Mii de oameni mor, anual, din cauza accidentelor ori a situațiilor de risc în care se pomenesc. Mulți dintre ei ar putea fi salvați, dacă la locul tragediei s-ar afla o persoană capabilă să acorde ajutor, corect şi în timp util, până la venirea medicilor. Puțini dintre noi știm, însă, cum să o facem. De aceea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis să organizeze cursuri gratuite de acordare a primului ajutor medical pentru toți doritorii. Primii 20 de oameni înscriși la curs au învățat deja ce trebuie să facă, pentru a salva viața unui om, în caz de necesitate.
Bebelușii sunt cei mai vulnerabili în situațiile de risc, iar în primii ani, când curiozitatea lor este mare, deseori se întâmplă să se sufoce cu diferite obiecte mici sau chiar bucăți de hrană. Pentru a învăța ce trebuie să facă în astfel de situații, domnul Victor a venit împreună cu soția la cursul de acordare a primului ajutor. Aici, bărbatul spune că a învățat diverse tehnici, care îl vor ajuta să depășeacă astfel de momente critice:
„Copilul are nevoie de a fi salvat, dar părintele poate fi în stare de șoc și nu știe ce trebuie să facă. Dar instruirea ne ajută cum trebuie corect și repede să acordăm ajutor. În mod normal această instruire nu o putem primi la școala medie sau în altă parte, este nevoie de un specialist să ne instruiască și să facă și lecții practice, lucru care se întâmplă la acest curs”.
În cazul unui om matur, tehnica de acordare a ajutorului este diferită, de aceea, participanții au învățat cum să se comporte și în astfel de situație.
„Am acordat primul ajutor medical unei persoane care are corp străin în cavitate bucală, adică împiedică căile respiratorii. Noi am încercat, pe viu, să simulăm o situație de acest fel”.
„Demult cred că acordarea primului ajutor trebuie să o cunoască fiecare cetățean și să fie asta o obligație a noastră să salvăm alte vieți”.
Tot la acest curs, Mariana a învățat cum să acorde primul ajutor, până la venirea medicilor, unei persoane care suferă un stop cardiac:
„ - Acordăm primul ajutor medical unei persoane în stop cardiac și îi așteptăm pe cei de la 112.
- Cât de complicat este să faceți asta?
- Pare ușor la prima vedere, dar dacă începi să faci masajul cardiac foarte repede obosești, pentru că necesită foarte mult efort fizic”.
Puşi în faţa unor situaţii-limită, oamenii nu ştiu întotdeauna cum să reacţioneze, iar în unele cazuri, înrăutățesc situația. De aceea, toți trebuie să știe cum să acorde corect primul ajutor, cred cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care au decis să organizeze acest curs de prim ajutor pentru toți doritorii:
„Noi, deja de câțiva ani organizăm astfel de cursuri. Până acum erau făcute în urma solicitărilor din partea întreprinderilor și agenților economici. De anul acesta, am hotărât să organizăm un curs pilot, destinat, în special, populației. Deci, orice doritor, începând cu 14 ani se poate înscrie”.
Cursul durează două zile și este gratuit, în urma solicitărilor, în trei orașe din țară, Bălți, Chișinău și Cahul:
„Vor ști exact cum să reacționeze, când să nu reacționeze, vorbim de resuscitare cardio pulmonară, când este vorba de stop cardiac care poate fi din mai multe motive. Situații care pot fi mai banale același leșin cum să reacționeze, cum să nu facă mai rău și la diferite traumatisme, hemoragii”.
Toți doritorii se pot înscrie, apelând la numerele de telefon afișate de IGSU.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md