Susținătorii Kremlinului au lansat o campanie de discreditare a rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA. Cercetătorii văd în declarațiile lui Igor Dodon, Ilan Șor și în informațiile furnizate de bloggeri ruși fideli regimului lui Putin, o acțiune coordonată de discreditare a turului 2, transmite Ziare.com.
Igor Dodon, fostul președinte al țării, într-un interviu pentru agenția rusă TASS a numit-o pe Maia Sandu drept„președinta diasporei”și„rață șchioapă”. Iar Partidul Socialiștilor pe care îl conduce, l-a declarat pe Stoianoglo adevăratul învingător și nu a recunoscut voturile din diasporă.
Oligarhul fugar Ilan Șor a declarat la postul TV de stat Rossiya-24 că opoziția din Moldova are „dovezi” privind falsificări masive în favoarea Maiei Sandu.
Aceste declarații au fost răspândite de diferiți bloggeri ruși fideli regimului care au declarat că alegerile din Moldova au fost controlate de „birocrații europeni” și că moldovenii nu au nici o agenție care să determine rezultatele alegerilor.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a venit cu declarații în aceeași retorică a lui Șor și Dodon. Oficiala din Rusia a declarat că Maia Sandu a câștigat datorită voturilor din diasporă, pe când majoritatea populației din țară și-au exprimat votul de neîncredere la adresa autorităților curente, menționând că a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independenţa Republicii Moldova.
Poliția din Moldova are o altă versiune decât cea vehiculată de fugarul Ilan Șor. Percheziții la sediile grupării „Șor” și a locuințelor membrilor acestora au fost efectuate inclusiv în ajun de alegeri, în baza mai multor cauze penale pornite pe fapte de finanțare ilegală și corupere electorală. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, polițiștii au stabilit că membrii organizației criminale „Șor” și ai „Blocului politic Victoria” au fost desemnați în calitate de ,,lideri” în localitățile de reședință, având responsabilitatea de a corupe alegătorii în cadrul alegerilor prezidențiale. Astfel, fiecare ,,lider” avea sarcina de a racola zeci de persoane din localitate, care urmau să primească compensații financiare sau alte bunuri materiale. Anterior, Ilan Șor nu a negat imixtiunea sa în procesul electoral și a recunoscut că trimitea bani moldovenilor, dar susținea că plățile sunt legale.