a condus la un acord de încetare a focului, iar conflictul s-a transformat într-un război static de-a lungul liniei de contact care separă guvernul ucrainean de zonele controlate de separatiști. Acordurile de la Minsk,numite după capitala Belarusului unde au fost încheiate, interzic armele grele în apropierea Liniei de Contact.

Limbajul din jurul conflictului este puternic politizat. Guvernul ucrainean numește forțele separatiste „invadatori” și „ocupanți”. Presa rusă numește forțele separatiste „miliții” și susține că sunt localnici care se apără împotriva guvernului de la Kiev.

Peste 14.000 de oameni au murit în conflictul din Donbas din 2014. Ucraina spune că 1,5 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, majoritatea rămânând în zonele din Donbas care rămân sub control ucrainean și aproximativ 200.000 reinstalându-se în regiunea mai largă a Kievului.

Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1133: Acuzația Moldovei și ordinul lui Putin. Rusia refuză armistițiul, iar Germania vede un impas
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/VIDEO/ Experiment TV8: Ce poți cumpăra cu banii adăugați la pensie. Bătrân: „Oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns”
/VIDEO/ Experiment TV8: Ce poți cumpăra cu banii adăugați la pensie. Bătrân: „Oamenii spun tot timpul că nu-i de ajuns”
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/VIDEO/ Cum arată cel mai scump câine din lume: Noul stăpân a plătit milioane de dolari pentru patruped
/VIDEO/ Cum arată cel mai scump câine din lume: Noul stăpân a plătit milioane de dolari pentru patruped

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 544: Risc de conflict major și operațiuni extinse în Gaza. SUA trimite al 2-lea portavion

02 aprilie 2025, ora 11:27

Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, în timp ce ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare din Gaza. Totodată, ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat că Israelul se află în Cisiordania ocupată „pentru a rămâne''.

În același timp, un atac al Iranului asupra bazei militare Diego Garcia ar putea duce la un conflict regional major, avertizează experții.

UPDATE Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune, relatează AFP și Reuters, transmite Agerpres. Portavionului Harry S. Truman, aflat deja în regiune, i se va alătura Carl Vinson, aflat în prezent în regiunea indo-pacifică, „pentru a continua să promoveze stabilitatea regională, să descurajeze orice agresiune și să protejeze fluxurile comerciale în regiune”, a declarat Parnell într-un comunicat.

UPDATE Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat marți că Israelul se află în Cisiordania ocupată „pentru a rămâne'', și a apărat dezvoltarea de colonii evreiești în acest teritoriu palestinian, în pofida faptului că ele sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, transmite AFP, conform Agerpres. După o vizită în Cisiordania împreună cu ministrul apărării Israel Katz, Smotrich a spus că „guvernul israelian se străduiește să dezvolte implantările în Iudeea-Samaria'', numele dat de autoritățile israeliene Cisiordaniei ocupate. „Iudeea-Samaria (sunt) leagănul patriei noastre, pământul Bibliei. Noi suntem aici pentru a rămâne'', a insistat oficialul.

UPDATE Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare din Gaza, implicând capturarea unor suprafețe mari de teritoriu care vor fi „încorporate în zonele de securitate ale Israelului”, transmite CNN, conform Digi24. Katz a afirmat că operațiunea va implica, de asemenea, o „evacuare pe scară largă a populației din Gaza din zonele de luptă”, fără a preciza detalii. Potrivit comunicatului, operațiunea militară s-ar extinde pentru a „zdrobi și curăța zona de teroriști și de infrastructura teroristă, ocupând în același timp zone mari care vor fi încorporate în zona de securitate a Israelului”. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru presa arabă a ordonat marți locuitorilor din zona Rafah, din sudul Gazei, să își părăsească locuințele și să se deplaseze spre nord.

UPDATE Cel puțin 322 de minori au fost uciși în Fâșia Gaza de când armata israeliană și-a reluat atacurile, în urmă cu două săptămâni, a anunțat Fondul ONU pentru copii, UNICEF, informează marți dpa, conform Agerpres. Alți peste 600 au fost răniți, potrivit aceluiași comunicat al UNICEF. „Cei mai mulți dintre acești copii erau strămutați și se adăposteau în corturi improvizate sau case avariate'', a adăugat organizația.

UPDATE Un atac al Iranului asupra bazei militare Diego Garcia ar putea duce la un conflict regional major, avertizează experții. Cu o capacitate militară semnificativă, Iranul a amenințat cu lovituri asupra insulelor Chagos, unde se află Diego Garcia, o importantă bază militară britanică și americană, transmite Libertatea. Această amenințare a venit ca răspuns la intensificarea prezenței americane în zonă, în special după sosirea a trei bombardiere B-2 Spirit, avioane Stealth capabile să transporte arme nucleare. Philip Ingram, fost comandant al serviciilor de informații britanice, a declarat că un astfel de atac ar duce inevitabil la un război regional, implicând, cel mai probabil, și Israelul, care ar lansa contraatacuri asupra Iranului.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 543: Audierea lui Netanyahu și avertismentul Iranului. 15 paramedici și salvatori uciși
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 542: Macron cere pace, iar Netanyahu depunerea armelor. SUA și Iran se amenință reciproc
Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
Ora de vară 2025 în Moldova: Când se schimbă ora și cum să te adaptezi ușor
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/VIDEO/ Moldova, de la colonizare la ingerință: Cine și de ce răspândește teorii conspiraționiste – la Alo, TV8
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/ULTIMA ORĂ/ Decis: Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/DOC/ Casa lui Andronachi din parcul Valea Morilor: Funcționarul de la Cadastru care a falsificat actele scapă de pedeapsă
/VIDEO/ Cei de la PAS, convinși că următorul Parlament va fi proeuropean. Viitorul BCS, incert: „Nu este o decizie clară”
/VIDEO/ Cei de la PAS, convinși că următorul Parlament va fi proeuropean. Viitorul BCS, incert: „Nu este o decizie clară”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.