Război în Ucraina, ziua 90: Rusia a preluat controlul a 5 fabrici din industria de apărare

economic

Moldovagaz a solicitat Gazprom-ului să extindă cu un an perioada de efectuare a auditului datoriilor istorice

06 mai 2022, ora 09:41
Distribuie:

Compania Moldovagaz a solicitat gigantului rus Gazprom să extindă cu un an perioada la care să fie efectuat un audit al datoriilor istorice, acumulate pentru consumul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de către ministrul Intrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit protocolului semnat pe 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, auditul urma să fie efectuat până la data de 1 mai 2022. 

„Noi am cerut un termen de un an, dar nu am primit niciun răspuns oficial. Știm că Moldovagaz a primit un răspuns prin care s-au confirmat volumele pentru luna mai, dar în privința auditului nu s-a expus”, a precizat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Spînu, contractul este semnat pentru cinci ani, iar în fiecare lună până la data de 20 Moldovagaz și Gazprom confirmă volumele de gaze pentru luna viitoare. 

„În caz contrar, avem acele rezerve care ne-ar asigura cu gaz pe timp de vară aproximativ trei săptămâni, până la o lună, în funcție de consum”, a reiterat Spînu.

Pe 12 aprilie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a confirmat că Moldovagaz a solicitat Gazprom-ului extinderea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice. Totodată, solicitarea se referă și la posibilitatea prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale. 

La începutul acestei luni, vicepremierul Andrei Spînu spunea că întrucât acțiunile concernului rus sunt complet imprevizibile, Guvernul se pregătește serios de procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Vicepremierul spune că dacă Republica Moldova va fi pusă în situația de a-și procura gaz și energie electrică la prețul de piață, acesta va constitui prețul independenței Republicii Moldova”.

În cadrul ediției de luni, 2 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Andrei Spînu a afirmat că în cazul în care Gazprom ar sista livrările de gaze naturale ca și în cazul Bulgariei și al Poloniei, Republica Moldova „este pregătită și are suficiente rezerve pentru a rezista”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Spînu explică ce s-ar întâmpla dacă Gazprom ar opri gazul pentru Moldova ca în cazul Bulgariei

02 mai 2022, 20:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram