Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit acesteia, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că are anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate de aceștia.
„Nu a fost nimeni încă admis, pentru anumiți candidați, am avut suficiente informații ca să iau decizii. Pentru unii, încă nu am suficientă informație și aștept informații de la instituțiile statului. Vor mai fi decizii cu ceilalți. În momentul în care o să colectez toată informația de care am nevoie, atunci o să vin cu decizii. Sunt oameni în raport cu care nu am suficientă informație și, respectiv, aceste liste sunt încă în examinare”, a declarat președinta.
Faptul că cei 13 au fost respinși, nu înseamnă că aceștia nu mai pot fi numiți în funcție.
„Care au fost întorși la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asta nu înseamnă că lucrurile sunt clare, asta este lista care a mers înapoi la CSM și eu am acest drept în situația în care am anumite semne de întrebare. În raport cu unii oameni, care sunt în lista celor care au fost întorși la CSM, eu cred că ei nu merită să fie judecători, de exemplu, în raport cu anumite decizii pe care le-au luat”, a precizat Maia Sandu.
Într-un anumit caz, șefa statului a subliniat că a identificat o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile declarate.
„În raport cu alți oameni, eu am semne de întrebare pe faptul că veniturile și cheltuielile raportate de ei, sunt destul de diferite. Atunci când apare o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile oficial raportate, atunci e firesc ca eu să cer CSM-ului sau cel puțin să ofer posibilitatea CSM-ului să examineze acest caz. Nu există un mecanism în lege, care să-mi permită mie să cer explicații direct de la candidați.
Eu am primit informații de la Centrul Național Anticorupție, de la Fisc, de la Agenția Națonală de Integritate, am colectat toată această informație, am pus-o cap la cap și am văzut aceste diferențe, inclusiv în raport cu unii oameni care altfel, sunt apreciați de societatea civilă”, a spus președinta.
Potrivit șefei statului, ea nu va ține cont de părerea societății civile, ci va pune accent pe integritatea acestor judecători.
„Să fim corecți obiectivi. Dacă ne interesează integritatea judecătorilor, trebuie să ne intereseze integritatea, indiferent care este opinia societății civile. Sunt niște lucruri firești. Nu contează cine sunt acești oameni, dacă ne place, dacă nu ne place de ei, dacă există niște diferențe semnificative dintre veniturile și cheltuielile raportate, aceste diferențe trebuie clarificate.
Nu cred că trebuie să demotiveze judecătorii. Cei care sunt cinstiți și care pot să-și argumenteze proveniența veniturilor, e foarte ușor să vină cu actele, să dovedească și respectiv, după ce vine această decizie de la CSM, nu este nicio problemă.
Eu nici nu-i cunosc pe oamenii aceștia. Cred că din această listă, am auzit de 2-3 persoane care s-au făcut cunoscute, din păcate, în sensul negativ, pentru că au dat decizii care au fost criticate inclusiv, la nivel internațional. Dar pe marea majoritate, nu-i cunosc, eu am mers strict pe informația pe care am primit-o și da, probabil, sunt unii oameni care au actele și pot să justifice aceste diferențe care apar în informațiile prezentate de instituțiile statului”, a afirmat Maia Sandu.
Dacă se vor aduce explicații clare referitoare la respingerea fiecărui judecător în parte, Sandu spune că „nu am o problemă să oferim această informație”.
TV8.md reamintește că Maia Sandu a refuzat să numească în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă, 13 magistrați din cei 40 care au cerut acest lucru. Printre judecătorii, candidaturile cărora au fost respinse, se numără și Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile din 2018, pentru Primăria Chișinău, câștigate de actualul consilier municipal, Andrei Năstase.
Nu au fost acceptate nici candidaturile magistraților Victoria Hadârcă, Silvia Slobodzean, Lucia Bagrin, Lorina Ciubotaru, Olga Ionașcu, Victoria Sănduța, Angela Vasilenco, Dragoș Crigan, Marcel Gandrabur, Veaceslav Martînenco, Serafim Vasilache și Iurie Movilă.
Președinta Maia Sandu a înștiințat Consiliul Superior al Magistraturii a respins candidaturile celor 13, pentru că ar avea „imaginea afectată de carențe etice și deontologice”. Argumentul în acest sens al șefei statului este că „în momentul în care se acceptă numirea în funcția de judecător a persoanelor care, din start, nu corespund exigențelor înaintate unei astfel de funcții, reforma justiției rămâne doar o mimare”.
Cei 13 judecători care au fost respinși se confruntă cu o criză de imagine, în jurul lor planând suspiciuni legate de integritate. Magistrații fie nu se bucură de o reputație ireproșabilă sau au fost vizați în cadrul unor dosare penale, fiind anchetați pentru diverse infracțiuni, fie au fost sancționați disciplinar, sau în declarațiile lor de avere și bunurile pe care le dețin, există discrepanțe.
Refuzul președintei țării de a numi 13 judecători în funcție, a provocat un val de critici și indignare. Nemulțumirea majorității este legată primordial de numele magistratei de la Judecătoria Chișinău, Victoria Sanduța.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md