Aleksandr Lukașenko, care este pe cale să obțină al șaptelea mandat consecutiv în urma alegerilor prezidențiale de duminică din Belarus, „nu are nicio legitimitate”, a declarat șefa diplomației europene Kaja Kallas, citată de AFP.
„Lukașenko se agață de putere de 30 de ani. Mâine, se va realege pe sine într-o nouă mascaradă electorală. Este un afront la adresa democrației”, a scris Kaja Kallas, pe X.
Alegerile prezidențiale de duminică nu vor fi decât o formalitate pentru acest aliat apropiat al lui Vladimir Putin.
Neobișnuita mișcare de contestare care s-a ridicat împotriva sa în 2020, după realegerea sa, a fost eradicată prin forță. Sute de persoane au fost condamnate la pedepse grele cu închisoarea, iar sute de mii de oameni au fugit din țară, îndeosebi în Polonia, lăsând opoziția fără vlagă.
Vizat de sancțiunile occidentale, Aleksandr Lukașenko încearcă totuși să-și amelioreze imaginea, iar în ultimele luni a înmulțit grațierile din rândurile deținuților politici, deși în parale arestările au continuat.
Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat alte patru candidaturi. Printre candidaţi se numără şi femeia de afaceri Anna Kanopaţkaia, care se opune apropierii de Rusia şi în special Uniunii de Stat care leagă cele două ţări. De asemenea, ea a cerut ieşirea ţării din alianţa militară post-sovietică Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI).
La campania electorală mai participă preşedintele Partidului Liberal Democrat din Belarus, Oleg Gaidukevici, preşedintele Partidului Republican al Muncii şi Justiţiei, Alexand Juzhniak, şi prim-secretarul Partidului Comunist din Belarus, Serghei Sirankov.
Potrivit CEC, candidatura lui Lukaşenko a fost susţinută de peste 2,5 milioane de alegători, fiind urmată de cele ale lui Gaidukevici (134.472), Sirankov (125.577), Kanopaţkaia (121.077) şi Juzhniak (112.779). Ţara este condusă de Aleksandr Lukaşenko din 1994.