Familiile social-vulnerabile sau a căror unica sursă de încălzire este tradiționala sobă pe lemne vor putea achiziționa până la trei metri steri de lemne. Totodată, prețul unui metru ster de lemn va consta în funcție de calitatea lemnului. Prin urmare, prețul unui metru cub de lemn tare va costa între 550 de lei și 875 de lei, iar un metru ster de lemn moale va costa de la 350 de lei la 475 de lei.
Anunțul a fost făcut de către secretarul general a Guvernului, Dumitru Udrea, care a prezentat planul Executivului pentru perioada rece a anului.
„Guvernul pregătește mai multe măsuri care au drept scop sprijinirea cetățenilor în perioada rece, în funcție de resursele energetice folosite și gradul de vulnerabilitate, în special categoriile social-vulnerabile, familiilor sărace și vârstnicilor. Guvernul a elaborat un plan de măsuri pentru perioada rece a anului 2022-2023. Planul elaborat urmărește un consum echitabil a resurselor de lemn de foc pentru sezonul rece a anului, în funcție de necesitatea cetățenilor din familiile social- vulnerabile sau care utilizează sobele pe lemne ca sursă principală de încălzire.Planul țintește asigurarea accesului la lemne de foc a celor 658 de gospodării casnice, iar Guvernul va asigura lemne de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar anului trecut.
În acest an prețul de vânzare va varia în funcție de timpul lemnului. Astfel, pentru lemnul tare, prețul va varia între 550-875 de lei pentru un metru ster de lemne, iar pentru lemnul moale de la 350 de lei la 475. Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei”, a declarat Dumitru Udrea.
Totodată, acesta a precizat că întreprinderile silvice vor vinde lemn de foc doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, prioritate vor avea instituțiile de învățământ.
„În prima tranșă de vânzări planificată pentru luna octombrie- noiembrie, fiecare gospodărie care face parte dintr-una din grupurile enumerate vor putea cumpăra lemne la un preț plafonat, până la trei metri steri de lemne. În cea dea doua tranșă decembrie- ianuarie, Agenția Moldsilva va acorda adițional masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile. Potrivit planului, livrările de lemn la întreprinderile silvice vor avea loc doar în timpul zilei, iar transportatorii vor fi obligați să prezinte actele necesare, volumul de lemne transportate, etc.”, a mai explicat secretarul general al Guvernului.
Prin urmare, agenții economici nu vor putea procura lemne de foc de la Agenția Moldsilva pentru comercializare, iar instituțiile de resort vor crește amenzile pentru tăierile ilicite.
Începând cu sfârșitul lunii septembrie, volumul de lemn de foc disponibil pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția Moldsilva pe paginile oficiale ale întreprinderilor silvice.
Reprezentantul Guvernul a precizat că în curând urmează a fi lansă linia verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a sesiza autoritățile despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.