Salariile judecătorilor vor fi ajustate inclusiv la rata medie a inflației. Decizia a fost luată, astăzi, de membrii Curții Constituționale, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a contestat unele prevederi legislative. Potrivit reprezentanților judecătorilor, coeficienții stabiliți de Legislativ nu au mai fost modificați de patru ani. Calculele lor arată că, după ajustările solicitate, salariile magistraților se vor mări cu aproximativ 20 la sută.
„Curtea a reținut că remunerația judecătorilor trebuie protejată de fluctuațiile monetare. Acest obiectiv poate fi realizat prin ajustarea salariilor în baza ratei inflației sau în baza altor mecanisme, care țin cont de evoluția prețurilor la produsele și serviciile de bază, ca în cazul indexării pensiilor”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Constatarea Curții Constituționale vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a contestat unele prevederi din Legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care ține strict de magistrați. Mai exact, aceștia au cerut ca să se revină la vechea lege, de până la 2018, prin care formula de calcul a salariului era cel mediu pe economie înmulțit la trei. Curtea Constituțională nu a acceptat acest lucru, dar a dispus ca, obligatoriu, sumele să fie ajustate la rata medie anuală a inflației. În prezent, salariile judecătorilor sunt calculate după un coeficient de salarizare fix, stabilit în funcție de nivelul instanței și vechimea în muncă.
„Acest coeficient trebuie să fie înmulțit cu o valoare de referință stabilită în Legea Bugetului de Stat. Totuși, din 2018 până în prezent, cuantumul salariului judecătorilor a rămas același, pentru că valoarea de referință nu a fost modificată”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Așadar, ajustarea la rata media a inflației ar însemna o majorare cu aproximativ 20 la sută. Reprezentanții CSM ne-au spus că, actualmente, salariul net al unui judecător în prima instanță ajunge la circa 16 mii de lei.
Un simplu calcul arată că, după aplicarea ajustării la rata medie anuală a inflației, suma va crește cu aproximativ 3200 de lei și va ajunge la aproape 20 de mii de lei lunar. Evident că sumele sunt cu mult mai mari pentru judecătorii cu stagiu de muncă mai mare. L-am sunat pentru o reacție pe ministrul Justiției, dar Sergiu Litvinenco nu ne-a răspuns la telefon.
Amintim că, acum o săptămână, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că pensiile ar putea fi indexate cu 14%, chiar dacă inflația este de peste 30%. Asta pentru că, potrivit lui Spatari, în bugetul de stat nu sunt suficienți bani pentru a le ajusta la rata inflației.