Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de trei ani cu posibilitatea prelungirii termenului.
Potrivit ANRE, crearea unei platforme de tranzacționare a gazelor naturale urmărește majorarea gradului de lichiditate și transparență a pieței angro de gaze naturale din Republica Moldova, cât și sporirea atractivității acesteia pentru potențiali noi furnizori.
Platforma de tranzacționare reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție și exploatată de un operator, prin intermediul căreia participanții pot plasa și accepta, incluzând dreptul de revizuire și de retragere, oferte pentru achiziționarea sau comercializarea gazelor naturale.
La solicitarea ANRE, SRL „BRM East Energy” a prezentat mai multe acte care să confirme capacitatea de operare a platforme de tranzacționare urmând să utilizeze o platformă IT specializată transmisă de BRM (România) prin contract de licență.
La desfășurarea activității sale, compania va fi obligată să respecte cerințele legale privind activitatea burselor de mărfuri și prevederile actelor normative ale ANRE.
TV8 precizează că, acum o săptămână, Consiliul Concurenței a semnalat îngrijorarea concurențială în privința proiectului hotărârii ANRE privind aprobarea platformei respective.
Potrivit instituției, întreprinderea dată va deține poziție dominantă în acest domeniu. Respectiv, SRL „BRM East Energy” va avea responsabilitatea specială de a nu admite uzul puterii sale economice în detrimentul clienților săi și, în ultimă instanță, în detrimentul consumatorilor. „În legătură cu aceasta, Consiliul Concurenței manifestă îngrijorarea că, conform proiectului înaintat, termenii și condițiile aplicabile acestei platforme de tranzacționare vor fi prezentate deja după aprobarea platformei de către ANRE”.
Respectiv, Consiliul Concurenței a recomandat aprobarea de către ANRE a platformei de tranzacționare a gazelor naturale concomitent cu termenii și condițiile aplicabile acestei platforme de tranzacționare.
Totodată, expertul economic Veaceslav Ioniță a apreciat decizia ANRE și a menționat că „Moldova a făcut un pas enorm în creșterea securității energetice a țării”.
„Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu suportul oferit de Uniunea Europeană pentru Moldova în achiziționarea și stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în Romania, care acum tot cu suportul UE ă-și majorează cu 33% sau un miliarde de m3 capacitățile sale de stocare. Aici amintim și de noua lege, care obligă operatorii din Moldova să aibă stocuri de gaze naturale. Toate aceste eforturi vor permite Moldovei să-și crească substanțial securitatea sa energetică”, a comentat expertul Veaceslav Ioniță.