După patru ore de dezbateri și replici acide, a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării, în lipsa deputaților BCS și Șor. Acest proiect a fost înregistrat de deputații de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), și potrivit prevederilor, posturile de televiziune și cele de radio ar putea să se aleagă cu amenzi usturătoare pentru dezinformare.
Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.
În aceeași ordine de idei, proiectul stabilește că dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare.
Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping -ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.
Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.
Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.
De asemenea, inițiativa propune că persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.
Proiectul de lege a fost susținut cu 56 de voturi ale deputaților.
Proiectul de lege presupune amenzi de până la 70 de mii de lei pentru dezinformare și până la 100 de mii de lei sau chiar retragerea dreptului de emisie pentru trei zile, pentru dezinformarea care afectează securitatea spațiului informațional al țării. Totodată, este prevăzută suspendarea licenței pentru un termen cuprins între 6-12 luni dacă încălcările sunt repetate.
Documentul mai oferă împuterniciri noi Ministerului de Interne și Serviciului de Informații și Securitate. SIS va putea cere difuzorilor de informații să elimine anumite tipuri de conținut.
Potrivit aceluiași proiect de lege, furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost produse inițial în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepție vor face filmele artistice și de scurt metraj care nu au conținut militar, dar și emisiunile de divertisment, la fel fără conținut militar.