Președintele american Donald Trump și-a exprimat duminică frustrarea față de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, acuzându-i pe aceștia că împiedică încheierea unui acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina, informează AFP. Trump a declarat că a fost „foarte supărat” și „furios” din cauza refuzului lui Putin de a negocia un acord de pace și a criticat atitudinea lui Zelenski față de acordul privind mineralele rare din Ucraina, pe care SUA doresc să le exploateze.
Alegeri prezidențiale în Ucraina ar putea avea loc chiar în această vară, iar președintele în funcție, Volodimir Zelenski, intenționează să candideze pentru un nou mandat, scrie The Economist. Forțele aeriene ucrainene au anunțat luni că Rusia a lansat 131 de drone și două rachete balistice Iskander-M în timpul atacurilor de noaptea trecută. 57 dintre drone au fost doborâte, iar alte 45 de drone nu și-au atins ținta, au precizat forțele aeriene. Şeful Comitetului Militar al NATO nu exclude un conflict direct cu Rusia, însă avertizează că răspunsul NATO va fi catastrofal pentru Moscova.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a cerut luni ca Rusia să fie pedepsită pentru mai mult de 183.000 de presupuse crime de război documentate de Ucraina de la invazia Moscovei din 2022, spunând că justiția este necesară pentru a preveni „proliferarea răului”, scrie Reuters. El a făcut comentariile la un summit al oficialilor europeni la Bucea, la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, unde trupele ruse au fost acuzate de atrocități, inclusiv execuții, violuri și tortură, în timpul ocupării acesteia.
UPDATE Kaja Kallas, șefa diplomației UE, consideră că Donald Trump ar trebui să exercite o influență mai puternică asupra lui Vladimir Putin pentru a contribui la oprirea războiului din Ucraina. La o reuniune a miniștrilor de externe europeni, desfășurată la Madrid, Kallas a declarat că Statele Unite au un rol esențial în creșterea presiunii internaționale asupra Rusiei, scrie NewsWeek.
UPDATE Rusia îşi va lansa campania de recrutare militară de primăvară care va viza 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni de preşedintele Vladimir Putin, o cifră în creştere faţă de cei doi ani anteriori, informează AFP.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Rusia și Ucraina lucrează pentru încheierea unui acord de pace, după ce Donald Trump a amenințat că va impune tarife pentru țările care importă petrol rusesc. Între timp, Vladimir Putin a emis însă un nou ordin de recrutare, scrie Biziday.
UPDATE Polonia și Statele Unite vor semna un acord în valoare de aproape două miliarde de dolari pentru furnizarea de sprijin logistic pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, a anunțat, luni, ministrul polonez al Apărării. La scurt timp, premierul polonez Donald Tusk l-a îndemnat pe Donald Trump să nu impună taxe vamale radicale prietenilor și aliaților din UE, scrie Spotmedia.
UPDATE Remarcile preşedintelui american Donald Trump despre furia lui faţă de omologul său rus Vladimir Putin "nu sunt citate exacte", a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat cu sancţiuni dacă Rusia nu se angajează în favoarea eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina, dar potrivit lui Peskov nu există încă nimic concret în dialogul ruso-american pe tema soluţionării acestui conflict, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
UPDATE România și Polonia și-au început misiunea comună de protejare a spațiului aerian al Țărilor Baltice, ca parte a spațiului aerian al NATO, fiecare dintre cele două țări deplasând câte patru avioane de luptă F-16 în Lituania, notează Ziare.com.
UPDATE Livrările zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europe via conducta TurkStream au scăzut luna aceasta cu 19,4%, comparativ cu luna precedentă, conform calculelor Reuters , potrivit Agerpres.
UPDATE Începând din 2023, politicienii și publiciștii ruși și pro-ruși cer Ucrainei să organizeze alegeri naționale chiar și în condițiile unui război total. În acest fel, Moscova & Co. repetă o rețetă pe care au folosit-o deja după începerea războiului, în urmă cu unsprezece ani. În scenariul ideal al Moscovei, o campanie electorală grăbită și insuficient securizată, organizată în condiții dificile, ar oferi multiple oportunități de perturbare, scrie pe Contributors.ro analistul german Andreas Umland care a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Astfel de circumstanțe ar facilita sprijinul Kremlinului pentru candidați anti-occidentali, ar intensifica tensiunile politice, ar semăna neîncredere între alegători și observatorii străini, ar permite infiltrarea infrastructurii electorale și așa mai departe – așa cum s-a întâmplat în alegerile recente din Georgia, Moldova și România.
UPDATE Consilierul Kremlinului numit „Rasputinul lui Putin” spune că Rusia sub președintele Vladimir Putin este asemănătoare cu America sub președintele Trump. Alexandr Dughin a vorbit într-un interviu pentru CNN despre „punctele comune” ale celor două administrații, dar și despre războiul din Ucraina. Alexandr Dughin, un filozof rus numit adesea „creierul lui Putin”, a salutat a doua administrație Trump drept un pas împotriva globalismului și a sugerat că victoria președintelui american din 2024 este o dovadă că „Putinismul a câștigat în SUA”, scrie Antena3. Dughin nu a abordat ultima divizare dintre Trump și Putin, dar a sugerat că este încă prea devreme pentru a spune dacă SUA și Rusia pot lucra împreună pentru a submina „globalismul european”. În schimb, Dughin a cerut SUA să-și retragă sprijinul din Ucraina, pentru a permite Rusiei să se descurce cu Europa. Anterior, Trump a evitat să-l critice puternic pe Putin, lăudându-l adesea drept „geniu” și chiar sugerând că Ucraina a fost de vină pentru invazia rusă din 2022.
UPDATE Soldații ruși au încercat să pătrundă în spatele forțelor ucrainene în Torețk, din regiunea Donețk, prin tuneluri și canale subterane, în timp ce luptele din oraș continuă, a declarat Viktor Tregubov, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Hortiția, pe 31 martie, transmite Kyiv Independent.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus rămâne deschis contactelor cu omologul său american, Donald Trump, și că un apel telefonic între aceștia ar putea avea loc în scurt timp, dacă este necesar, potrivit Gândul.
UPDATE Partea rusă va răspunde la decizia autorităților de la Chișinău de a declara trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău persoane indezirabile și de a-i expulza din Moldova. Reacția autoritățile ruse a fost oferită agenției TASS. „Moscova va da un răspuns corespunzător”, au transmis autoritățile prin interlocutorul agenției.
UPDATE Trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost declarați persoane indezirabile și urmează să părăsească Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce SIS a dezvăluit că Moscova l-ar fi ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să scape de închisoare. „Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MAE. Nota de protest i-a fost înmânată șefului misiunii diplomatice ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
UPDATE Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 16 miliarde de coroane, echivalentul a 1,475 miliarde de euro. Acesta este cel mai mare pachet de acest fel furnizat Kievului de guvernul suedez. Cu acest pachet, sprijinul acordat de Suedia Ucrainei începând din 2022 se ridică la 80 de miliarde de coroane suedeze (8 miliarde de dolari), a declarat guvernul țării. Această asistență a inclus obuziere autopropulsate Archer, tancuri Strv 122 și vehicule de luptă pentru infanterie CV90.
UPDATE Există un „termen limită psihologic” pentru ca Rusia să accepte o încetare a focului în Ucraina, a declarat Donald Trump. Vorbind cu reporterii în zborul său de întoarcere la Washington noaptea trecută, președintele american și-a reiterat supărarea față de Vladimir Putin, dar a adăugat că „întotdeauna s-a înțeles bine” cu acesta. Întrebat când dorește ca Rusia să accepte o încetare a focului, Trump a spus că există un „termen limită psihologic”. „Dacă cred (n.r rușii) că ne trag pe sfoară, nu voi fi mulțumit de asta”, a spus el, scrie Mediafax.
UPDATE Remarcile preşedintelui american Donald Trump despre furia lui faţă de omologul său rus Vladimir Putin "nu sunt citate exacte", a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE Rușii se plâng că au fost infectați cu un virus necunoscut, care a venit însoțit de febră mare și tuse cu sânge, transmite canalul Telegram SHOT, citat de publicația News.ru.
UPDATE Veniturile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și ale membrilor familiei sale au totalizat 15.286.193 de hrivne (aproximativ 368.000 de dolari) în 2024. Datele au fost publicate pe site-ul oficial al Președinției de la Kiev. În total, veniturile familiei lui Volodimir Zelenski în 2024 au constat în salariul șefului statului, dobânzile bancare și veniturile din închirierea proprietăților imobiliare private. Pe site-ul oficial al administrației prezidențiale de la Kiev se menționează creșterea veniturilor familiei lui Zelenski față de anul precedent și este explicată prin reluarea plăților integrale a chiriei. „Creșterea veniturilor față de anul precedent s-a întâmplat datorită reluării plății chiriilor în integralitate”, se arată în declarația publicată azi. Soldul rămas în numerar al familiei Zelenski la sfârșitul anului 2024 a rămas în mare neschimbat. În declarația precedentă, acesta scăzuse cu aproape 71.000 de dolari, la sfârșitul anului 2023, scrie Hotnews.
UPDATE Rusia şi Statele Unite au început discuții privind proiecte comune de metale rare şi alte inițiative în Rusia, iar unele companii şi-au exprimat deja interesul pentru acestea, a declarat emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru investiții, într-un interviu publicat luni, transmite Reuters. Putin a sugerat în februarie că Statele Unite ar putea fi interesate de explorarea comună a zăcămintelor de metale rare din Rusia, ţară care deține a cincea cea mai mare rezervă de astfel de metale la nivel mondial, folosite în lasere şi echipamente militare.
UPDATE Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, a atras atenţia că, începând cu anii ’90, Rusia a recurs în mod ciclic la agresiune și invazie în țările vecine. În acest context, Dragone a avertizat că orice mișcare nesăbuită a Moscovei în direcţia NATO va risca un răspuns catastrofal. Într-un interviu acordat agenţiei RBC-Ucraina, Dragone a amintit că, în Conceptul Strategic al NATO, principalele amenințări sunt Federația Rusă şi grupările teroriste, scrie G4media.
UPDATE În noaptea de 31 martie, șase explozii s-au auzit în districtul Kievsky din Harkov, ca urmare a atacurilor dronelor rusești, a anunțat primarul din Harkov, Igor Terehov. Un incendiu a izbucnit în urma loviturilor de drone, a anunțat primarul, potrivit HotNews. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova a lansat mai mult de 1.000 de drone în ultima săptămână şi a solicitat un răspuns din partea SUA şi a altor aliaţi. Rusia a declarat că dronele Ucrainei au atacat instalații energetice săptămâna trecută.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au transmis, luni, că Rusia a lansat 131 de drone și două rachete balistice de tip Iskander-M în timpul atacurilor executate duminică noapte. Forțele aeriene au doborât 57 de drone, iar alte 45 de drone nu și-au atins ținta, probabil din cauza contramăsurilor electronice, se arată în comunicat. Armata nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 29 de drone, scrie Rador.
UPDATE Guvernul de la Kiev ia în calcul scenariul unui acord de încetare a focului pe frontul războiului cu Rusia, în perioada Paștelui, condiționat de organizarea de alegeri în Ucraina în această vară, scrie publicația britanică The Economist. Volodimir Zelenski ar încerca să profite de creșterea în sondaje, mai ales după cearta cu Trump din Biroul Oval, pentru a obține un al doilea mandat. Nu este deocamdată clar cum se vor putea organiza alegerile, pentru că acestea nu pot avea loc pe timpul legii marțiale, dar există planuri pentru ca scrutinul să aibă loc în această vară, scrie Digi24.
UPDATE Procuratura de la Milano împreună cu serviciile secrete italiene investighează cazul unei drone ruse care, conform primelor cercetări, în ultimele săptămâni a survolat de 5 ori zona în care se află Centrul comun de cercetare europeană, al treilea ca mărime al Comisiei Europene după cele de la Bruxelles și Luxemburg, activ de 65 de ani şi unde lucrează numeroși cercetători specializați în diverse domenii, inclusiv în cel nuclear şi de securitate, scrie Antena3.
UPDATE Țările europene analizează posibilitatea trimiterii de forțe aeriene și navale în Ucraina având în vedere restricțiile asociate cu desfășurarea unui mare contingent militar al „coaliției celor dispuși”, informează publicaţia „The Washington Post”, citând surse din rândul diplomaților europeni. Informația este citata de TASS și preluată de Rador. Potrivit informațiilor acesteia, accentul Europei s-a mutat de la perspectiva trimiterii forțelor terestre către „forţe aeriene și maritime, deoarece liderii militari indică restricţii legate de desfășurarea unor contingente mari”.
UPDATE Europa începe să își schimbe fundamental abordarea față de apărarea continentală, după ce incertitudinile legate de sprijinul Statelor Unite au fost adâncite de tensiunile cu Rusia. Măsuri radicale, precum înlăturarea limitelor de cheltuieli pentru apărare în Germania și reintroducerea recrutării în mai multe țări, arată o schimbare semnificativă în modul în care statele europene își protejează securitatea, scrie CNN.
UPDATE Donald Trump a declarat, duminică, la NBC News, că nu glumeşte cu privire la dorinţa sa de a obţine al treilea mandat de preşedinte, interzis de Constituţia SUA, dar că este prea devreme să se gândească la acest lucru, relatează Reuters.
UPDATE Trump şi-a moderat tonul faţă de Putin şi l-a atacat pe liderul ucrainean, pe care l-a acuzat că vrea să întoarcă spatele unui acord privind mineralele ucrainene pe care Statele Unite doresc să le exploateze, relatează AFP. Vorbind cu jurnaliștii la bordul Air Force One, preşedintele american şi-a explicat frustrarea. „Am fost dezamăgit într-un fel”, a declarat Trump, în special în legătură cu „unele dintre lucrurile pe care (Vladimir Putin) le-a spus în ultimele două zile despre Zelenski, pentru că el nu îl consideră pe Zelenski credibil”. El ar trebui să facă o înțelegere cu el, indiferent dacă îi place sau nu. Aşa că nu am fost mulțumit, dar cred că va fi unul bun şi cu siguranță nu aș vrea să impun Rusiei tarife secundare”. Donald Trump şi-a îndreptat apoi criticile către preşedintele ucrainean. „Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Şi dacă o va face, va avea probleme. Mari, mari probleme”, a spus el. „Avem un acord privind pământurile rare şi acum el spune: ei bine, știți, vreau să renegociez acordul. Vrea să devină membru al NATO. Ei bine, el nu va fi niciodată membru al NATO. El înțelege asta. Aşa că vrea să renegocieze acordul”, scrie Spotmedia.