Maia Sandu susține că are o listă lungă de gafe pe care le-a comis de-a lungul primului mandat de președinte și pe care vrea să le corecteze în următorul. Cu toate acestea, șefa statului a făcut publice doar două eșecuri - lupta anticorupție și comunicarea cu cetățenii, în special cu cei din Autonomia Găgăuză.
„Ar fi o listă lungă aici, dar ne clarificăm cu toate greșelile. O să comunic mai mult cu oamenii din UTA Găgăuzia, trebuie să comunicăm mai mult și în limba rusă”, a declarat Maia Sandu.
Un alt subiect menționat de președintă a fost lupta împotriva corupției, pe care o consideră una dintre cele mai importante priorități.
„Realizările cele mai modeste sunt pe lupta împotriva corupției, e clar că trebuie să facem mult mai mult. Repet că nu neapărat avem pârghii directe ca să putem să îmbunătățim lucrurile, dar e clar că trebuie să facem mai mult pentru că în joc este soarta democrației, în joc este soarta Republicii Moldova”, a adăugat Sandu.
Cele mai mari carențe, în viziunea șefei statului se înregistrează și la capitolul evaluării procurorilor și a activității Comisiei de Vetting 3.
„Avem probleme mai serioase cu evaluarea externă extraordinară a procurorilor”, a subliniat Maia Sandu.
În viziunea oficialei, cauza acestei probleme stă în disponibilitatea redusă a procurorilor de a fi supuși evaluării, dar și pentru că „Comisia de Vetting 3 nu a respectat termenii de evaluare a procurorilor”.
O altă problemă este legată de domeniul economic, unde situația „nu este foarte bună” din cauza războiului, în primul rând:„Nu avem cum să o rezolvăm atât timp cât războiul va continua”.
Totuși, șefa statului a venit cu mai multe soluții pentru îmbunătățirea situației economice, precum îmbunătățirea mediului de afaceri, continuarea reorganizării programelor de sprijin pentru business-ul mic și mijlociu, precum și acordarea de ajutor cetățenilor pentru suplinirea veniturilor acestora.
Precizăm că ceremonia de învestire a Maiei Sandu în cel de-al doilea mandat va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii.