De la începutul anului curent, au fost înregistrate peste 20 de intoxicații cu pesticide. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) solicită prudență maximă în timpul utilizării produselor de uz fitosanitar în scopul combaterii chimice a dăunătorilor și bolilor la culturile agricole în câmp și loturile din preajma locuințelor.
Specialiștii ANSP atenționează că majoritatea pesticidelor prezintă un grad de toxicitate destul de ridicat pentru sănătate și mediul înconjurător. Aplicarea irațională a pesticidelor, mai cu seamă pe loturile individuale, de către persoanele cu o pregătire insuficientă și în lipsa echipamentului individual de protecție, inevitabil se răsfrânge asupra stării de sănătate.
Conform datelor ANSP, numai în primele patru luni ale anului curent, din totalul de 620 de cazuri de intoxicații înregistrate, 24 de persoane au fost afectate în urma expunerii la pesticide, inclusiv 13 copii, dintre care 10 - cu vârsta până la 3 ani.
Cele mai recente două cazuri au fost înregistrate la Cantemir și Chișinău. Un copil din satul Baimaclia Cantemir și doi din comuna Băcioi, Chișinău – au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu pesticide. Micuții, cu vârstele între 1-3 ani, au avut acces la substanțele toxice fiind lăsați fără supraveghere.
Totodată, șase persoane s-au otrăvit intenționat cu pesticide cu scop de sinucidere. Similar anilor precedenți, rata suicidelor cu pesticide se menține la nivel destul de ridicat.
Specialiștii ANSP constată o conștientizare scăzută privind potențialele pericole ale utilizării pesticidelor, care, uneori sunt aplicate în mod irațional. În mare parte, accesul populației la pesticide este necontrolat, inclusiv al copiilor, pesticidele sunt păstrate incorect și în ambalaj diferit de cel original și în încăperi nesigure. De asemenea, multe persoane ignoră utilizarea echipamentului individual de protecție și nu respectă recomandările producătorului indicate pe etichetă.