Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1046: Atac cu drone și civili morți la Kiev. Zelenski: Pierderi grele pentru Rusia și Coreea de Nord

Război în Ucraina, ziua 122: Atac masiv cu rachete. Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonețkul e complet ocupat

missing
25 iunie 2022, ora 19:56

Rusia continuă să atace intens Ucraina cu rachete și după patru luni de la declanșarea invaziei pe scară largă ordonate de Vladimir Putin. Totuși, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Federația Rusă a pierdut deja acest război. Între timp, oficialii de la Moscova se contrazic în declarațiile privind statutul de țară candidat la UE obținut de Ucraina și Moldova.

UPDATE Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin sâmbătă, în cadrul unei întâlniri televizate cu liderul belarus Alexander Lukaşenko, scrie HotNews.

UPDATE Forţe ruse şi separatiste proruse au preluat controlul uzinei chimice Azot din Severodoneţk şi au ”evacuat” peste 600 de civili care s-au refugiat în aceasta, anunţă sâmbătă separatişti proruşi. Un purtător de cuvânt separatist, Ivan Filiponenko, a anunţat că 600 de civili care s-au refugiat în această uzină timp de săptămâni de zile, în cursul confrunătrilor armate, au fost ”evacuaţi”, scrie news.ro.

UPDATE Elicoptere rusești au lansat rachete asupra unui de graniță din provincia Sumî, din nord-estul Ucrainei. Două elicoptere rusești „au efectuat șase lansări de rachete nedirijate” în satul Krasnopillia din Sumî, lângă granița ucraineană cu Rusia, relatează Kyiv Independent, citând serviciul de grăniceri al Ucrainei.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, a plecat sâmbătă în Europa, unde intenționează să consolideze și mai mult solidaritatea Occidentului împotriva Rusiei pe termen lung.

UPDATE Primarul Severodonetkului a spus că orașul este complet sub ocupație rusească. Nu se poate ieși din oraș spre teritoriile ucrainene necontrolate de ruși.

UPDATE Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat sâmbătă în Lisiceansk, iar "lupte de stradă" au loc acum în orașul de lângă Severodonețk, un punct strategic în estul Ucrainei care este pe cale să fie cucerit de Moscova, au declarat separatiștii, potrivit AFP.

UPDATE Rușii nu vor mai putea solicita vize pentru Grecia, începând cu 27 iunie, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a demis pe ambasadorii Ucrainei în Georgia, Slovacia și Portugalia, toți numiți de predecesorul său Petro Poroșenko, relatează presa locală.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a anunțat vineri că MLRS HIMARS americane au ajuns în țară. Astăzi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a publicat un videoclip cu utilizarea rachetelor americane asupra pozițiilor invadatorilor, potrivit NEXTA.

UPDATE Ucraina va primi un ajutor de 1 miliard de euro din partea Germaniei. Ministerele de Finanțe din Ucraina și Germania au semnat un acord pentru 1 miliard de euro sub formă de granturi „pentru a finanța cheltuielile sociale și umanitare prioritare în timpul legii marțiale”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe ucrainean citat de Kyiv Independent. Ucraina a solicitat anterior asistență de 5 miliarde de dolari pe lună din partea altor țări.

UPDATE Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis o actualizare a presupuselor crime de război pe care susține că Rusia le-a comis, în timp ce invazia sa intră în a cincea lună. Acesta afirmă că a înregistrat 19 530 de presupuse crime crime de război și 9 678 de presupuse crime împotriva securității naționale. În plus, 339 de copii au fost uciși.

UPDATE Reuters relatează că Vitalii Bunechko, guvernatorul regiunii Jitomir din nordul țării, a declarat că loviturile asupra unui obiectiv militar au ucis cel puțin un soldat. "Aproape 30 de rachete au fost lansate asupra unei instalații de infrastructură militară foarte aproape de orașul Jitomir", a declarat Bunechko, adăugând că aproape 10 rachete au fost interceptate și distruse.

UPDATE Cel puțin 339 de copii ucraineni au fost uciși de la declanșarea războiului de Vladimir Putin începând cu 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale, 611 copii au fost, de asemenea, răniți până pe 25 iunie. Cifrele sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele unde ostilitățile sunt în desfășurare și din zonele ocupate de ruși, a spus procuratura citată de Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a reluat atacurile cu rachete Iskander lansate de pe teritoriul Republicii Belarus și a folosit pentru prima dată din spațiul aerian al acestei ţări bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 – raportează, sâmbătă, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că anticipează un război de lungă durată în Ucraina, menţionând că nu vede condiţii pentru o soluţionare politică în termen scurt a acestui conflict.

UPDATE Trupele ruse și cele proruse au intrat sâmbătă în orașul Lisiceansk din regiunea ucraineană Lugansk, potrivit unui anunț al separatiștilor, relataeză Le Monde și AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este „din ce în ce mai îngrijorată de condiţiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, informează CNN.

UPDATE La începutul războiului, buletinele de știri din Rusia erau alcătuite exclusiv din subiectele de pe front. Rușii urmăreau reportaje despre activitățile militarilor pe teritoriul țării vecine. Centrul de Combatere a Dezinformării scrie ca exista mai multe explicații pentru acest fenomen. Este vorba despre un posibil răgaz al propagandiștilor înainte de începerea următoarei ofensivei. Experții spun că  populația este obosită de astfel de știri.

UPDATE Rusia anunţă sâmbătă că a ucis „până la 80” de combatanţi polonezi şi că a distrus „20 de vehicule blindate” şi opt lansatoare de rachetă de tip Grad într-un bombardament în Doneţk, în estul Ucrainei, unde au loc lupte intense între armatele ucraineană şi rusă, relatează AFP.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, consideră posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea „unei noi Românii Mari”. „Republica Moldova s-a așezat la coada lungă la intrarea în UE, întinsă pe decenii. Drum bun! Doar că se vrea mai repede. De aceea mult mai de actualitate devine o altă modalitate de obținere a calității de membru în UE: crearea unei noi Românii Mari„, a scris politicianul astăzi pe rețeaua de socializare Telegram,

UPDATE Rusia a pierdut 34.700 de soldați de la declanșarea războiului de Vladimir Putin, cu 170 în plus față de ziua precedentă, conform ultimului bilanț al Statului Major al Armatei Ucrainei.

UPDATE Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie France Presse.

UPDATE Președintele României le-a spus liderilor europeni că porturile și coridoarele de transport ale României sunt utilizate la capacitate maximă pentru a crește volumul exporturilor ucrainene către piețele globale, în condițiile în care Rusia folosește în războiul său împotriva Ucrainei inclusiv arma alimentară.

UPDATE Comitetul Olimpic Rus (COR) şi 12 federaţii naţionale (FN) au depus apeluri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru ca sportivii şi echipele naţionale ale ţării să fie reintroduse în competiţiile internaţionale.

UPDATE Uniunea europeană de fotbal (UEFA) a decis, vineri, ca nicio partidă din cupele europene să nu se mai dispute, până la noi ordine, în regiunea separatistă Transnistria, teritoriu aflat în componenţa Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina, informează AFP.

UPDATE Premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat sâmbătă temerile că Ucraina ar putea fi obligată să încheie o pace cu Rusia în termeni defavorabili Kievului.

UPDATE Un atac rusesc asupra bazei militare Iavoriv din vestul Ucrainei a rănit patru persoane, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lviv, Maxim Kozitsky, informează Reuters. Sursa citată reaminteşte că în martie o lovitură a forţelor ruse asupra unei baze de instruire militară de lângă Iavoriv făcut victime – 35 de morţi şi cel puţin 130 de răniţi, conform unor surse oficiale ucrainene. Baza militară este situată în apropierea frontierei cu Polonia, pricipalul punct de intreare pentru armamentul occidental.

UPDATE Ministerul german al Economiei ia în calcul transformarea unei părţi din controversatul gazoduct Nord Stream II într-o conexiune pentru un terminal de gaze lichefiate pe coasta baltică, potrivit publicaţiei "Der Spiegel", relatează agenţia EFE.

UPDATE „Din toate silozurile de pe teritoriul ocupat temporar de forţele ruse aproape tot cerealele au fost luate. Îl iau în fiecare zi: un convoi de 30-50 de dube cu escorta ruşilor pleacă zilnic. Peste o mie de tone pe zi”, a declarat de primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, conform Interfax.

În ceea ce priveşte noua recoltă, subliniază el, „fermierii locali vor putea vinde doar unui reprezentant desemnat de ruşi, la un preţ de 80 de dolari pe tonă, care nu depăşeşte costul de producţie”.

UPDATE Cel puţin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri un biolog ucrainean citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucrainenii au răspuns în număr mare apelului lansat de prezentatorul de televiziune Serhi Pritula de a dona fonduri pentru achiziționarea unor drone turceşti Bayraktar pentru armată şi, în doar trei zile, au strâns 600 de milioane de hrivne (20,3 milioane de dolari – n.r). Strângerea de fonduri pentru cumpărarea acestor drone a început în dimineața de 22 iunie. A doua zi, s-a strâns o sumă suficientă pentru a cumpăra două dintre cele trei drone propuse de iniţiatorul campaniei. Astfel, în numai 24 de ore, ucrainenii strânseseră deja 296 de milioane de hrivne (peste 10 milioane de dolari – n.r.), potrivit Rador.

UPDATE SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Regatul Unit au lansat vineri o nouă iniţiativă de strângere a legăturilor cu ţările insulare din Pacific, unde China încearcă să îşi promoveze propria cooperare economică şi în domeniul apărării, transmite agenția japoneză de știri Kyodo.

UPDATE Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, potrivit Agerpres.

UPDATE O instanță rusă a confirmat concedierea profesorului universitar Roman Melnicenko, 49 de ani, pedepsit din cauză că a postat online mesaje prin care a criticat războiul declanșat în Ucraina, relatează agenția France Press, preluată de Hotnews.

UPDATE Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci. Măsura vine în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina, potrivit Reuters, citat de News.

UPDATE Rușii au primit ordin să stopeze în totalitate traficul prin porturile ucrainene de la Marea Neagră și pun mine în zonă, anunță un oficial american, potrivit Sky News, relatează Mediafax.

UPDATE Ucraina va avea nevoie de cel puțin un deceniu pentru a îndepărta toate minele și explozibilii de pe teritoriul său și din apele teritoriale după ce războiul cu Rusia se va încheia, a declarat vineri un oficial al serviciilor de urgență.

UPDATE Înainte ca „oboseala” războiului început de Vladimir Putin în Ucraina să se instaleze, este necesară o  regândire pentru a se evita un conflict care să dureze ani de zile. Britanicii spun că dacă Ucraina va câștiga, Rusia nu va accepta niciodată acest lucru, iar dacă Rusia va câștiga, va merge mai departe. În plus, elitele militare din Londra se tem că Occidentul, cu atenția sa de tip TikTok și înclinația către emoția instantanee, nu are hotărârea sacrificiului întins pe ani de zile necesar pentru a învinge Rusia sau chiar pentru a opri asaltul militar al armatei ruse în estul Ucrainei. Potrivit unei analize The Guardian, Vestul riscă să condamne Ucraina la „sufocare lentă”.

UPDATE Rusia a efectuat un atac masiv cu rachete în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică. Ucrainenii susțin că este doar o acțiune pentru a împiedica dislocarea noilor forțe în cele mai fierbinți zone ale frontului.

UPDATE Forțele armate ale Federației Ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra infrastructurii militare și civile critice amplasate pe teritoriul Ucrainei. Atacurile aeriene sunt lansate de  pe teritoriul Belarusului, susțin reprezentanții Statului Major ucrainean.

UPDATE Un parașutist din Mikolaiv a lovit un avion rusesc de atac SU-25 cu un sistem portabil de apărare aeriană (MPADS) „Igla”, a anunțat vineri centrul de presă al Comandamentului Trupelor de Asalt al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia nu va mai furniza informații despre extracția și vânzarea resurselor naturale fosile. CDU TEK, o filială a Instituției Federale pentru Bugetul de Stat „REA” a Ministerului Energiei al Rusiei, a încetat să furnizeze o serie de produse informative lunare pentru o perioadă nedeterminată, începând cu 24 iunie, scrie Interfax.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, după, războiul din Ucraina, o normalizare a relațiilor cu Rusia este imposibilă, numindu-l ciminal pe președintele Vladimir Putin.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Lisiceansk va fi chiar mai greu de cucerit, pentru că este pe o poziție mai înaltă, iar pierderile rușilor sunt mari, după cele trei luni și jumătate de când atacă Severodonețk. Aflat la câțiva kilometri la SV, peste râul Siverski, Lisiceansk este comparabil cu acesta ca mărime, dar cei aproape 100 de mii de locuitori au fost evacuați în urmă cu mai bine de o lună. Armata Rusă pare conștientă de dificultatea de a cuceri orașul și forțează încercuirea acestuia pe la SV și NV. Deja a tăiat principalul drum de aprovizionare, iar apărătorii ucraineni mai au un coridor îngust, de doar 15 kilometri, pe care pot comunica terestru cu restul țării, potrivit Biziday.

UPDATE Războiul declanșat de Rusia în Ucraina s-ar putea întoarce chiar împotriva lui Vladimir Putin, susțin americanii. Un înalt oficial american din domeniul apărării a prezentat situația reală de pe front. Acesta a declarat pentru Reuters că Rusia încearcă, dar nu reușește să țintească armele occidentale care intră în Ucraina, inclusiv sistemele cu rază de acțiune mai lungă de acțiune despre care Kievul speră că vor fi decisive pe câmpul de luptă.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat vineri că „Rusia deja a pierdut războiul”, relatează The Kyiv Independent. „Ucraina se apără cu un curaj și o rezistență extraordinare, iar Rusia a pierdut deja”, a afirmat șeful diplomației americane. „Obiectivul președintelui Putin, după propriile sale cuvinte, a fost de a elimina Ucraina ca țară independentă și suverană. Acest efort a eșuat”, a subliniat Blinken.

UPDATE Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat vineri că a descoperit o reţea rusă de spionaj în care este implicat parlamentarul ucrainean Andrii Derkaci, acuzat anterior de Statele Unite că este agent rus, transmite Reuters.

UPDATE China şi India ajută deja Rusia să găsească alternative la sistemele de plată occidentale, spune editorialistul FT, Edward Lewis.

UPDATE Primul oraș bombardat în cazul în care ar izbucni un război mondial va fi chiar Londra, capitala Marii Britanii dacă începe al treilea război mondial. Scenariul incredibil a fost prezentat de un aliat fidel al lui Putin - Andrei Guruliov, parlamentar rus și membru în Comisia de apărare, la canalul rus de stat Rossiya 1. 

Nu este prima amenințare la adresa Marii Britanii. Un deputat rus a amenințat în urmă cu exact o lună că „o singură rachetă Sarmat” va distruge Marea Britanie „în două minute” dar Rusia nu dorește să se ajungă în această situație, potrivit Realitatea.

UPDATE Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Dacă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a avertizat că vor fi „consecinţe negative”, șeful ei, ministrul de externe Serghei Lavrov, a spus că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă vreun risc pentru Rusia, notează agențiile internaționale de presă.

UPDATE „Moscova este înfuriată de faptul că Ucraina va fi membră a Uniunii Europene”, a declarat ministru de Externe ucrainean în cadrul unui maraton televizat, răspunzând la o întrebare despre reacția „slabă” a Rusiei la acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE.

UPDATE Situația din Mariupol este din ce în ce mai dificilă pentru cetățeni. Vadim Boichenko, primarul în exil al Mariupolului, a oferit o scurtă actualizare asupra situației din interiorul orașului aflat acum sub controlul Rusiei.

Potrivit acestuia, 120.000 de persoane sunt blocate în Mariupol, fără să aibă posibilitatea să plece. El a adăugat că situația sanitară din oraș devine critică.

„Gunoiul nu a mai fost luat de pe străzi din februarie. Mii de tone de gunoaie zac pe străzi și putrezesc. Canalizarea nu funcționează. Nu există apă curentă”, a spus acesta.

UPDATE Liderii UE au avertizat vineri că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters.

UPDATE "Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală", îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, scrie Agerpres. 

UPDATE Un soldat rus va fi judecat sub acuzația că a torturat 9 ostatici în orașul Irpin din regiunea Kiev, anunță agenția Ukrinform, preluată de The Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, potrivit portalului Alo.

UPDATE Drapelul Poloniei a fost îndepărtat de pe complexul memorial de la Katyn, din regiunea Smolensk, a anunțat agenția Nexta, citându-l pe șeful capitalei regiunii. Potrivit acestuia, Ministerul Culturii al Federației Ruse a luat "singura decizie corectă" după declarațiile antirusești ale politicienilor polonezi.

UPDATE Primarul orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii orașului să plece. El a descris situația ca fiind „în general foarte proastă. Orașul este bombardat în fiecare zi”.

UPDATE Forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk pentru a se pune „într-o poziție în care se pot apăra mai bine”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Forțele ucrainene sunt nevoite să se retragă din Severodonețk, la capătul unor săptămâni întregi de lupte grele, a anunțat vineri, 24 iunie, guvernatorul din Luhansk, Serghei Haidai. Potrivit oficialului, infrastructura din orașul estic este distrusă, iar 90% dintre case au fost avariate sau puse la pământ. Bombardamentele continuă și în regiunea Herson, în timp ce experții americani estimează că ofensiva rusă din Donbas s-ar putea bloca în următoarele săptămâni.

UPDATE Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a declarat un înalt oficial din domeniul energiei, citat de The Guardian.

UPDATE Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, l-a felicitat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice dintre cele două state, și a remarcat rezultatele bune pe calea colaborării pentru integrare. 

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel video participanţilor la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie pentru sprijin, îndemnându-i să răspândească adevărul despre invazia Rusiei şi să facă presiuni pentru restabilirea păcii, potrivit Rador.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Patru luni de război în Ucraina: Atac la Lisiceansk și retragere din Severodonețk. ONU: Risc de foamete multiplă în 2022

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/FOTO/ Clipe de groază pentru o mamă din Dubăsari: 50 de polițiști, în căutarea fiicei care s-a pornit la bunica, dar nu a ajuns
/FOTO/ Clipe de groază pentru o mamă din Dubăsari: 50 de polițiști, în căutarea fiicei care s-a pornit la bunica, dar nu a ajuns
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Adriana Ochișanu, în lacrimi alături de fiul Cristian Botgros, la TV8: Amintiri emoționante din trecut și relația deosebită
/VIDEO/ Adriana Ochișanu, în lacrimi alături de fiul Cristian Botgros, la TV8: Amintiri emoționante din trecut și relația deosebită
Vacanța continuă! Micuții își pot petrece weekendul alături de Moș Crăciun, la bordul troleibuzului turistic
Vacanța continuă! Micuții își pot petrece weekendul alături de Moș Crăciun, la bordul troleibuzului turistic

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1046: Atac cu drone și civili morți la Kiev. Zelenski: Pierderi grele pentru Rusia și Coreea de Nord

05 ianuarie 2025, ora 00:13

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus 16 drone ucrainene lansate peste noapte asupra a cinci regiuni ruse. Potrivit ministerului, 10 dintre drone au fost distruse în regiunea Bryansk, 3 în regiunea Smolensk și câte una în regiunile Belgorod, Pskov și Leningrad. 

În paralel, atacurile de vineri de pe ambele părți ale graniței dintre Ucraina și Rusia au ucis trei persoane. Oficialii ucraineni au anunțat că o persoană a murit în Cernihiv, iar oficialii ruși au anunțat doi morți în Briansk și Kursk. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk din sudul Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk din sudul Rusiei, relatează Reuters. „În luptele de ieri şi de astăzi din apropierea satului Maknovka din regiunea Kursk, armata rusă a pierdut până la un batalion de soldaţi de infanterie nord-coreeni şi paraşutişti ruşi”, a declarat Volodimir Zelenski, citând un raport al comandantului de vârf al Ucrainei. „Acest lucru este semnificativ”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii, potrivit Reuters, citată de News.ro.

UPDATE În contextul tensiunilor tot mai mari din Arctică, Rusia se prezintă „complet pregătită” pentru un război cu NATO. Deși Alianța Nord-Atlantică efectuează exerciții militare masive în regiune, experții avertizează că trupele sunt departe de a fi pregătite să facă față unei confruntări de amploare în condițiile extreme ale Arcticii, scrie The Sun.

UPDATE Un jurnalist rus a fost ucis de o dronă „kamikaze” ucraineană în timp ce se afla pe un drum în estul Ucrainei ocupat de ruşi, a informat sâmbătă ziarul rus Izvestia, citat de AFP, transmite Agerpres. Alexander Martemianov, un jurnalist independent care lucra pentru jurnal, se întorcea din Gorlivka, un oraş din regiunea Doneţk sub control rus şi bombardată de armata ucraineană, împreună cu câţiva colegi, când maşina lor a fost lovită, a transmis agenţia rusă de presă RIA.

UPDATE Atacurile de pe ambele părți ale graniței dintre Ucraina și Rusia au ucis trei persoane vineri, au declarat oficialii locali, relatează Reuters. Trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropierea orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, ucigând o persoană, rănind alte cinci și distrugând două case, a spus guvernatorul regional. Cinci persoane au fost rănite într-un atac cu dronă în regiunea vecină Kiev, iar patru au fost rănite când orașul Sloviansk a fost bombardat lângă linia frontului în regiunea Donețk.

UPDATE Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat, sâmbătă, că au arestat patru minori suspectaţi că plănuiau să comită un atentat cu bombă la Ekaterinburg, în Urali, relatează AFP.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat presupusa distrugere a 16 drone ucrainene peste noapte, inclusiv peste regiunea Leningrad din Federația Rusă. În special, potrivit ministerului rus, 10 dintre aceste drone au fost distruse de apărarea aeriană peste regiunea Bryansk, 3 peste regiunea Smolensk și câte una peste regiunile Belgorod, Pskov și Leningrad.

UPDATE Potrivit forţelor aeriene ucrainene, drone ruse au atacat în timpul nopţii nouă regiuni din Ucraina. Clădiri rezidenţiale şi comerciale au fost avariate în regiunea Doneţk în est, precum şi în regiunea Cernihiv (Cernigov) din nord, a adăugat armata ucraineană.

UPDATE Ucraina nu va organiza alegeri atât timp cât va fi în vigoare legea marțială, chiar dacă Rusia propune acest lucru ca una dintre condițiile prealabile pentru începerea negocierilor de pace, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu la televiziunea ucraineană, difuzat joi, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina intenționează să strângă peste 1 miliard de dolari în 2025 pentru a dezvolta așa-numitul model „danez” de finanțare a producției autohtone de apărare, a anunțat vineri prim-ministrul Denys Șmîhal, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Inginerii de la Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, au creat o protecție blindată pentru modulul de control al sistemului de apărare aeriană Patriot, conform unui anunț făcut vineri de companie, scrie The Kyiv Independent.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1045: Gaz scump, atac la Kiev, scut estic și pierderi uriașe! Zelenski: „Trump îl poate opri pe Putin”
Război în Ucraina, ziua 1044: Gaz tăiat, drone distruse și soldați pe trotinete. Politico: Europa așteaptă o perioadă turbulentă
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.