Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Secrete, moment critic și exemplul lui Churchill! SUA au o condiție pentru întâlnirea Trump-Putin

social

/VIDEO/ Dorm pe jos, lângă gunoi, în frig și în murdărie. Oamenii străzii își arată „adăposturile” și își deschid sufletele

03 decembrie 2022, ora 21:30

În fiecare iarnă se accentuează problema oamenilor fără adăpost. Refuzul acestora de a merge în centrele de plasament specializate, îi face să caute adăpost temporar prin tot felul de locuri insalubre și reci. Deseori, pe cei care reușesc să treacă peste frig, primăvara îi găsește cu probleme grave de sănătate, degerați, slăbiți și înfometați, iar celor mai vulnerabili, iarna grea le aduce moartea. Cei mai mulți oameni ai străzii sunt în capitală, pentru că aici vin și cei din raioane, cu gândul că e mai ușor de găsit mâncare. Autoritățile municipale spun că fac tot ce pot pentru a-i ajuta. Dar, chiar și așa, îi vedem peste tot prin oraș. Unii incapabili să muncească pentru a-și câștiga o bucată de pâine, cerșesc, iar cei care pot să presteze munci o fac pentru câțiva lei, care abia le ajung de pâine, ce să mai vorbim de haine curate sau baie. Am încercat să îi căutăm și să le aflăm problemele și poveștile de viață. Am descoperit oameni cu studii superioare, ingineri, foști carabinieri, mecanici auto sau oameni simpli. Fiecare cu povestea lui tristă și cu nevoile sale. Am petrecut două zile printre ei și încercăm în reportajul următor, să vă arătăm o zi din viața oamenilor care își duc traiul pe sub conducte, prin scările de bloc, lângă ghenele de gunoi sau clădiri părăsite. Vă atenționăm că unele scene ar putea să poarte un caracter violent.  

Din universitate, în stradă

Andrei este unul dintre oamenii care dorm pe străzile din Chișinău. Am ajuns la el, după ce l-am urmărit pe amicul său, Nicolai, în timp ce căra o pungă plină cu sticle. Prima conversație am avut-o în fața punctului de colectare a sticlei, unde lucrează și Andrei. „De 15 ani locuiesc în stradă. Lucrez măturător, mai ajut și aici, la punctul de colectare a sticlei, sunt și voluntar, la un centru de zi.”

Andrei, fost student la Universitatea de Stat din Tiraspol, unde a învățat istorie, ne-a povestit că s-a născut în Chișinău, dar a fost abandonat de părinți.  „Tatăl a părăsit-o pe mama când încă era însărcinată. Noi suntem trei frați. Ne-au împrăștiat prin internate. Toată copilăria, chiar de la naștere, am trăit prin case de copii, prin orfelinate. Am fost și în închisoare, cam o jumătate de an, dar sunt fleacuri. Înțelegeți, am și uitat ce înseamnă să ai încredere în oameni. -Dumneavoastră comunicați acum cu mine. Aveți încredere în mine? - Nu. - De ce? - Pentru că nu am încredere în nimeni.

De la el am aflat că oamenii străzii trăiesc după un principiu: „nu crede, nu te teme și nu cere”, dar să te bazezi doar pe forțele proprii. Acei oameni care au rămas în stradă nu au încredere în nimeni. „- Nici dumneavoastră nu aveți încredere? - Nimănui. Absolut. Nu mai vreau să fiu trădat încă odată.

Cel mai bun lucru, care i s-a întâmplat în viață, este munca în construcție: „Când lucrezi... anume cu betonul. Îmi place munca grea. Beton, beton, beton, beton și încă o dată beton.” 

Andrei vorbește deschis despre dependența sa față de alcool: „Eu am o dependență alcoolică. Da, eu beau. Da, eu sunt bolnav, dar beau nu pentru că sunt bolnav, dar pentru că știu că... mai devreme ori mai târziu, oricum voi muri.”  

Primul popas l-am făcut la un prieten de-al său. Dosit lângă ghenă, acesta stătea ghemuit pe jos, sub o plapumă murdară. „Salut, Sașa. Nu te teme. Sunt oameni de-ai noștri. - Nu filma spre ochi. - Acesta este Alexandr Sergheevici. Omul suferă de o boală de picioare. La momentul de față, nu poate merge de unul singur. -Vă e frig? - Normal. Suportabil. De ce să ne plângem?  De ce nu vă duceți la centru? - La care centru? De pe Haltei? O, nu. Despre Haltei sunt gata să vă dau un interviu aparte. E o bătaie de joc.”

Locul unde trăiește Andrei arată la fel. Tot lângă tomberon și tot întins pe jos. „Poftim, intrați în ospeție. - Putem și acum? - Desigur. Nu vă jenați. Intrați. Aici am... containerul îl mișc, am aici salteaua, plapuma. Dorm aici, am și cărți. E cald pe aici? - Da, avem căldură. Ne încălzește, cât de cât.

L-am întrebat despre regrete. „Regrete? Că mi-am pierdut familia, că m-am pierdut pe mine, că mi-am pierdut casa, că mi-am pierdut apropiații, dar nu mi-am pierdut încrederea în mine.”

Alți oameni ai străzii am găsit lângă Memorialul de pe strada Pantelimon Halippa, acolo unde un ONG le oferă mâncare gratuită și uneori haine. Am întâlnit aici un cuplu. Femeia ne-a spus că a fugit de acasă, după ce a fost bătută crunt de soț. Are acasă copii, cel mai mic fiind de doar 6 ani. „De când nu v-ați văzut copiii? -De jumătate de an. - Câți aveți? -3. Le e dor de mamă.” 

Concubinul ei, aparent în stare de ebrietate, ne-a povestit și el o istorie pe care nu am putut să o probăm încă. Spune că este fost angajat în trupele de carabinieri, iar în 7 aprilie 2009 a fost implicat într-o bătaie, iar din cauza incidentului a ajuns la pușcărie pentru un an și jumătate. Din păcate, aceasta este starea majorității celor care locuiesc în stradă. Dependenți de alcool sau alte substanțe, deseori agresivi și fără prea multă speranță de la ziua de mâine. În căutarea unui refugiu, mulți se adăpostesc prin clădiri părăsite. Am găsit una pe strada Testemițanu, în care  am găsit urme a celor ce locuiesc aici, dar nici o persoană prezentă. În Chișinău există un centru unde aceștia se pot caza, au un pat curat, primesc consiliere psihologică, mâncare caldă, asistență medicală și juridică. După spusele directorului, acest centru este de ajuns, raportat la numărul persoanelor fără adăpost depistate pe teritoriul orașului Chișinău. Cheltuielile sunt destul de mari, suma fiind diferită de la beneficiar la beneficiar, în funcție de necesitățile fiecăruia, dar se învârte în jurul a 5000 de lei pe lună pentru un beneficiar. Deși la prima vedere, condițiile de aici sunt bune, mulți oamenii ai străzii refuză categoric să vină aici. Directorul, colonel în rezervă, spune că e din cauza unei reguli stricte: în centru nu este permis consumul de alcool. Printre beneficiarii centrului, era și această bătrână. Nu a putut să ne spună câți ani are, dar a început să plângă când am întrebat-o de ce se află aici: „Plâng că nu sunt în apartamentul meu. Mi-e trist. - Unde vă sunt rudele? - Toate rudele au murit, dacă erau în viață, era să mă duc la ele acum.

 Oamenii străzii, invizibili pentru autorități

De la Direcția Generală Asistență Medicală și Socială am aflat că nu se cunoaște un număr exact al oamenilor străzii. La ultimul control în teren, au fost identificate peste 100 de persoane fără un adăpost stabil. Unii dintre ei sunt veniți din raioane. Am încercat să aflăm și de poliția capitalei, daca deține un număr aproximativ al oamenilor străzii. Ni s-a comunicat că acest lucru este imposibil. Poliția, prin razii, îi identifică, sesizează autoritățile publice locale și le propune să meargă în centrul de pe strada Haltei.

 Dar să duci o evidență este ireal, în condițiile în care numărul lor oscilează de la o zi la alta, ne-a declarat poliția. De cele mai dese ori, anume această categorie de persoane este cea mia vulnerabilă mai ales în timpul iernii, atunci când temperaturile scad dramatic, iar ei nu au unde se ascunde de ger. Astfel, cad pradă frigului și îngheață. Unii se aleg cu degerături grave, alții însă chiar îți pierd viața și devin cifre neînsemnate în statistica morților. Sunt cazuri când, din lipsa actelor de identitate, nimeni nu știe cine au fost și dacă sunt rude care-i caută. Situația este într-adevăr tristă și ar necesita mai multă implicare din partea autorităților, fie ele centrale sau locale. În stradă găsim oameni tineri, în putere, care și-ar putea găsi un loc de muncă, și pe care statul îi poate ajuta să se integreze, ținând cont de faptul că, unii au meserii destul de căutate fiind mecanici auto, ingineri, profesori sau chiar artiști.


Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan/ Viorica Tătaru; Montaj de Constantin Niculae

 

/VIDEO/ Explozia rachetei lângă inima Nistrului: Mărturiile localnicilor și explicațiile oficialilor, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Proiectul PACCO, votat manual și cu critici în prima lectură. Stamate: „Nu riscăm să ne trezim cu o instituție pe hârtie?”
/VIDEO/ Proiectul PACCO, votat manual și cu critici în prima lectură. Stamate: „Nu riscăm să ne trezim cu o instituție pe hârtie?”
/PROMO/ „Întreabă Ghețu”, la Susleni: Ce cred sătenii despre dronele Rusiei, oligarhii fugari și demisia lui Dragalin?
/PROMO/ „Întreabă Ghețu”, la Susleni: Ce cred sătenii despre dronele Rusiei, oligarhii fugari și demisia lui Dragalin?
/VIDEO/ Investițiile străine în declin? Realitatea economică și cifre care contrazic speculațiile actorilor politici
/VIDEO/ Investițiile străine în declin? Realitatea economică și cifre care contrazic speculațiile actorilor politici
/VIDEO/ Care sunt șansele ca PACCO să devină funcțional în 30 de zile? Popil: „Termenul este extrem de mic și chiar nerealist”
/VIDEO/ Care sunt șansele ca PACCO să devină funcțional în 30 de zile? Popil: „Termenul este extrem de mic și chiar nerealist”
O nouă provocare online periculoasă! Un adolescent a murit după ce și-ar fi injectat în picior rămășițele unui fluture
O nouă provocare online periculoasă! Un adolescent a murit după ce și-ar fi injectat în picior rămășițele unui fluture

/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri

missing
21 februarie 2025, ora 13:01

Deputata Marina Tauber a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025. Aceasta a zburat la Istanbul la câteva zile după ce judecătorii i-au ridicat interdicția de a călători în afara țării. Procuratura Anticorupție a venit cu precizări pentru TV8 după ce deputatul PAS, Andrian Cheptonar, a declarat aseară, la „Cutia Neagră” că Tauber a solicitat judecarea cauzei în lipsa sa și că procurorii nu ar fi luat măsuri pentru a preveni plecarea acesteia din țară.

„Deputatul PAS a răspândit o informație vădit falsă (...) dând vina pe procurori anticorupție”, subliniază PA.

Procurorii explică că pe 26 decembrie 2024, au solicitat prelungirea interdicției, invocând riscul de eschivare de la justiție:

„Părăsirea teritoriului Republicii Moldova de către inculpata Marina Tauber ar crea posibilitate ca ultima eventual să se întâlnească cu figuranți cu statut de învinuit în cauza penală și ar purcede la comiterea infracțiunilor cu caracter similar. (...)

De altfel, probele prezentate instanței de judecată, și anume, rezultatele măsurilor speciale de investigație arată că în timpul urmăririi penale (noiembrie 2022), fiind deja sub o măsură preventivă aplicată de către instanța de judecată, inculpata comitea infracțiunea în continuarea, controlând fluxul de mijloace bănești pe teritoriul Republicii Moldova, din care urmau a fi achitați protestatarii, fiind sub arest la domiciliu. Din aceste considerente solicităm aplicarea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, ca măsură de constrângere proporțională cu riscul de comiterii de noi infracțiuni și inclusiv, riscul eschivării de la prezentarea în instanță de judecată atunci când prezența inculpatei va fi obligatorie”.

Cu toate acestea, instanța a considerat că deputata nu mai prezintă riscuri pentru buna desfășurare a procesului penal și nu a dat curs solicitării PA: 

„Ținând cont de prezența domiciliului stabil, de comportament exemplar al inculpatei, instanța de judecată consideră că un comportament corespunzător al acuzatului, fără lezarea intereselor prioritare ale societății de luptă cu criminalitatea, ar putea fi atins fără prelungirea în continuare a măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara, ținând cont că riscurile ce au stat la baza aplicării acestei măsuri au decăzut”.

Procuratura Anticorupție subliniază că nu există reglementări legale care să permită contestarea deciziilor instanțelor privind măsurile preventive. În martie 2024, Procuratura a propus Ministerului Justiției modificări la Codul de Procedură Penală, pentru a acorda procurorilor dreptul de a contesta astfel de decizii, însă propunerile nu au fost până acum adoptate de Parlament.

Marina Tauber a cerut încă în septembrie 2024 judecarea cauzei în lipsa sa - un drept care nu poate fi îngrădit de procuror sau instanță. Iar pe 7 ianuarie 2025, deputata a părăsit Republica Moldova prin Aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia. De atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

Am contactat-o pe Marina Tauber pentru o reacție, însă nu ne-a răspuns la apeluri.

TV8.md amintește că Marina Tauber este cercetată pe opt capete de acuzare, printre care falsificare de rapoarte financiare în perioada campaniei electorale și acceptarea finanțării ilegale a partidului Șor din partea unui grup criminal organizat. Tauber pledează nevinovată. Deputata se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, Canadei și SUA, pentru „tentative de destabilizare a Republicii Moldova”. 

Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Locuitorii din regiunea transnistreană au fost scoși azi în stradă pentru a cere Chișinăului să accepte condițiile Tiraspolului în soluționarea crizei energetice. Guvernul afirmă ca așa numitul "protest" este dirijat de la Moscova și vine să creeze tensiuni. /Bărbatul care în ziua alegerilor a incendiat o mașină a poliției în parcarea IGP a fost prins de poliție. Acesta le-a povestit oamenilor legii ca trebuia să primească o mie de euro pentru fapta sa. /3 persoane și-au pierdut viața, iar peste 60 au fost rănite după ce armata rusă a lansat atacuri în mai multe regiuni din Ucraina. Și armata din țara vecină a țintit cu drone mai multe locații din Rusia, una dintre care a perturbat activitatea a trei aeroporturi din Moscova.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/PROMO/ „Întreabă Ghețu”, la Susleni: Ce cred sătenii despre dronele Rusiei, oligarhii fugari și demisia lui Dragalin?
/PROMO/ „Întreabă Ghețu”, la Susleni: Ce cred sătenii despre dronele Rusiei, oligarhii fugari și demisia lui Dragalin?
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.