Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1069: Ajutor urgent din UE, alerta lui Budanov și tensiune pe front! The Times: Sunt 4 scenarii posibile

Gavrilița anunță o toamnă complicată. Precizările experților: „Suntem într-o furtună de trei crize suprapuse”

missing
22 iunie 2022, ora 16:51

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în cadrul ședinței Guvernului că „ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina”, și din acest motiv a cerut să fie elaborată o strategie de securitate alimentară până la sfârșitul acestei luni. Potrivit experților, cu o situație asemănătoare Republica Moldova s-a confruntat în anul 1999.

Contactat de echipa TV8, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a declarat că țara noastră se confruntă „cu o furtună de trei crize suprapuse, iar potrivit estimărilor sale, „la produsele alimentare nu exista premisă să fim acum optimiști”.

„Din păcate sunt câteva elemente care nu sunt îmbucurătoare. Primul este prețul la resursele energetice, și aici nu există motiv și semnale că ar putea să scadă, ceea ce înseamnă o povară mare pentru cetățeni. Să nu uităm că anul trecut șocul prețurilor a fost cumva diminuat cu plățile făcute de către Guvern, însă anul acesta Guvernul nu are aceeași posibilitate ca și anul trecut. Cel mai probabil vor merge pe o măsură logică, astfel ca ajutorul să fie acordat anumitor categorii de persoane și asta înseamnă pentru mulți cetățeni care nu sunt la limita sărăciei, dar nici nu sunt bogați, va fi o toamnă și o iarnă neplăcută”, a declarat expertul în politici economice. 

„Al doilea element este prețul la produsele alimentare. Anul trecut noi am avut cea mai mare creștere și cel mai bun an pentru independența noastră. Anul acesta din păcate o să avem un an mai prost în comparație cu anul trecut. Partea proastă este că agricultorii nu și-au putut permite să utilizeze fertilizanți. Au crescut prețurile foarte mult  și noi riscăm să avem o roadă mai mică în comparație cu anul trecut. Respectiv,  înseamnă că agricultorii o vor duce mai prost și preturile la produsele alimentare pe întreaga lume nu dau semnale de scădere, de aceea noi vom avea preturi ridicate”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că atât produsele alimentare cât și produsele energetice au crescut în întreaga Europa, însă impactul asupra cetățenilor din Republica Moldova este de trei, patru ori mai mare. 

„Dacă în coșul de consuma al cetățenilor europeni este de circa 15%, atunci la noi este de 50%. Atunci când crește prețul pentru european este rău, dar asta este doar o parte micuță din cheltuielile lui, pe moldoveni pur și simplu îi omoară. Un factor este că veniturile reale ale populației în acest an sunt mai mici decât anul trecut, ultima dată am avut o situație asemănătoare în 1999 și asta s-a terminat foarte urât pe guvernarea de atunci. Acum statul se află într-o situație foarte proastă, și a fost nevoit să majoreze salariile și practic a tăiat tot ce înseamnă investiții curente”, a conchis Ioniță.

Expertul în energetică și vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, susține că toamna poate fi complicată și din punct de vedere energetic.

„Din ceea ce vedem noi Putin încearcă să șantajeze Europa și să o lase fără gaz. Am văzut că deja pentru cinci țări au fost sistată livrarea de gaze, se reduc volumele și pentru Germania și pentru Italia, deci practic vorbim despre 70-75% de reducerea livrărilor de gaze în UE. Din tendință putem spune că Putin încearcă să lase Europa fără gaz” a declarat expertul. 

Sergiu Tofilat susține că la noi situația este un pic diferită, însă Republica Moldova trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu.

„La noi situația este un pic diferită. În principiu, Putin ar putea deconecta livrările de gaze pentru Republica Moldova, dar asta ar însemna că Transnistria nimerește într-o criză umanitară. Noi putem lua gaz din altă parte, dar regiunea transnistreană nu poate și aici este punctul slab al Moscovei, iar noi am putea folosi asta ca punct de negocieri. În orice caz ceea ce putem face noi este să ne pregătim pentru un potențial scenariu. Asta înseamnă că trebuie să avem o foaie de parcurs, un plan concret de acțiuni cum noi vom putea gestiona o astfel de potențială criză. De ce zic o criză umanitară? Pentru că bugetul Transnistriei se formează care-l primește gratis îl vând la centrala termoelectrică moldovenească și la Uzina Metalurgică, ei fac producție și o exportă și din asta au bani și se finanțează jumătate din bugetul Transnistriei. Din acest motiv tariful la serviciile comunale sunt foarte, foarte mici”, a declarat pentru TV8, vicepreședintele Partidului Schimbării.

Expertul în energetică susține că „noi depindem de Moscova, iar Moscova depinde de noi ca să mențină regiunea transnistreană”.

„În afară de asta noi neapărat trebuie să facem rezerve de gaz, dar el acuma este foarte scump. Ar fi foarte bine dacă noi am reuși să implicăm și să discutăm cu România și cu Ucraina ca să negocieze și ei pentru noi. Una este când mergi separat să negociezi pentru un volum mic de gaze și alta este când România poate cumpăra pentru noi acest volum sau Ucraina, adică să mergem împreună cu ei la negocieri”, a explicat Sergiu Tofilat.

O soluție de scurtă durată pe care o propune expertul în energetică este ca Termoelectrica să treacă la păcură, iar pentru termen mediu și lung să fie implementate măsuri pentru reducerea consumului, și desigur dezvoltarea resurselor regenerabile.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

"Давайте строить мир, где нет места ненависти". Майя Санду посетила Аушвиц в день памяти жертв Холокоста
"Давайте строить мир, где нет места ненависти". Майя Санду посетила Аушвиц в день памяти жертв Холокоста
На юге до +13°C. Прогноз погоды на сегодня, 27 января
На юге до +13°C. Прогноз погоды на сегодня, 27 января
В МИД России вызвали посла Молдовы и выразили ему протест. Речан: «Пусть забирают свои войска домой»
В МИД России вызвали посла Молдовы и выразили ему протест. Речан: «Пусть забирают свои войска домой»
Кишинев предоставит Тирасполю газ для поддержания системы и работы МГРЭС: ЕС профинансирует закупки
Кишинев предоставит Тирасполю газ для поддержания системы и работы МГРЭС: ЕС профинансирует закупки
США пригрозили Колумбии санкциями за отказ принять самолеты с депортированными
США пригрозили Колумбии санкциями за отказ принять самолеты с депортированными

Gazele achiziționate prin grantul de 30 de mln de euro nu sunt destinate marilor consumatori industriali. Precizări de la Guvern

missing
27 ianuarie 2025, ora 21:02

Gazul natural achiziționat prin intermediul grantului de urgență de 30 de milioane euro, oferit de Uniunea Europeană nu va fi destinat consumatorilor industriali mari precum Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Volumele vor fi limitate la consumul de gaze și energie electrică pentru gospodării, grădinițe, spitalei, școli și afaceri de bază mici cum ar fi de exemplu brutăriile. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. 

Așadar, prin intermediul acestui grant, Energocom urmează să achiziționeze gaze naturale de pe piața liberă, iar prin intermediul Moldovagaz, către stânga Nistrului vor fi livrate doar cantitățile necesare pentru preveni o catastrofă umanitară în regiune, dar și pentru producția de de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. 

Cât despre oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, Daniel Vodă a precizat că dacă autoproclamata putere de la Tiraspol acceptă acest ajutor, livrările imediate vor fi parte din pachetul de asistență al UE. 

„Dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau vor fi plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz”, a explicat Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că pe malul drept, costurile la electricitate ar putea fi ajustate datorită livrărilor gratuite de la Centrala de la Cuciurgan, iar locuitorii din stânga Nistrului vor fi asigurați că au căldură și lumină din 1 februarie. 

Daniel Vodă a mai punctat că după data de 10 februarie, responsabilitatea îi revine Tiraspolului. 

„Este limpede, atât pentru noi, cât și pentru ei, că „gazul gratis” nu mai există. Acest lucru este confirmat chiar și de Ambasada Rusiei, care a recunoscut oficial acest fapt într-un răspuns transmis Chișinăului și confirmat aceste zile de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, va elabora un program complex de reziliență energetică pentru următorii 2 ani și care să intre în vigoare imediat după această dată”, a menționat Vodă.

Programul prevede investiții în infrastructura de producere și distribuție a energiei electrice și măsuri concrete pentru reducerea și echilibrarea tarifelor la energia electrică și gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

/VIDEO/ „UE salvează din nou Moldova. Rusia a eșuat”: Chișinăul anunță 3 măsuri urgente pentru sfârșitul crizei energetice
„Vremurile grele dezvăluie adevărații prieteni”: Mesajele oficialilor UE pentru Moldova, în contextul crizei energetice

Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.

Санду и Зеленский обсудили разрешение энергетического кризиса в Приднестровье
Санду и Зеленский обсудили разрешение энергетического кризиса в Приднестровье
/ВИДЕО/ В Приднестровье организовали протесты против "блокирования поставок газа". Реакция Кишинева
/ВИДЕО/ В Приднестровье организовали протесты против "блокирования поставок газа". Реакция Кишинева
Поддержка в период кризиса: Жителям Приднестровья предлагают трудоустройство на правом берегу
Поддержка в период кризиса: Жителям Приднестровья предлагают трудоустройство на правом берегу
/ВИДЕО/ Что ждет Антикоррупционную прокуратуру и PCCOCS? Власти воздерживаются от комментариев
/ВИДЕО/ Что ждет Антикоррупционную прокуратуру и PCCOCS? Власти воздерживаются от комментариев
/ВИДЕО/ Линию электропередачи "Вулканешты-Кишинев" введут в эксплуатацию к концу года
/ВИДЕО/ Линию электропередачи "Вулканешты-Кишинев" введут в эксплуатацию к концу года

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.