Magistrata Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, reacționează după ce, la solicitarea șefului interimar al Procuraturii Generale, CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor. Solicitată de TV8, judecătoarea a declarat că decizia CSM nu a surprins-o și că o va contesta.
„Nu m-au surprins acțiunile CSM-ului, era cunoscută poziția încă de când și-au prelungit ilegal mandatele. S-a făcut așa cum s-a promis, o răzbunare din partea unei instituții invalide, pentru Adunarea Generală Extraordinară din 2019, în privința căreia am avut o poziție critică”, susține Țurcan.
Olesea Țurcan cataloghează acțiunile CSM despre un show de justiție televizată.
„ O expresie a loialității politice. Un act de a determina depunerea cererii de demisie”, spune judecătoarea.
„Aceste acțiuni ale CSM vor fi contestate, iar în cazul condamnării R. Moldova la CEDO pe acest caz de o ilegalitate sfidătoare a celor mai consacrate principii constituționale, despăgubirile vor fi pe măsură”, a mai menționat judecătoarea Olesea Țurcan.
Șeful interimar al Procuraturii Generale a solicitat în 25 martie, la CSM, inițierea urmăririi penale în cazul Olesei Țurcanu pentru pronunțarea unei decizii judecătorești ilegale. Judecătoarea este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, potrivit anticorupție.md.
Mai exact, în februarie anul trecut, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig.
Pe 19 noiembrie 2020, deputatul Dumitru Alaiba a denunțat la CSM o serie de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Țurcan la pronunțarea sentinței în cazul WESNA LTD versus Comisia Națională a Pieței Financiare.
În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.
Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”.
Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei.