Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro, care urma să reducă dependența regiunii transnistrene de șantajul energetic al Rusiei. Premierul Dorin Recean a anunțat că pentru a asigura stânga Nistrului cu gaze naturale, o companie din Ungaria va livra gaz la frontiera cu Republica Moldova, iar achiziţia va fi plătită de o firmă din Dubai. Tiraspolul va achita costurile de tranzit în avans. Totuși, ajutorul se rezumă la 3 milioane de metri cubi de gaz, insuficient pentru industria mare, iar regimul separatist trebuie să facă pași spre detensionarea relațiilor cu Chișinăul.
Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul scrie că Tiraspolul a refuzat banii europeni din cauza presiunii Moscovei:
„Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia - a dus căldură și lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia și ce înseamnă să ai Uniunea Europeană alături de tine. Banii din grantul european oferit gratuit din 1 februarie au fost utilizați integral.
Pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluție. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”.
În lipsa unei înțelegeri cu UE, Guvernul va permite tranzitul gazelor către stânga Nistrului printr-un nou mecanism. Potrivit premierului Recean, compania MET Gas and Energy Marketing AG din Ungaria va livra gaz la frontiera cu Republica Moldova. Plata pentru acest gaz va fi făcută de JNX General Trading L.L.C, o firmă din Dubai. Tiraspolul va acoperi în avans costurile de tranzit în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a declarat Dorin Recean.
Autoritățile moldovene au precizat că ambele companii au fost verificate, iar în spatele acestora nu au fost identificați cetățeni moldoveni. De asemenea, MET Gas and Energy Marketing AG este un trader de gaze naturale recunoscut pe piața europeană, iar JNX General Trading L.L.C nu prezintă neconformități în raport cu legislația națională și internațională.
În schimbul acestui aranjament, Tiraspolul a acceptat să facă pași spre detensionarea relațiilor cu Chișinăul. Printre măsurile convenite se numără:
- Eliberarea deținuților politici;
- Soluționarea problemei liceului cu predare în limba română din Rîbnița;
- Păstrarea televiziunii publice moldovenești în grila de programe din regiune;
- Eliminarea posturilor de control ilegale instalate în 2022, dintre care 11 sunt încă active.
„Acesta nu este un acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe”, a explicat premierul.
Aceste subiecte vor fi discutate astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
„Noi am demonstrat că vrem și avem capacitatea să ajutăm oamenii de pe malul stâng. Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig și întuneric, noi, alături de prietenii europeni, am reușit să ducem căldură în casele oamenilor. Vom continua să luăm decizii raționale și responsabile pentru a menține pacea și buna înțelegere în toată țara”, a mai scris Recean pe Facebook.
TV8.md amintește că pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat un ajutor de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice pe malul stâng. Din acești bani urma a fi plătit gazul cumpărat de la bursă și livrarea acestuia în regiune până la mijlocul lunii aprilie.
Ajutorul însă a fost condiționat de europeni, Tiraspolul tfiind obligat să respecte câteva cerințe. Printre acestea se numără respectarea drepturilor omului și actualizarea treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. De asemenea, companiile mari, care exportă produse, trebuiau să achite prețurile de piață pentru energie, iar consumatorii industriali cu consum mare de energie să fie excluși din pachetul de sprijin.