/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

/VIDEO/ Discursul integral al Maiei Sandu în Parlamentul European: Eurodeputații au aplaudat în picioare la final

missing
18 mai 2022, ora 18:39

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 18 mai, un discurs istoric în fața Parlamentului European. Ea a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată a RM la UE. Maia Sandu le-a mulțumit europarlamentarilor pentru susținerea acordată prin votarea unei rezoluții în acest sens și le-a cerut eurodeputaților să susțină Republica Moldova.

„Știm că nu este o decizie ușoară, dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia cea bună”, a spus Maia Sandu.

Discursul său a fost aplaudat puternic de către parlamentarii europeni.

Redacția TV8 vă prezintă discursul integral al președintei Maia Sandu la Bruxelles.

„Stimată Doamnă Președintă Metsola, dragă Roberta,

Onorați membri ai Parlamentului European,

Mă simt aici printre adevărații prieteni ai Moldovei, în cercul familiei oamenilor noștri. Permiteți-mi, înainte de toate, să vă mulțumesc în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul dumneavoastră constant și neclintit pentru Moldova și viitorul său european, în timpuri bune și în momente grele.

Sprijinul dumneavoastră a fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea sa democratică și pentru susținerea aspirațiilor oamenilor noștri de a trăi în pace și prosperitate, și de a decide asupra propriului nostru viitor.

Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vă vorbi, într-un moment în care regiunea noastră - și întreaga lume - trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimul timp.

După sfârșitul Războiului Rece, noile state independente au avut așteptări mari, legate de un nou început. Un nou început de pace și dezvoltare, care ar lăsa mult în trecut rușinoasele practici de acaparare de teritorii sau de cuceriri geopolitice, de către statele mari.

Cu toții am sperat că lipsa totală de respect față de granițele naționale ale noilor state independente și față de modul de viață ales de acestea nu o să mai reapară. Ne-am așteptat ca zonele tampon și sferele de influență să nu mai ghideze relațiile dintre vecini.

Mai presus de toate, ne-am dorit ca statele să fie tratate ca națiuni cu propriile lor aspirații și că voința și vocea lor vor fi auzite și respectate.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne aruncă pe toți cu un secol înapoi în istorie. Pentru că acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de remodelare a regiunii, de împărțire a acesteia în sfere de influență, de acaparare de teritorii.

Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat pentru ucraineni și întregul continent european.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie - o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic.

Statele Baltice, bulgarii, ungurii, polonezii, românii, cehii, slovacii și germanii - state libere astăzi - își amintesc prea bine ce înseamnă acest lucru. Am sperat și ne-am așteptat ca acele vremuri să nu se mai întoarcă niciodată.

Totuși, au făcut-o. Cu toții vedem tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrânilor ce și-au pierdut casele și pe cei dragi. Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut niciun rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă, sumbră, realitate. La fel ca mulți din țara noastră, am putut auzi, din biroul meu, bombele căzând peste Odesa.

Dar șocul și agonia războiului au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune. 

În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea războiului.

În doar în câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape o jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și circa 90.000 din ei sunt încă împreună cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare. Jumătate dintre refugiații de astăzi sunt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară.

Suntem copleșiți, dar hotărâți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean - vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri.

Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut-o întotdeauna.

Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat.

În ultimele trei decenii, Moldova a avut multe realizări de care ne putem mândri.

De-a lungul istoriei noastre independente, Moldova a fost și rămâne o țară democratică, cu alegeri libere și competitive.

Voința și demnitatea, exprimate liber, ale cetățenilor noștri reprezintă valori fundamentale care stau la baza statului nostru.

Cetățenii noștri nu au permis niciodată ca voința lor liber exprimată să le fie retrasă. Cei care au încercat să facă acest lucru, întotdeauna au eșuat.

Moldova de astăzi este ghidată și condusă de cetățenii săi și ei au oprit în mod constant politicienii care au dorit să-și impună relele intenții asupra țării.

Libertatea și demnitatea oamenilor noștri conferă țării mele o identitate europeană puternică, pe care o prețuim profund.

Și democrația noastră și libertatea de exprimare devin din ce în ce mai puternice.

În acest an, Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut. Drept argument ei vorbesc despre schimbările inițiate de guvern și „îmbunătățirea situației pentru jurnaliști”.

Lucrăm la consolidarea proceselor democratice. Facem pași serioși pentru a ne asigura că toate partidele politice și campaniile lor electorale sunt finanțate legal și transparent.

Lucrăm la combaterea dezinformării și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media puternice și rezistente.

Cetățenii Republicii Moldova ne-au oferit un mandat puternic pentru a reforma țara și a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană.

Astăzi, ca niciodată, angajamentul guvernului de reformare a instituțiilor este incontestabil și profund.

Suntem pe cale să reformăm justiția, un proces care a întârziat prea mult timp. Instanțele devin mai curate, procuratura - mai profesionistă și mai imparțială. Am eliminat un număr mare de scheme de corupție prin care statul și oamenii au fost jefuiți.

Dar construirea unor instituții independente și puternice necesită timp. Vă rog să ne ajutați în procesul de combatere a marii corupții.

Vă rog să sancționați politicienii corupți care au capturat instituții în trecut, au furat sume importante de bani publici și s-au mutat în străinătate, investind banii furați inclusiv în țări cu democrații consolidate.

Vă rog să ne ajutați să recuperăm banii furați și să-i aducem pe fugarii corupți în fața justiției. Statele și instituțiile UE, comunitatea internațională, ar trebui să facă mai mult pentru a respinge banii murdari, mai ales pe cei care vin din democrațiile fragile.

Istoria și propria noastră experiență de tranziție ne-au învățat că sustenabilitatea realizărilor democratice este strâns legată de dezvoltarea economică. O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova.

În ultimele nouă luni, Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri. Lucrăm cu mediul de afaceri din interiorul și din afara țării pentru a demonstra că Moldova se schimbă și devine un loc mai bun pentru fiecare de a-și construi viitorul.

Am crescut sprijinul acordat ÎMM-urilor și am lansat programe dedicate tinerilor antreprenori.

Cu ajutorul dumneavoastră am început să ne consolidăm securitatea și reziliența energetică.

Ne-am angajat în reforma sectorului nostru de securitate.

Ne consolidăm capacitatea de gestionare a frontierelor.

Întreprindem pași pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor publice, pentru a extinde acoperirea și direcționarea programelor de asistență socială și pentru a elimina munca nedeclarată.

Luăm măsuri pentru a îmbunătăți accesul la educație și la servicii de sănătate calitative.

Cu toate acestea, în ciuda realizărilor noastre, am fost loviți puternic de o succesiune de crize care au culminat cu războiul împotriva Ucrainei.

Resursele țării sunt suprasolicitate.

Situația social-economică este dificilă.

Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru o creștere istorică a inflației - 27%.

Măsurile pe care le întreprindem pentru a construi securitatea energetică vor avea rezultate doar în câțiva ani.

Investițiile aproape că s-au oprit din cauza războiului de la granița noastră. Lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.

Chiar dacă 67% din comerțul nostru este cu Uniunea Europeană, o parte importantă a fost cu Rusia, Belarus și Ucraina.

Finanțarea deficitului de venituri nu este o sarcină ușoară.

Conflictul transnistrean este o altă provocare cu care se confruntă țara.

Rămânem angajați soluționării pașnice și politice a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor noastre recunoscute pe plan internațional.

Totuși, tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare.

Guvernul Republicii Moldova depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmând calea diplomatică de soluționare a conflictelor.

Și vom continua să facem acest lucru, pentru binele cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale râului Nistru, care nu își doresc război sau destabilizare.

Avem o viziune pentru reintegrarea pașnică a țării noastre, care va ghida eforturile noastre de a menține situația stabilă. Credem că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Moldova să fie atrasă în război.

Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, prevedere susținută de majoritatea cetățenilor noștri, pe care o respectăm. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.

Doamnelor și domnilor,

În ciuda listei lungi de provocări suprapuse despre care tocmai am vorbit, Moldova este puternic hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Suntem parte a Europei.

Valorile UE sunt valorile noastre - respectul pentru viața umană și realizarea visurilor fiecăruia în demnitate și în pace.

Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru Moldova: pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei - pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică.

În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră, iar această ancoră este perspectiva clară a aderării la UE, statutul unei țări candidate.

În mijlocul evenimentelor dramatice din ultima perioadă, pe 3 martie, eu, Prim-ministrul și Președintele Parlamentului am semnat cererea de aderare la UE.

Am făcut această alegere, fiind inspirați de aspirațiile oamenilor noștri. Am ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace. O cale care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas.

Pe 12 mai, am prezentat evaluarea comprehensivă și completă, care va oferi Comisiei Europene baza pentru a-și emite opinia cu privire la statutul de candidat al Republicii Moldova.

A fost un efort colectiv semnificativ din partea micului nostru serviciu public, a Parlamentului, a societății civile și a diasporei noastre. Cu toții am muncit din greu întrucât, ca țară, credem în UE, în valorile sale și în viitorul său luminos.

Suntem conștienți că trebuie să fie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți că acestea nu sunt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova este decizia corectă.

În primul rând, pentru că noi aparținem Uniunii Europene. Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european.

Cel puțin ⅓ din noi sunt deja cetățeni ai UE. Marea noastră diasporă e printre voi. Probabil, ne-ați și cunoscut. Trăim alături de voi, plătim impozite și contribuim la binele comun. Venim dintr-o societate diversă, în care diferite culturi au coexistat în pace și armonie de secole, preferând compromisul în locul confruntării.

Prin aceasta, suntem Europeni.

Democrația Moldovei se consolidează treptat. Suntem pe deplin angajați în avansarea reformelor, garantarea statului de drept și consolidarea unui sistem de justiție independent și lipsit de corupție. Economia noastră și comerțul sunt din ce în ce mai conectate și integrate pe piața europeană. UE este principalul nostru partener comercial și de investiții.

Cel mai important, pentru noi, este însă faptul că UE este un proiect de pace. Valurile integrării europene au transformat Europa dintr-un continent al războiului în unul al păcii. Ea întruchipează lupta de succes pentru pace și reconciliere, pentru democrație și drepturile omului.

Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației.

În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi.

Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor - societate, mediu de afaceri și autorități, în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică ce va fi, pentru Moldova, farul în aceste furtuni teribile, ghidând țara noastră pentru anii următori.

Doamnelor și domnilor,

Știu că aici, la Parlamentul European, eu le vorbesc unor oameni care deja sunt convinși. Această casă e conștiința națiunilor europene. Este instituția ce reprezintă popoarele Europei, care oferă o viziune pentru Europa și conduce Europa. Și care este alături de noi. Sunt foarte recunoscătoare pentru sprijinul dumneavoastră.

Cu doar câteva zile în urmă dumneavoastră, deputații în Parlamentul European, prietenii și partenerii noștri, ați adoptat o Rezoluție prin care îndemnați UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru integrare.

Vă mulțumesc pentru acest lucru în numele tuturor cetățenilor moldoveni. Vă mulțumim pentru recunoașterea alegerii noastre europene și a muncii noastre asidue în implementarea reformelor, a luptei noastre constante pentru democrație.

Nu cerem altceva decât să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să fim ghidați în activitățile noastre de voința oamenilor noștri.

Apărând aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri.

Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămâne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume.

Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației.

UE a creat cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Extindeți această ancoră a păcii încă o dată spre statele care caută un port sigur, care merită cu adevărat și cred în acest lucru. Vă mulțumesc”, a declarat Maia Sandu, în plenul Parlamentului European.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”

missing
02 mai 2024, ora 16:07

Președintele Franței Emmanuel Macron revine și își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul din Ucraina. Liderul de la Elysee susține într-un interviu pentru The Economist că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru. Macron spune că obiectivul Vestului e clar: Rusia trebuie să piardă acest război, altfel tot flancul estic - din țările baltice și Polonia până în România, plus Republica Moldova – e în pericol, relatează Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să „ne punem problema” dacă Moscova „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer. 

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat preşedintele francez săptămânalului britanic. „A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit, a adăugat el.

Şeful statului francez a iscat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor. El a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram