Compania moldovenească, ce se angajase anterior să repare un bloc de la Termoelectrica, a câștigat repetat licitația. Prima dată, rezultatul a fost anulat după ce, în spațiul public, s-a aflat că va lucra în comun cu o firmă din Rusia, aflată pe lista de sancțiuni impuse pe fundalul războiului. De această dată, agentul economic a declarat că va efectua lucrările de unul singur. Selectarea acesteia este criticată de reprezentanții consorțiului româno-american, care spun că vor ataca decizia în judecată, pentru că au propus cel mai mic preț. Au rămas dezamăgiți și de modul în care au fost organizate negocierile, în condițiile în care licitația a fost anulată.
Licitația, prin care urma să fie aleasă firma care să repare blocul energetic de la Termoelectrica, a fost anulată. Într-un comunicat de presă, Termoelectrica a declarat că ofertele depuse de participanții la concurs au fost neconforme, fără să explice ce mai exact nu a fost bine. Respectiv, organizatorii licitației au trecut la etapa negocierilor, pentru a identifica firma câștigătoare. Conform reprezentanților consorțiului româno-american, negocierile au avut loc doar în format electronic, fără discuții fizice.
„Negocierile au avut loc prin transmiterea ofertelor pe adresa electronică. Au transmis doi operatori economici, care au participat și la prima licitație. Deși în invitație scria că vor fi invitați șase participanți”, a declarat reprezentantul consorțiului româno-american, Daniel Leontii.
În cele din urmă, câștigătoare a fost selectată compania, cu care anterior a fost reziliat contractul, după ce s-a aflat că va lucra împreună cu firma din Rusia, „Silovîe Mașinî”, aflată sub sancțiuni internaționale.
Pentru TV8, purtătoarea de cuvânt de la Termoelectrica a precizat că firma moldovenească nu va colabora, de această dată, cu agentul economic din Rusia. Dincolo de acest aspect, reprezentanții consorțiului acuză organizatorii licitației că au încălcat procedurile de selectare și au favorizat agentul economic, desemnat câștigător.
„În cadrul procedurii transparente, oferta noastră este în valoare de 5,9 milioane. Iar operatorul economic, care ulterior a fost desemnat câștigător, a propus 6,8 milioane lei. În cadrul, așa-zisei proceduri de negocieri, oferta noastră a fost de 5,6 milioane lei, iar a celuilalt operator de 5,3 milioane de lei. Adică, ea s-a diminuat cu mai mult de 1,5 milioane lei”, a mai vorbit reprezentantul consorțiului româno-american.
La aceste acuzații, Termoelectrica se apără și susține că totul a decurs în conformitate cu legislația. Contractul a fost deja semnat. Solicitat de TV8, directorul responsabil de dezvoltare la compania câștigătoare a declarat că va renova blocul, fără să apeleze la susținerea altei companii. Lucrările vor începe în curând și că vor dura până cel mult în luna octombrie, în preajma sezonului de încălzire. Reprezentanții consorțiului româno-american spun că nu sunt de acord cu această decizie și că vor sesiza organele competente.