Rusia a denunțat marți alegerile prezidențiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte, întrucât, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia. În același timp, în viziunea autorităților ruse, moldovenilor care locuiesc în Occident li s-au oferit oportunități mai bune de vot, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarată că „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte” .
Poziția lui Peskov repetă aproape în totalitate declarațiile anterioare ale lui Dodon, Șor și Zaharova, conform cărora victoria Maiei Sandu a fost asigurată de diasporă, pe când candidatul socialiștilor, Stoianoglo, este președintele ales în țară.
„Cât despre doamna Sandu, voi știți că ea nu este, după cum înțelegem, președinta țării sale.” Acest fapt ar fi fost cauzat, în viziunea oficialului, de faptul că „majoritatea populației nu a votat pentru ea”.
Ca și Zaharova, și Peskov a criticat modul cum au fost organizate alegerile în Federația Rusă comparativ cu alte regiuni din diasporă. „Noi putem judeca obiectiv aceste alegeri, vorbind despre acele sute de mii de cetățeni ai Moldovei care trăiesc în Federația Rusă. Noi putem declara că acestor cetățeni nu li s-a oferit oportunitatea de a-și exprima și exercita dreptul la vot. Bineînțeles, acest fapt nu putea să nu influențeze rezultatele alegerilor”, a declarat Peskov.
La subiectul legat de ingerințele Federației Ruse în alegerile din Moldova, purtătorul de cuvânt a Kremlinului a declarat: „Desigur, am auzit astfel de acuzații nefondate, dar nu am auzit niciodată reproșuri la adresa noastră care să fie susținute de informații credibile, măcar parțial”.
Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.
TV8.md amintește că potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, declarațiile lui Igor Dodon, Ilan Șor și informațiile furnizate de bloggeri ruși fideli regimului lui Putin, reprezintă o acțiune coordonată de discreditare a turului 2 de către susținătorii Kremlinului.