Decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea panglicii negre-portocaliu „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul Găgăuziei, este ilegală și va fi contestată în instanța de judecată, spune deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici. Doctorul habilitat în drept, Teodor Cârnaț, a declarat ferm că decizia contravine legii, iar deputații din Adunarea Populară riscă „privațiune de libertate de cel puțin șapte ani”. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 29 aprilie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„Există legea și legea prevede foarte clar limitele Autonomiei Găgăuziei și ce decizii ei pot sau nu să ia prin votul lor în Adunarea Populară. Decizia pe care au luat-o ei nu poate să vină contra unei decizii la nivel național, deoarece limita la Autonomia lor este foarte strictă și ei cumva au trecut peste. Respectiv, noi vom contesta această decizie la instanță”, a declarat Eugeniu Sinchevici.
Potrivit lui Sinchevici, reprezentantul Cancelariei de Stat pregătește deja acel demers, care va fi depus „în cel mai scurt timp la instanță și, cu siguranță, legea va fi respectată. În același timp, în demersul către instanță, noi vom ruga suspendarea legii până în momentul deciziei instanței”.
„Decizia lor va fi contestată și noi vom vedea prin decizia instanței dacă au fost sau nu încălcate limitele Autonomiei Găgăuze”, a mai spus deputatul.
Analistul politic, Roman Mihăeș, susține că „aici putem să vorbim despre o încălcare flagrantă a Constituției RM, pentru că unicul organ legislativ care adoptă legi organice obligatorii pe teritoriul RM, statul unitar, așa cum scrie în Constituție, este Parlamentul Republicii Moldova”.
Doctorul habilitat în drept, Teodor Cârnaț, este de aceeași părere și spune că actul este „vădit ilegal”.
„Unicul organ legislativ în conformitate cu Constituția este Parlamentul RM. El adoptă legi care trebuie să fie aplicate pentru tot teritoriul RM. Chiar dacă un organ de administrație publică locală, cum ar fi Adunarea Populară a Găgăuziei sau consiliul raional adoptă o decizie intenționată, în contradicție cu legea, atunci reprezentantul Guvernului este obligat, de urgență, să conteste în instanța de judecată. În același moment, chiar astăzi sau mâine-dimineață, să ceară la instanța de judecată suspendarea acestui act până la examinare, fiindcă acest act este vădit ilegal”, a menționat Cârnaț.
Potrivit acestuia, deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei riscă dosar penal, inclusiv închisoare de cel puțin șapte ani.
„Odată ce a încălcat legea, fiecare membru al Adunării Populare a Găgăuziei, care a votat această lege locală împotriva legii Parlamentului RM, e pasibil să fie tras la răspundere penală pentru două componente de infracțiuni. Prima, pentru promovarea războiului, agresiunii, discriminării, urii interetnice și a doua componentă, pentru infracțiune, noi suntem în perioada stării de urgență în domeniul securității, intentarea dosarului penal pentru separatism.
Este un gen de infracțiuni grave și riscă privațiune de libertate, nu mai puțin de șapte ani de zile, dacă vorbim de separatism, agresiune și chemare la război, două componente destul de grave pentru persoane care vor fi vizate pe aceste dosare penale”, a precizat Teodor Cârnaț.
Pe de altă parte, directorul executiv al asociației „Piligrim Demo” din Comrat, Mihail Sirkeli, consideră că deputații din Găgăuzia nu au comis nimic ilegal.
„Eu nu înțeleg unde s-a încălcat Constituția și de ce deputații Adunării Populare trebuie să răspundă. Dacă vorbim pur formalistic, pur legal, există lege privind statutul special juridic al Găgăuziei și acolo există un articol, în care se spune în ce domenii, Adunarea Populară poate adopta legi. Potrivit acestuia, poate adopta legi în aceleași domenii ca și Parlamentul RM”, a punctat Sirkeli.
Jurnalistul Ion Terguță, a enumerat domeniile în care, potrivit legii, Găgăuzia poate adopta legi separate.
„Potrivit legii, scrie foarte clar. Adunarea Populară adoptă legi locale în următoarele domenii: știință, cultură, învățământ, gospodărie comunală, de locuință și urbanistică, ocrotirea sănătății, cultură fizică și sport, activitate bugetar-financiară și fiscală locală, economie și ecologie, relații de muncă, asistență socială. Nu văd nicăieri unde ar avea asemenea împuterniciri încât să anuleze o lege votată de Parlamentul RM”, a accentuat Ion Terguță.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție în care critică decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu pe teritoriul Găgăuziei. Ministrul susține că decizia dată „conține toate aparențele unui act ilegal”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Litvinenco atrage atenția la articolul 12 din legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei și susține că adoptarea unui asemenea act reprezintă „un precedent periculos”.
TV8.md reamintește că Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat în unanimitate o decizie care permite purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe”, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit presei din regiune, a fost adoptată „o lege ce permite purtarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md